Недостатъчно развита жлезиста тъкан в гърдите


Едни от най-трудните за разрешаване проблеми с недостатъчно кърма срещаме, когато причината е в самата млечна жлеза. При някои жени по различни причини млечната жлеза не се е развила правилно. Тя не липсва напълно – просто е оскъдна. Казано по друг начин, вместо в гърдите си да имате голяма и добре оборудвана фабрика, която чака сигнал да започне масово производство, разполагате само с малка мандра. Колкото и съвестно и качествено да си върши работата, тя е способна да произвежда неголямо количество, което не може да задоволи търсенето.

Недостатъчното развитие на жлезистата тъкан в по-голямата част от случаите вероятно възниква вследствие на хормонални неравновесия през чувствителния период на пубертета, когато гърдите търпят бързо развитие. За съжаление има много малко научни проучвания върху хора, които дават отговор на въпроса защо са възникнали тези проблеми. Естетичната хирургия много точно описва външните признаци на хипопластичните (недоразвити) гърди и бегло споменава проблеми с кърменето, но без да се съсредоточава върху това откъде идва проблемът.

Понякога е възможно да се проследи медицинската история назад във времето и да се видят определени отклонения при някои жени, които ни подсказват откъде може да е започнал проблема. Някои състояния, при които по-често се наблюдават такива проблеми, са напр.

 • СПКЯ (синдром на поликистозните яйчници) с нередовен цикъл, особено ако се е проявил още през пубертета;
 • отрано проявило се засилено окосмяване и тежко акне (проблеми с повишен тестостерон, понякога във връзка със СПКЯ, но и с други състояния);
 • сериозни проблеми с наднормено тегло – често вървят ръка за ръка с наследственост за проблеми с инсулинова резистентност и фамилна история за диабет втори тип.
 • проблеми с щитовидната жлеза и отклонения в хормоните още от ранна възраст;
 • проблеми със зачеването от неясно естество също са рисков фактор, тъй като понякога се дължат на неоткрити хормонални неравновесия;
 • недостатъчно прогестерон за нормално поддържане на бременност и ранни спонтанни аборти поради тази причина също може да са рисков фактор, тъй като прогестеронът е важен за развитието на гърдата по време на бременността – освен всичко друго, той отговаря и за разрастването на млечните алвеоли;
 • хранителните разстройства в пубертета (анорексия, булимия), особено ако са били тежки до степен да спират менструацията за дълги периоди от време, също може да доведат до недобро развитие на жлезистата тъкан поради нарушаване на хормоналното равновесие.

Тъй като през пубертета млечните жлези не изпълняват роля в организма (работата им и същинската им функция идват едва след раждането на бебе), за организма те не са приоритет. Затова, когато има недостиг на определени хормони, организмът ги пренасочва към ключовите места и органи, които са важни за нормалното му функциониране. Гърдата в този момент не е толкова важна… така тя остава „недохранена“ с хормони, недостатъчно стимулирана за растеж и развитието й се нарушава.

Възможно е обаче никакви подобни проблеми да не са известни – и пак да се окаже, че гърдите не са се развили правилно. Някои майки споделят, че такава форма на гърдите и липса на кърма се среща в семейството. Поради това се смята, че е възможно да съществува някакъв генетично предаван хормонален проблем – счита се, че метаболитният синдром е такъв. Някои генетични дефекти също дават отражение върху развитието на гърдите – напр. при синдром на Поланд има недоразвитие не само на част от мускулите на гръдния кош, а и на гърдата.

Редица пестициди и отрови от околната среда, а понякога и такива, идващи от храна, съдове за съхранение на храна или козметика (напр. бисфенол А, парабените и т.н.) имитират естрогените и може да се захващат за техните рецептори, като ги изтласкват от местата им. Изследванията за ефекта на замърсители от околната среда и селскостопанска химия върху животни показват, че такива субстанции имат негативен ефект върху развитието на гърдите и последващото кърмене. Има и оскъдни изследвания върху хора, които показват, че излагането на плода на действието на органохлорини оказва негативно въздействие върху развитието на гърдата в пубертета.

Как да разбера дали проблемът е в гърдите ми?

Първата ни мисъл, когато имаме някакъв медицински проблем, е да се направят тестове и прегледи. За съжаление липсват изследвания, които могат да дадат ясен отговор дали действително има недостатъчно жлезиста тъкан. Може да се изследват определени хормони, ако има основания да се смята, че съществува дадено медицинско състояние като проблем с щитовидната жлеза или инсулинова дисрегулация – но повечето лекари отказват да правят изследвания само на базата „недостатъчно кърма“, ако няма ясни други симптоми.

Ехографските прегледи не са надеждни за поставяне на диагноза, тъй като според изследванията съотношението на мастна към жлезиста тъкан не предсказва какво количество мляко е способна да произвежда дадена гърда.

Затова „диагнозата“ се поставя на базата на съвкупност от признаци, изключване на обичайни причини и много методично и внимателно събиране на факти от цялата ви медицинска история.

Някога имали ли сте притеснения за формата и вида на гърдите?

Когато има подозрения за недобро развитие на гърдите, често отговорът на този въпрос е доста показателен. Обичайно тези гърди изглеждат по-особено и имат специфични характеристики. Вероятно ви прави впечатление, че не се споменава големина на гърдата? Големината няма отношение – тя зависи основно от количеството на неактивната мастна тъкан. Гърдите може да са малки или големи – и пак в тях да няма добре развита и работеща жлеза.

[Image: 0001.jpg]

За съжаление, дори нормалната функция на гърдите да произвеждат кърма не е изследвана подробно, а проблемите с производството са били обект на доста малко проучвания. Въпреки това има няколко изследвания, които са съсредоточили вниманието си върху проблемите с количеството кърма и са обърнали внимание на това как изглеждат гърдите на майките в такива ситуации. Естетичната хирургия също изследва общите признаци при необичайно изглеждащи гърди, които се нуждаят от корекция. Така се откриват някои маркери, които са типични за жените с недостатъчно развита жлезиста тъкан:

 1. Голямо разстояние между гърдите – повечето жени имат леко разстояние (измерва се в основата на гърдите – там, където започва гънката под тях). Нормално то е около 1-3 см. При жените, които имат недобро развитие на жлезите, това разстояние е повече от 4 см – често много повече от това. Възможно е да ви е много трудно да си намерите подходящ сутиен, защото гърдите са толкова раздалечени (и може да гледат толкова настрани), че нито един модел не може да ги събере удобно.
 2. Високо разположена гънка под гърдите (high mammary fold) – на прост език това означава, че гърдите са увиснали. Възможно е никога да не сте била бременна, нито да сте била с наднормено тегло. Възможно е и самите гърди да не са големи и тежки, а просто… им липсва обем, „прегъват се“ и висят надолу и настрани.
 3. Липса на нормална окръгленост – този проблем също често е „проблем със сутиените“. Гърдите просто не са кръгли и какъвто и сутиен да пробвате, не можете да докарате прелъстителни извивки в деколтето. Възможно е гърдите да изглеждат триъгълни, с върхове, които сочат надолу или настрани. Може и просто да са отпуснати, „дълги“ и „цилиндрични“ (тръбовидни). Понякога гърдите може да имат зачатък на окръгленост, но да изглеждат много малки и незрели, сякаш едва е започнал пубертетът.
 4. Стрии по кожата на гърдите, които не са се появили вследствие на рязко напълняване и отслабване и не са предизвикани от нарастване по време на бременността.
 5. Асиметрия на гърдите – възможно е още от пубертета да сте наблюдавали видима разлика в големината и дори във формата. Тази разлика често е повече от един размер на сутиена. Понякога асиметрията е била много слабо изразена преди бременността, но изведнъж става много видима с напредването на бременността.
 6. Много изпъкнали, подпухнали ареоли – след като преминат пубертетното развитие, нормално ареолите представляват просто оцветена част, равна с околната кожа. В ситуациите на неправилно развитие на жлезистата тъкан може ареолите да изглеждат като структура, която е отделна от самата гърда и седи като допълнително залепена върху нея. Понякога ги сравняват с „луковите кубета“ на руските църкви – този тип ареоли са силно изпъкнали и окръглени, ясно се надигат над нивото на гърдата и може да представляват допълнителен проблем при кърмене или изцеждане с помпа.
 7. Асиметрично разположени ареоли – в нормалната ситуация ареолите са разположени върху най-изпъкналата част на гърдата и оформят симетрични кръгове върху полусферите на гърдите. При проблемно развитие на гърдите често ареолите са разположени „странно“ – те може да са в долната част на гърдите и зърната да гледат надолу. Възможно е самите ареоли да нямат кръгла форма, а да са по-„триъгълни“. Възможно е също да са асиметрично разположени върху самата гърда – не централно, а по вътрешните дъги на гърдата.

Освен тези външни белези има и други признаци, които ни подсказват, че е засегната функцията на гърдите. Те не са типични само за недостатъчно развита жлезиста тъкан – може да се срещат и при нормално развитие на гърдите, когато има някакви пречещи на лактацията хормонални проблеми.

 1. Липса на промяна на гърдите по време на бременността или съвсем слабо изразени промени – обичайно още в най-ранните седмици от бременността гърдите започват да се променят с бързи темпове. Често един от първите симптоми на бременност са натежалите и болезнени гърди – а с напредване на бременността при повечето жени големината на гърдите се променя чувствително. При майките с недостатъчно жлезиста тъкан тези промени липсват или са съвсем слабо изразени – може да е имало известна чувствителност, но липсва ясно увеличение на размера. Може ареолите да са потъмнели, но липсва ясно изразена венозна мрежа. При палпация липсва нормалната зърнеста и жилеста структура на гърдата – цели участъци са съвсем меки и „неактивни“ и напрегнати жилки се усещат само на места.
 2. Липса на видима венозна мрежа – това е един от най-отчетливите признаци за „работещи“ гърди. Още по време на бременността венозната мрежа се развива и изпъква върху кожата. По този начин гърдите се подготвят и осигуряват бърз и адекватен източник на енергия и хранителни вещества, които са необходими за производството на кърмата. При недостатъчно развитите гърди тези промени почти не се забелязват – или има вени само тук-там, в някои участъци. Липсата на видимата венозна мрежа е много характерен признак в ситуациите, в които гърдите иначе изглеждат съвсем нормално – но млякото е оскъдно.
 3. Липса на усещане за „слизане на кърмата“ на 2-3 ден след раждането – бързото увеличаване на количеството кърма, което нормално се случва 42-72 часа след раждането, обичайно е съпроводено с ясни усещания за натежаване, затопляне и втвърдяване на гърдите. Често те са доста драстични и се стига до силна болезненост и проблеми заради подуването на гърдите. Не всички жени ги изживяват с еднаква интензивност – жените с по начало големи гърди имат по-голям капацитет за съхранение на мляко и често нямат проблеми с препълване и подуване на гърдите, но пак могат точно да назоват момента, в който млякото е „слязло“. При недостатъчно жлезиста тъкан в гърдите обаче тези усещания не просто са по-слаби – те липсват до степен да не може да се каже ясно „да, усетих кога слезе млякото“. Друг важен момент е, че често така и не се наблюдава съществено увеличение на млякото в сравнение с първите 2-3 дни, когато се произвежда само коластра. Едновременно с това при изцеждане от гърдите излиза преходно мляко, а впоследствие и зряло мляко – то не остава на етап коластра и търпи нормалните промени в състава, но не и в количествата.

При различните жени може да има различна съвкупност от тези признаци. Гърдите на различните жени с недостатъчно жлезиста тъкан също може да изглеждат изключително различни едни от други.

Най-често срещаните и добре доказани показатели си остават:

 • голямото разстояние между гърдите;
 • специфичната форма с липса на окръгленост и съответното увисване;
 • липсата на венозна мрежа;
 • липсата на ясно усещане за слизане на млякото след раждането.

Защо точно на мен…

Новината, че има реален проблем с гърдите, който пречи кърменето да се случи така, както сте си мечтала и представяла, е изключително разстройваща. Чувството, че сте предадена от тялото си и че не можете да направите нещо, което е толкова изначално женско и майчинско, може да е безкрайно угнетително и потискащо.  Особено в ситуациите, когато и бременността, и раждането не са преминали по желания начин и сте се надявала с кърменето да успеете да компенсирате усещането за нормалност, това може да е напълно съкрушително и дори да доведе до тежка депресия. Сърцераздирателно е да искаш да кърмиш бебето си повече от всичко на света – и да не успяваш…

Независимо от всички доводи на разума със сигурност ще тъгувате и ще страдате дълбоко от загубата на „нормалното“ в кърменето, дори когато виждате, че има начини да компенсирате и дори когато се справяте добре с тях. Тези чувства са съвсем естествени – дайте си време да сте тъжна, разочарована и ядосана. Нужно е да преминете през тези емоции, за да успеете постепенно да стигнете до мир със себе си. Понякога това става бързо – друг път минават седмици и месеци, дори години, преди да можете да кажете, че се чувствате добре и че приемате спокойно ситуацията, в която не по своя воля сте се озовали. Темата за кърменето може да остане трайно болезнена, дори когато децата вече са пораснали.

Грижите около бебето и борбата за количеството със сигурност не правят тези задачи по-лесни. Всяка майка сама за себе си определя къде е нейният предел, до къде иска да се бори и колко сили, време и енергия може да вложи в тази борба. Дефиницията за успех също е индивидуална във всяка една ситуация. При всички случаи обаче действа добре да се фокусирате върху всички останали неща, които кърменето и времето на гърда предлагат на вас и вашето бебе – любовта, близостта, успокоението, взаимното изучаване са много по-съществени за връзката между вас, отколкото самото количество на кърмата. Просто помнете, че майчинството не се измерва с милилитри.

Аз толкова искам да си кърмя бебето – какво може да се направи?

В ситуациите, в които недостатъчното развитие на млечните жлези се открива след раждането на бебето, има няколко посоки, в които е важно да действате:

 1. Бебето на гърдата!
 2. Стимулация, стимулация, стимулация!
 3. Лактогонни средства

Бебето на гърдата

Вашето бебе е причината така силно да желаете да кърмите. То ви мотивира и вдъхновява – и сученето му на гърдата ви дава усещането за нормалност в една ситуация, която е далеч от обичайната. Наблюденията ми над майките в моята практика показват, че в повечето случаи най-дълго запазват кърмата си тези майки, които успяват да задържат бебето на гърдата.

изцеждане при кърмене

изцеждане при кърмене

Една част от жените по разнообразни причини избират само да се изцеждат и по такъв начин да дават максималното количество кърма на своето бебе.  За разлика от ситуациите, в които майките разчитат само на изцеждане и са щастливи, че въпреки трудностите бебето се храни изцяло с изцедено мляко, във вашата ситуация по-често липсва емоционалното удовлетворение за огромния труд, който полагате. Много по-трудно е да имаш стимул и да запазиш мотивацията си, когато въпреки всички усилия не виждаш положителен ефект върху количеството. Постоянното визуално напомняне за недостатъчното количество при всяко изцеждане може да ви обезкуражава и да ви кара да се съмнявате дали има смисъл да продължавате. А смисъл има и всяко количество кърма е полезно за вашето бебе – така че колкото по-дълго успеете да го запазите, толкова повече ползи ще извлече вашето дете. Доказаният ефект на кърменето зависи не само от изключителността на кърменето (бебето да не получава нищо освен кърма), а в голяма степен и от продължителността. Това означава, че повече ползи от кърменето ще извлече бебе, което продължително време е било на смесено хранене – в сравнение с бебе, което е било кърмено изключително, но само за кратко и след това е получавало само адаптирани млека.

система за хранене на гърдатаЛипсата на достатъчно количество често е причината бебето да започне да отказва гърдата  – или да суче за комфорт и лесно да заспива, без да има активно сучене и отстраняване на мляко от гърдите. Затова в тези ситуации системата за дохранване на гърдата се оказва най-добрият ви приятел. Тя дава струя на бебето, поддържа интереса му към гърдата и го кара да суче активно и добре продължително време, което стимулира гърдите възможно най-много. Има много майки, които с помощта на системата за дохранване на гърдата успяват да кърмят напълно нормален срок, независимо от недостатъчното количество – вие също можете!

Стимулация, стимулация, стимулация!

pumpingЗнаем, че допълнителното изцеждане след сученето на бебето кара гърдата да произвежда по-голямо количество мляко. Независимо че във вашите гърди жлезата може да не е добре развита, обичайно тя отговаря на засилено стимулиране – количеството може да се увеличи до някаква степен. Известно е също, че при добра стимулация жлезата продължава да се разраства, което може да е много важно за по-добрия успех при евентуално следващо бебе. Затова е разумно с помощта на вашия консултант да съставите план за действие, като в първите седмици след раждането да се вмъкне максимално възможното стимулиране на гърдите както от бебето, така и с изцеждане след него. (Този план все пак трябва да е практически осъществим и да ви позволява да живеете нормално).

Лактогонни средства

На трето място идва използването на различни лактогонни средства – билки и медикаменти. Какви ще са резултатите от тях е много индивидуално. При жени, при които проблемът е по-слабо изразен и имат по-добре развита жлеза, е възможно с упорито и продължително стимулиране и с използването на лактогонни средства кърмата да се увеличи значително. При други наличната жлеза вече дава максималното от себе си и ефектът от допълнителното стимулиране е много малък или въобще липсва. Важно е да си дадете достатъчно време да опитате – поне няколко седмици – за да сте сигурни, че сте направили възможното.

Подборът на подходящите лактогонни средства често е сложен и зависи много от това дали са известни или поне дали се подозират съпътстващи хормонални проблеми при вас. Някои билки, като често препоръчваният за увеличаване на кърмата сминдух (фенугрийк), не са подходящи за използване при проблеми с щитовидната жлеза, особено при понижена функция и тиреоидит на Хашимото. Затова е важно билковите средства да се подбират, като се вземат предвид други състояния или оплаквания, които имате.

Най-често използван в ситуациите на недостатъчно жлезиста тъкан е жаблекът (goat’s rue) – една специфична билка, срещаща се и у нас, за която е известно, че увеличава кърмата. Този ефект вероятно се дължи на факта, че подобрява инсулиновата чувствителност (на базата на негова активна съставка са разработени някои от съвременните глюкофаги, като напр. метформин). Още по-важното е, че жаблекът има като ефект и разрастване на жлезистата тъкан в гърдата.

Има обаче и редица други билки, за които се счита, че подпомагат стимулирането и развитието на жлезите поради това, че имат хормоноподобно действие или спомагат за регулиране на някои хормонални неравновесия. Такива лактогонни средства са напр. хмелът; бенедиктинският трън (витекс); червената детелина; някои екзотични билки като коренът шатавари (разрастване на жлезистата тъкан); сау палмето (намалява тестостерона). Други билки, които поддържат количествата и подпомагат развитието на жлезата са алфалфа (люцерна), черният кохош, (масло от) черен кимион (челебитка – black seed oil).

Много е важно билките да се приемат под ръководството на опитен натуропат, за да може да се вземат предвид евентуалните им взаимодействия с лекарства и ефектът им върху други състояния, които имате. Вече споменахме, че сминдухът (фенугрийк) може да влоши проблема с щитовидната жлеза и така да предизвика намаляване на кърмата, вместо увеличение. Определянето на дозите също е ключов момент – при превишаване на дозата някои от билките (напр. витекс)  имат обратен на желания ефект и намаляват кърмата!

Лечението с билки не е точна наука и съдържанието на активни вещества в билковите препарати може да варира много силно, съответно и резултатите няма как да бъдат предсказуеми. Отделно стои проблемът с това, че билковите препарати се водят хранителни добавки, а не лекарства и контролът над тях и над съдържанието им е много нисък. Редица изследвания от последните години върху съдържанието на хранителните добавки показват, че в много голям процент от препаратите се съдържа изключително малка или дори никаква част от растението, което е посочено на етикета като активна съставка. Затова може да е по-добра идея да купувате местни за страната ни билки в насипно състояние от специализирана билкова аптека, отколкото спретнатите флакончета в дрогериите, за които не е ясно какво точно съдържат и дали количеството от активната съставка отговаря на указаното на опаковката.

Медикаментите, които се използват за стимулиране на количеството кърма, се изписват само от лекар след преглед. Увеличаването на кърмата е вследствие на свойството им да предизвикват повишаване на хормона пролактин. Това е страничен ефект от лекарството, а не първичното му действие. За да се постигне проява на страничния ефект, лекарствата се взимат по специална схема, която е много различна от обичайното приложение. Приемът на медикамент в доза, достатъчна да предизвика един страничен ефект, обичайно води до проява и на други, по същество нежелани странични ефекти. По тази причина е необходимо да се консултирате с лекар, който да прецени дали във вашето състояние употребата на медикаментите е възможна и оправдана. Лекарят ще назначи схемата на приложение и ще наблюдава внимателно как се развиват нещата, като при проява на неприятни странични ефекти употребата обичайно се преустановява постепенно.

В ситуациите, в които жлезистата тъкан в гърдата не е достатъчно, често няма съществен ефект от приложението на медикаменти – вие ще прецените дали сте склонна да изпробвате и това. Добре е на лекарствата да се даде минимум триседмичен период на действие, за да се види дали ще имат ефект.

Въоръжена със знанието, че има много неща, които да опитате, може да се почувствате една идея по-добре и с усещането за по-добър контрол над ситуацията. Постепенно с вашето бебе ще успеете да си изградите ритъм и организация на храненето, които ви позволяват дните да протичат по най-удачния за вас начин и с които да се чувствате максимално удовлетворена. Количеството мляко не е определящо за една прекрасна и пълноценна кърмаческа връзка – затова, ако можете да изместите фокуса си върху запазване на кърменето на гърда, а не само върху милилитрите мляко, шансовете ви за удоволствие от процеса и за по-продължително запазване на кърменето нарастват съществено. В някой момент може да се наложи да промените приоритетите си – реакциите на бебетата понякога са непредсказуеми, ситуациите в живота ви също. Така че ако успеете да запазите гъвкавост и положителна настройка, имате реален шанс с вашето бебе да стигнете до момент, в който наистина да се радвате на кърменето и да имате вашите специални моменти на гърдата.

При следваща бременност

Когато вече ви е известно, че има проблем с недостатъчно развита жлезиста тъкан в гърдите, има някои неща, които може да се направят като подготовка за бременност и в хода на следващата бременност, за да може да се стимулират максимално гърдите и да има по-добро количество.

На първо място, вашето старание и стимулиране на гърдите за настоящото бебе се отплаща с по-добро развитие на жлезата и съответно възможност за повече мляко за следващото дете! Колкото по-дълго съумеете да задържите производството на кърма и колкото повече успеете да го увеличите, толкова по-добри заявки за развитие на жлезистата тъкан подавате.

Във времето между бременностите е много важно да се опитате да сложите под контрол всички състояния, които допринасят за недостататъчно кърма. Добър контрол над хормоналните неравновесия, добра диета, спорт и достигане на оптималното тегло подпомагат подобряването на инсулиновата чувствителност и се борят с инсулиновата резистентност, която е част от СПКЯ и съпътства и други хормонални проблеми.

По време на следващата бременност също има неща, които може да подпомогнат развитието на жлезистата тъкан. Прогестеронът, който е основният хормон на бременността, въздейства върху гърдите и предизвиква увеличаване на броя на млечните алвеоли в гърдата. Някои майки, на които се е наложило да ползват прогестеронови препарати в ранна бременност поради различни проблеми, забелязват подобрение на количеството кърма след раждането в сравнение с предишното кърмене. Затова можете да обсъдите с вашия гинеколог дали използването на прогестерон е възможно и удачно във вашата ситуация, особено ако сте имала история на спонтанни аборти.

Някои от билките, които се използват за стимулиране на жлезистата тъкан след раждането, може да се използват и по време на бременността. Част от билките обаче не може да се употребяват от бременни жени, тъй като съществува риск за бременността и за плода. И разбира се, е най-добре никакви билки и средства (освен изрично изписани от лекар) да не се употребяват през първия триместър на бременността.

През втората половина на бременността, ако тя протича нормално и няма притеснителни ситуации, обикновено може да се включат билкови отвари от коприва, червена детелина, алфалфа, овес (или овесена слама).

Жаблек може да започне да се приема след 36 г.с. – или веднага след раждането. По преценка на лекар, който е предварително запознат с вашата ситуация, е възможно да се започне и медикаментозно стимулиране на кърмата още от първите дни след раждането, за да се даде максималния възможен тласък на производството.

Естествено, много важно е кърменето да започне по възможно най-добрия начин – с ранно поставяне на бебето на гърда, осигуряване на най-доброто и ефективно сукане, много често кърмене и изцеждане, за да се осигури максимална стимулация още от първите часове. При някои майки добър резултат дава пренаталното изцеждане – започване на внимателно изцеждане (обичайно на ръка) на гърдите от 37 г.с. нататък няколко пъти дневно (по-ранно започване на изцеждането може да предизвика контракции, особено при чувствителна матка и проблеми с бременността). Някои изследвания показват, че това дава като резултат по-бързо слизане на млякото след раждане и по-обилно количество. Тези ефекти са най-добре проучени при майките с диабет.

Тези мерки ще ви помогнат да поставите възможно най-добрия старт и да имате по-добри шансове този път. Опитът ви от предишното кърмене, колкото и да е болезнен емоционално, е безценен и също ще ви е от голяма полза. Очакванията ви този път са доста приземени. Знаете какво можете да очаквате дори в най-лошия случай – и сте положили нужните усилия, за да имате основания да се надявате на най-доброто. Със сигурност ще се справите!

References:

 1. Stuebe AM, et al. Prevalence and risk factors for early, undesired weaning attributed to lactation dysfunction. J Womens Health (Larchmt). 2014 May;23(5):404-12. doi: 10.1089/jwh.2013.4506. Epub 2014 Mar 21.
 2. West, D., & Marasco, L. (2009). The Breastfeeding Mother’s Guide to Making More Milk. McGraw-Hill.
 3. Neifert M, DeMarzo S, Seacat J, Young D, Leff M, Orleans M.The influence of breast surgery, breast appearance, and pregnancy-induced breast changes on lactation sufficiency as measured by infant weight gain.Birth. 1990 Mar;17(1):31-8.
 4. Neifert MR, Seacat JM, Jobe WE. Lactation failure due to insufficient glandular development of the breast. Pediatrics. 1985;76: 823.
 5. Marasco, L., PCOS and Breastfeeding. Retrieved Decemeber 12th, 2012 from Hcp.obgyn.net website
 6. Rasmussen KM1, Kjolhede CL.Prepregnant overweight and obesity diminish the prolactin response to suckling in the first week postpartum.Pediatrics. 2004 May;113(5):e465-71.
 7. Zoccali, G., Giuliani, M. Tuberous Breast: Clinical Evaluation and Surgical Treatment. Department of Health Sciences, Plastic, Reconstructive and Aesthetic Surgery Section, University of L’Aquila, Italy.
 8. Winocour S, Lemaine V. Hypoplastic Breast Anomalies in the Female Adolescent Breast. Seminars in Plastic Surgery. 2013;27(1):42-48. doi:10.1055/s-0033-1343996.
 9. Bodley V, Powers D. Patient with insufficient glandular tissue experiences milk supply increase attributed to progesterone treatment for luteal phase defect. J Hum Lact. 1999;15:339.
 10. Conneely OM, Mulac-Jericevic B, Arnett-Mansfield R. Progesterone signaling in mammary gland development. Ernst Schering Found Symp Proc. 2007;1:45-54.
 11. Hurst NM. Recognizing and treating delayed or failed lactogenesis II. J Midwifery Womens Health. 2007;52:588-594.
 12. Cassar-Uhl D. Supporting mothers with mammary hypoplasia. Leaven. 2009;45:4-14.
 13. Guillette EA, Conard C, Lares F, Aguilar MG, McLachlan J, Guillette Jr LJ. Altered breast development in young girls from an agricultural environment. Environ Health Perspect. 2006;114: 471.
 14. Rudel RA, Fenton SE, Ackerman JM, Euling SY, Makris SL. Environmental exposures and mammary gland development: state of the science, public health implications, and research recommendations. Environ Health Perspect. 2011;119:1053.
 15. Huggins K, Petok ES, Mireles O. Markers of lactation insufficiency. Curr Issues Clin Lact. 2000:25-35.
 16. Zuppa AA, Sindico P, Orchi C, et al. Safety and efficacy of galactogogues: substances that induce, maintain and increase breast milk production. J Pharm Pharm Sci. 2010;13:162-174.
 17. da Silva OP, Knoppert DC, Angelini MM, Forret PA. Effect of domperidone on milk production in mothers of premature newborns: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Can Med Assoc J. 2001;164:17-21.
 18. Haase B1, Taylor SN2, Mauldin J3, Johnson TS4, Wagner CL2.Domperidone for Treatment of Low Milk Supply in Breast Pump-Dependent Mothers of Hospitalized Premature Infants: A Clinical Protocol. J Hum Lact. 2016 Feb 23. pii: 0890334416630539.
 19. Zapantis A, Steinberg JG, Schilit L. Use of herbals as galactagogues. J Pharm Pract. 2012;25:222-231.
 20. Megan W. Arbour, CNM, PhD, Julia Lange Kessler, CM, MS, RN, IBCLC. Mammary Hypoplasia: Not Every Breast Can Produce Sufficient Milk. J Midwifery Womens Health 2013;58:457–461 c 2013
 21. Lamba S1, Chopra S1, Negi M1. Effect of Antenatal Breast Milk Expression at Term Pregnancy to Improve Post Natal Lactational Performance.J Obstet Gynaecol India. 2016 Feb;66(1):30-4. doi: 10.1007/s13224-014-0648-7. Epub 2015 Jan 20.
 22. Newmaster S.G., Grguric M., Shanmughanandhan D., Ramalingam S. & Ragupathy S. (2013). DNA barcoding detects contamination and substitution in North American herbal products, BMC Medicine, 11 (1) 222.

Коментарите са изключени.