Лактационна криза? Не, благодаря!


Статията е първоначално публикувана в сп. Кенгуру, 2013 г

Първите дни и седмици с новороденото бебе са вече зад гърба ви. Преборихте предизвикателствата в първите дни; примирихте се с идеята, че ще спите… някой ден, когато детето стане на 3; за ваша изненада кърменето потръгна и детето наддава добре само на кърма и без вода, за ужас на роднините. И тъкмо когато започвате да разбирате какво иска бебето и да виждате някаква предвидимост в протичането на деня… в един чудесен момент прекрасното ви до момента бебе се променя рязко, иска да суче на всеки час, гърдите ви са меки, колкото никога не са били и вече сте пред нервен срив.

Независимо дали сте задълбали в кърмаческата литература извън поставяне на бебето на гърдата и сте мернали да се споменава за „лактационни кризи“, или това поведение на бебето ви сварва съвсем неподготвени, със сигурност притесненията са огромни.

Какво се случва с бебето?

Вашето бебе просто расте и ви демонстрира, че чудесно знае как да се грижи за себе си и за прехраната си. Макар че неспокойното му поведение и постоянното сукане наистина изглеждат като кризисна ситуация, в действителност това е абсолютно нормален и очакван период. И тъй като това поведение е типично за всяко бебе и е просто част от нормалното развитие на детето, тези моменти на често сукане се случват в съвсем предвидимо време – първият, който е отдавна зад гърба ви, е още на втория ден след раждането.

Втори ден след раждането

Понякога бебето не знае какво да прави; снимка - Елеонора Минкова

През първите 24 ч след раждането вероятно вашето бебе е било малко уморено и сънливо и е възможно да не се е будило много често за хранене. На втория ден обаче коремчето му подсказва, че извън утробата 24-часовия рум сървис е прекратен и трябва да се захване за работа, ако иска да яде. Стомахчето му е колкото черешка и поема малко количество, така че няма как да изкара дълго без храна – и бебето прави точно каквото трябва, т.е. започва да суче много, много често. Усвояването на ново умение не е лесна работа, а и честото огладняване е съвсем ново усещане – така че е нормално бебето да е неспокойно. Не се тревожете, това поведение не е защото бебето ви умира от глад – то се учи какво да прави и си „изработва“ млякото. Още на следващия ден след упоритото му сукане млякото „слиза“. Браво, бебе!

Трета и шеста седмица след раждането

Бебето и вие сте станали доста умели в кърменето. Организмът на бебето вече е добре приспособен за живота извън утробата и мозъкът му започва да се развива с много бързи темпове заради честата стимулация (носенето, гушкането, говоренето, движението – всички тези неща, които вършите несъзнателно, стимулират развитието на детето). Едновременно с това темповете на растеж в момента са най-високи за целия живот на детето – нали очакваме само за няколко седмици да увеличи с една трета телесното си тегло. За сравнение, ако на вас ви поставят такава задача, това ще означава само за 4 седмици да качите 20 кг. Ясно е, че бебето има нужда от огромно количество енергия – и знае как да си я осигури. То просто се лепва за гърдите и започва да суче много често – буквално на всеки час за 1-2 дни.

Какво е усещането за вас

baby crying in momСправянето с едно неспокойно бебе, което всячески се опитва да ви покаже, че има нужда да прекарва на гърдите денонощно, съвсем не е лека работа и ви кара да се съмнявате в себе си. А предвид че детето суче непрекъснато и гърдите се изпразват постоянно, е нормално те да стоят меки и да не успяват изобщо да се напрегнат. За бебе, което е свикнало гърдите да са твърди и струята мляко да е силна и бързо течаща, сукането от меките гърди може да е изнервящо, независимо че успява да се нахрани. Най-често това е причината детето да е по-нервно в тези ситуации.

Липсата на успокояващото ви усещане за пълни напрегнати гърди е много стресираща, защото сте лишени от признака, на който най-много сте разчитали досега като ориентир, че имате достатъчно мляко.

Това е и причината тези периоди често да се наричат с тревожното название „лактационни кризи“. Това име обаче предполага, че нещо се е случило и кърмата е намаляла. Реално не се е случило нищо подобно – кърмата е налична и в нормални количества, а бебето получава колкото му е необходимо. То просто има нужда да яде по-често от обичайното, понеже расте по-бързо от обичайното – знаете как при усилена работа (дори само умствена) огладнявате по-често и имате нужда от множество междинни похапвания.

За щастие честите „закуски“ носят допълнителен бонус – те стимулират гърдите и рядко е нужно детето да суче много често повече от 1-2 дни (на по-късна възраст до седмица). Вследствие на засилената стимулация гърдите започват да произвеждат повече и скоро не му е нужно да яде толкова често. Точно затова е много важно да не се поддавате на изкушението да дохранвате бебето (дори с изцедена кърма!) в тези ситуации „за да не се мъчи“. Детето инстинктивно знае какво да прави и честото му сукане е най-добрия подход за дълготрайно и успешно преодоляване на тези периоди.

Трети месец

Около третия месец настъпват големи промени в нервно-психичното развитие на детето – то започва да се движи много активно, започва да управлява ръчичките си, става изключително социално и се опитва всячески да ви ангажира и да реагира на това, което му говорите и показвате. Всички тези неща са външните признаци за огромното развитие, което мозъкът му претърпява в това време. А това развитие изисква енергия и бебето ще си я набави – да, познахте! – с много често сукане и евентуално с възобновено будене нощем.

Шести месец – вече е необходимо захранване

Готово за захранване

Готово за захранване

Шестият месец е класически период, в който отново се появява зачестено сукане. Причината за него обаче най-често е вече друга. Детето е пораснало, усвоява множество нови умения, особено в двигателното развитие – обръща се, опитва се да седи и да прави първи опити за пълзене. Енергийните му нужди започват да надвишават това, което кърмата може да му набави. Затова в този период засиленото сукане, което не се оправя за около седмица, най-често не е сигнал за недостатъчно кърма, а за необходимост от включване на допълнителни източници на калории – твърдите храни.

Периодични „кризи“

Кратки периоди на зачестено сукане може да има и извън тези общи за всички бебета моменти – вие и вашето бебе имате свой уникален ритъм и симбиоза. Най-често малко проследяване на това какво се е случило в последните дни и седмици ви показва възможните причини:

 • боледуване при вас или при бебето,
 • прием на лекарства,
 • празници и пътувания,
 • временна раздяла,
 • възстановяване на цикъла,
 • дълги периоди на нощен сън без кърмене.

В тези ситуации е по-вероятно наистина да става въпрос за временни колебания в количеството на кърмата. Зачестеното сукане на бебето обаче бързо се справя и с тези моментни промени.

Затова просто не се плашете от честото сукане – в огромната част от случаите то преминава само за няколко дни и е сигнал, че детето ви расте и се развива. Наблюдаването на памперсите е много успокояващо в тези ситуации – независимо от омекналите гърди, те си остават мокри и това е сигнал, че детето се храни добре, дори да му е нужно да яде много често. Проследяване на теглото е нужно, ако вашето бебе е болно, ако честото сукане и сърденето на бебето продължават повече от седмица.

6 responses to “Лактационна криза? Не, благодаря!

 1. Хедра

  Здравейте, Елена!

  Чудесно е, че имате такова желание да кърмите бебето си.

  С усърдно и много често изцеждане (8-10 пъти на ден) вероятно ще успеете да предизвикате кърмата отново. Какво количество ще успеете да достигнете е абсолютно непредсказуемо – хипотиреоидизма не ви е в помощ и предвид че и първия месец не е било достигнато нужното количество, а при релактацията кърмата рядко (да не кажа никога) достига по-големи количества от преди, шансовете за изключително кърмене не са големи.

  С доза от 175 мг л-тироксин наистина е под въпрос доколко е разумно да се кърми бебето, тъй като това е наистина огромна доза и вероятността до него да стигне по-съществена доза от лекарството става голяма, а това е вредно за неговата щитовидна жлеза. Предполагам обаче, че след раждането са я намалили, което е направило възможно да започнете да кърмите. Независимо от това проблемите с щитовидната жлеза в голяма част от случаите правят постигането на пълно количество кърма голямо предизвикателство и направо невъзможно в доста ситуации, тъй като щитовидните хормони са много важни както за развитието на гърдата, така и за поддържане на нормалните нива и отговор на другите хормони, които са отговорни за кърменето.

  Въпреки това основното си остава вярно – можете да накарате кърмата отново да потече с много упоритост и цедене и с едни реалистични очаквания относно постигане на количество ще сте в състояние да осигурявате някаква част от нуждите на бебето.

  Съжалявам, че отговорът ми не е по-оптимистичен, но не мисля, че е разумно да се представят нещата в нереалистична светлина, тъй като това води до разочарования и много тъга, когато човек тръгне с големи очаквания и те не се оправдаят.

 2. Елена

  Здравейте. Имам нужда от помощта ви. Бебето ми е на почти два месеца.През цялата бременност бях убедена, че ще кърмя. Но още когато се роди ме „попариха“. Тъй като приемам тироиден хормон( Л-тироксин по 175мг) неонатолозите ми казаха,че няма как да кърмя заради лекарството. След като ни изписаха се консултирах с енсокринолог и се оказа че мога да кърмя. И започнаха опитите. Дали се отказах рано или от незнание как да продължа мина месец на смесено хранене и аз се отказах. Сега дъщеря ми е изцяло на адаптирано мляко,но аз все още имам желяние да я кърмя. Имам и минимално количество мляко в гърдите все още. Мога ли да си възстановя лактацията,и защо не да минем изцяло на кърма? Какво да правя за да се случи това?

 3. Хедра

  Здравейте, Пламена!

  След като тази твърдост в гърдата ви намалява след кърмене и не ви създава проблеми (болка, зачервяване, Т), най-вероятно не става въпрос за запушване – може би просто напипвате разраснатата жлезиста тъкан в гърдата?

  Поведението на детето може да има различни причини – какви неща ви бяха навели на мисълта, че имате хиперлактация? Това поведение не е типично за децата на майки с хиперлактация – моята препоръка е да се свържете с консултант и да се проследи храненето и поведението на бебето на гърдата, за да се види каква е причината за това нервничене.

 4. Здрaвейте!
  Моятa дъщеря е нa двa месецa и седем денa. Бяхме с хиперлaктaция и изведнъж ми умекнaхa гърдите.преди две седмици бях спрялa дa цедя до кaпкa (прaвех го зaрaди постпянни зaпушвaния.изцеждaх нaръкa и пия лецитин. спрях цеденето. Но тaкa и си остaнa еднa голямa буцa в дяснaтa ми гърдa. Ту се увеличaвa. Ту нaмaлявa.но никогa не се мaхa.)
  Имaм усещaнето, че точно товa, описaно в стaтиятa, се случвa с нaс. сaмо с еднa рaзликa – кaто се нaсуче , след 10 мин пaк търси,,.след полопвин чaс…пaк. изобщо не е нa чaс…вечер е нaй зле. Плaче. Дърпa ме и блиъскa И нямa нaяждaне. Сутрин имaм повече кърмa, събирa се явно,тя сaмо веднъж се буди вечер дa яде. Гърдите ми се препълвaт и ги изцоквa и двете и тъкмо си мисля
  , че поне сегa ще се е нaялa – пaк оскa след 20 мин…толковa често дa и дaвaм ли? Нaли уж кърмaтa се претaботвa зa двa чaсa.,дa не исе претовaри коремчето..? Отделно кaто преяде, зaщото тя нямa нaвикa дa спре сaмa дa суче, кaто се е нaхрaнилa…повръщa..и тaм ме е стрaх дa не прекaлявaме…мислех
  И че кaто дойде тaкъв момент дa ме изцоквa нaпълно, буцaтa ще се стопи, но уви…днес дaже се е увеличилa
  много въпроси…извинявaм се.

 5. Ивелина

  Все едно,че и моята беба е чела статията-движи се точно по конспект!
  Поздравления!

 6. много сладко написано, освен че е напълно вярно:)