Бебето


Да излекуваме коликите – четвъртият триместър, успокояващият рефлекс и петте правила

Колики, бебешко повръщане или гастроезофагеален рефлукс – как да ги различите

Как да превърнете осемте ревливи периода на бебето в магически крачки напред

Реклама

20 responses to “Бебето

 1. yordanka ivanova

  Здравейте Хедра,
  пиша за да благодаря за пореден път за безценните съвети и помощта. Постепенно и аз и Нина си свикваме и кърменето още малко и ще стане приятно. Разраняванията вече на се толкова болезнени и зърната се възстановяват. Колекторите се оказаха много добър вариант. БЛАГОДАРЯ!

 2. Хедра

  Колекторите са удобни, пък и пазят зърната да не се допират до дрехите, така че може да ви е по-комфортно с тях. Съвсем добре сте се ориентирала как се ползват.

  Много е добре, че дялът на жлезата под мишницата явно има излаз и се дренира надолу – можете леко да го масажирате по време на кърмене, за да улесните девойката Нина да го изсуква хубаво 🙂

 3. yordanka ivanova

  Отново благодаря за отговора.
  Мисля да изчакам още малко, за да видя как ще се развият нещата и чак тогава ще се обадя на консултант. Не ми се иска да ангажирам някое от момичетата ако наистина не е належащо. Хубавото е че Нина вече успява да разкара струпването на мляко под мишницата. Непосредствено преди кърмене отново се образува топче, но като зная че тя сама може да се справи с него ми е по-спокойно. Иначе зърната все още са доста разранени и кърменето е съвсем малко по-безболезнено. Честно казано, надявах се по-бързо да се възстановяват зърната. Може би не е достатъчно времето между кърменията за да се поуспокои кожата. Давам от двете гърди на кърмене в повечето случаи, понякога пропускаме едната ако й стигне млякото, следващия път давам първо от другата. Кърмим се на различни интервали – понякога издържа 3-4 часа, понякога иска да суче на час, струва ми се че и коремчето й създава дискомфорт и когато не успява да заспи заради него иска да сучи по-често.
  Купих си колектори за кърма и вместо да използвам навлажнена с крем марля, нанасям обилен слой върху зърното и поставям колекторите в сутиена. Дали това е по-добър вариант? Със сигурност ми е по-удобно, з-то не тека спонтанно, но не съм сигурна дали до зърната достига достатъчно въздух. Използвам колекторите, които имат три дупчици, като дупчиците поставям от горната страна.
  Поздрави и голяма благодарност а отделеното време!

 4. Хедра

  Здравейте пак, Йорданка!

  Действително не е много разумно да се ограничи кърменето само от едната гърда, след като лесно се получават препълвания.

  На допълнителния дял на жлезата под мишницата пробвала ли сте да слагате зелев компрес – обикновено действа много добре. Спокойно можете да го ползвате и върху гърдите за облекчаване на препълването – но гледайте да измивате много хубаво листото и да не стига до зърната, за да не се замърсят с бактерии раничките.

  Има ли някакво подобрение в последните 1-2 дни, откакто вземате тези мерки?

  Списъкът с нашите консултанти можете да видите тук:
  http://www.podkrepazakarmene.com/consulting

  Просто намерете кой е най-близо до вас и се обадете по телефона да се уговорите. Ако по някаква причина не се получава, ми пишете и ще измислим алтернативен вариант 🙂

 5. yordanka ivanova

  Пропуснах да пиша за организацията на кърменето. Преди давах от двете гърди, но от вчера заради разраняването на едната започнах да давам от едната на кърмене. Така гърдите ми започнаха да се препълват заради дългата пауза и съответно поограничих малко течностите. Едната ми гърда е малко по-голяма и имам млечна жлеза под мишницата и обикновено проблемите ми с кърменето идват от там. Затова гледам да съм много внимателна и да няма препълване. Дори гърдата да е добре изцедена поне засега под мишницата си остава топче . С изцеждане аз не успявам да се справя с него.. Днес гърдите не се препълват така, но пък млякото от едната гърда не достига за едно хранене. Мисля пак да пийвам повечко течности като внимавам да не стане фал с проблемната гърда докато се поуспокоят раните. Изцеждането е доста болезнено защото когато започнахме кърменето – на третия ден след секциото, през нощта се получи голям приток, а бебенце не можеше да се справи и ми се наложи цяла нощ докато не кърмя да стоя под душа и да изцеждам. Въпреки че много внимавах, все пак съм ги травмирала от дългото изцеждане. Затова се опитвам да организирам нещата така, че да не ми се налага доизцеждане.

 6. yordanka ivanova

  Благодаря за навременния отговор. Това, което ми пишете ме навежда на мисълта, че направих някои грешки при стартиране на кърменето и вероятно проблемът е в мен. Съветите за лекуване на зърната ще с ами от голяма полза. Започнах изпълнението  С каката никога не съм имала такъв проблем със засукването и вероятно съм я поставяла на гърдата не дотам правилно. Просто детенце си е засуквало по-успешно. Спомням си, че тя отваряше най- голямата уста на света и както и да я поставя си намираше удобен начин да суче. Все пак какъв е вариантът да се срещна с консултант по кърмене? Вероятно и така бихме се справили, но за всеки случай май наистина би било добре да се консултирам лично.

 7. Хедра

  Здравейте, Йорданка!

  Много неприятно, че зърната са толкова силно разранени… В този случай е разумно да им се даде почивка. На девойката достатъчно ли й е да яде само от едната гърда на хранене? Един друг вариант е да й давате и двете, но само докато суче ефективно с гълтане – в момента, в който престане и започне да суче само за комфорт, давате другата, за да няма излишно „дъвкане“. Ако решите да пробвате този вариант, е нужно да изцеждате гърдите след това, за да не се получи застой и възпаление.

  Със силно разранени гърди е важно да изплаквате добре гърдите с чиста вода след храненето (и два пъти дневно с вода и мек бебешки сапун!), за да се избегне вероятността от инфекции. След това е хубаво да намажете обилно с ланолинов крем. Едно много удачно средство е също така да намажете дебел слой от крема върху марличка и да я сложите в сутиена, така че зърното през цялото време да е покрито с ланолин и да не залепва за дрехите. Това е т.нар. метод за влажно лечение на рани, който е много подходящ за зърната – не трябва да се допуска да стават сухи корички върху тях, понеже при следващото кърмене те се откъсват и допълнително се травмират зърната.

  Още нещо просто, което можете да използвате непосредствено преди кърмене, за да намалите чувствителността и болката е да намокрите кърпа с колкото можете да издържите върху зърната по-гореща вода и да оставите няколко минутки. Това отпуска тъканите и временно притъпява болките, така че може да ви помогне засукването да е по-безболезнено.

  Предвид това, че сте опитна кърмачка с второ дете, а зърната са толкова силно разранени, е важно някой да ви види и да се прецени откъде идва проблема – възможно е той да е от страна на бебето, а не само от поставяне.

  Относно млечницата – само бяло на езичето не е сигурен знак за млечница. Ако е млечница, тя много бързо, за 1-2 дни, ще се разпространи върху лигавицата на устата, от вътрешната страна на бузките и устните. Млечницата изглежда като бели налепи от пресечено мляко, които трудно се махат – в Гугъл Изображения можете да видите снимки, ако търсите с термините oral thrush.

  Пишете пак как сте!

 8. yordanka ivanova

  Здравейте отново Хедра,
  Мисля че поовладяхме проблема с правилното засукване, но ми се появи друго притеснение. Всъщност въпросът ми е трябва ли да се притеснявам. Зърната ми са много силно разранени, от едното тече кръв. Педиатърката ни не е идвала да ни види още заради почивните дни, така че не съм сигурна, но имам съмнение, че Нина е развила млечница. Езичето й е бяло от средата навътре. Предвид раните има ли опасност да се получи заразяване и мога ли да направя нещо като превенция?
  И още нещо – заради раните днес цял ден се кърмим само от едната гърда на хранене, за да оставям зърната да си „почиват”. Това правилно ли е?
  Мерси предварително.
  Йорданка

 9. yordanka ivanova

  Оказахте се абсолютно права. Проблемът наистина е в мен. След като спазих точно инструкциите вече не е толкова трудно да „уцеля“ устичката. Остава ми да справя със зверските разранявания, но важното е че вече няма да създавам условия за нови рани. Отново ОГРОМНО БЛАГОДАРЯ!

 10. yordanka ivanova

  Много благодаря за бързия отговор. Да, старая се да е плътно до мен бебенцето, следващия път ще изпълня точно инструкциите и ще пиша какъв ще е резултатът. Засега не виждам нещо необичайно в езичето. Благодаря много и честита нова година! Бъдете здрави!

 11. Хедра

  Здравейте, Йорданка – и честито ново бебенце 🙂

  Човек дори да има дълъг опит с кърменето, с времето лесно забравя как се кърми новородено бебе – а и всяко бебе си е различно и е ново предизвикателство 🙂

  Искате ли отново да погледнете какви са идеите за улесняване на засукването – от това, което описвате, бебето просто е далече от гърдата, когато се опитвате да му я подадете и затова не успявате да уцелите момента и ви сдъвква.

  Пробвайте детето да е абсолютно плътно долепено до вас, преди въобще да започнете да му подавате гърдата. Най-добре е бебето да е така разположено, че да е една идея по-ниско от зърното и да трябва да си извие главичката назад, за да го достигне – приберете му дупето с лакът към вас, така че брадата му да се забие в гърдата, а нослето да се отдръпне назад. Ключовият момент е брадата да е плътно опряна в гърдата и чак СЛЕД това да се пристъпи към засукването. По този начин автоматично зърното ви ще лежи върху устните на детето – и няма да ви се налага да правите нищо, то самичко ще започне да отваря уста, да „забира“ с езиче и долна устна гърдата и ще „захлупи“ зърното с горната устна.

  А забелязвате ли нещо по-особено при езичето на бебето – напр. да се раздвоява отпред, когато го издава извън устата? Понякога къса юздичка на езичето е причината децата да не успяват да отварят добре устата и да дъвчат зърното, вместо да сучат, което води до разранявания.

  Пишете пак как сте – ако тези неща не свършат работа, ще помислим какво може да се направи, за да получите помощ на място 🙂

 12. yordanka ivanova

  Здравейте, Хедра,
  Аз съм мама, на която в критични моменти много сте помагали. Преди няколко дни – на 27.12.11 родих второто си детенце – момиченце, 3,300 кг. при изписването днес. Раждането ни беше със секцио и започнахме да се кърмим на третия ден. Засега всичко протича нормално – с естествените неразположения и разранявания на гърдите, но се справяме сравнително добре. Имаме малък проблем, който не зная как да разрешим –при кърмене бебенце не си отваря устичката достатъчно широко и ми е трудно да наглася зърното ,така че да го обхване правилно. В началото дори го избутваше с език. Опитвам се да докосвам горната устничка, така, че да отваря устата по-широко, но когато поднеса гърдата устичката се притаря леко и така зърната много се разраняват. Освен това когато вече успеем да се преборим и захапе гърдата често устничките не обхващат добре налапаната част от гърдата, а устничките остават обърнати навътре. Гърдите ми не са необичайно големи, с първото ми детенце не е имало такъв проблем.
  Весело посрещане на новата година и много здрава и усмихната да е 2012!
  Предварително благодаря.
  Йорданка

 13. Хедра

  Здравейте, Нина!

  Честото кърмене на вашето бебе явно ви дотежава на моменти и се чудите дали правите всичко както трябва. Да ви успокоя – това е съвършено нормално поведение за все още незахранено бебе, което се кърми на поискване 🙂 Вашето бебе наближава възрастта за захранване и има нужда от повече калории – по това време е нормално да зачести сученето, което може да е било през по-големи интервали преди това. За щастие след стабилизиране на захранването обикновено децата започват да правят по-големи паузи, тъй като имат и друг източник на калории и нещата стават по-лесни. След захранването може да започнете полека да работите и към това да приучвате детето и към други начини за приспиване, не само със сукане, за да може да спите по-спокойно (не че детето няма да се буди, но поне да е през по-големи интервали). Това обикновено отнема време, но е постижимо с достатъчно търпение и постоянство 🙂

 14. Нина

  Здравейте, Хедра!
  Първо много благодаря за хубавата страница с консултации, която сте направили! Тя определено е нужна в България и вие сте свършили работата на десетки мед.сестри и педиатърки, които не се интересуват достатъчно от тази най-важна и нелека задача за всяка майка с новородено – кърменето.
  Обръщам се към вас с въпрос дали е нормално синът ми (5 навършени месеца, 7300 гр., изцяло само на кърма) да иска да суче на всеки два часа, а вечер и на час и половина или дори на всеки час, а през нощта на всеки два? Само веднъж, най-много два пъти на денонощие прави пауза от 4 часа. Ще добавя, че когато се храни, понякога пие и от двете гърди, понякога се насища с едната и почти никога не суче като зверски гладен, а нормално. Аз съм привърженик на кърменето на поискване, но дали не съм му направила лоша услуга, като съм го свикнала толкова често да си пийва и съответно на себе си – да се лишавам от сън?
  Предварително благодаря за съвета! Няма към кой друг да се обърна! Ако педиатърката му разбере как се храним… 🙂

 15. Хедра

  Здравейте, Лидия!

  Макар че въпросът ви е извън моята компетенция, просто от позицията на здравия разум и опита с храненето, ето едно възможно предположение – ако вашето детенце обича особено много моркови (или сок, съдържащ моркови) и тиква и често ги яде, понякога се получава подобно оцветяване, което може да се забележи и по дланите на ръцете например.

  Консултирайте се с педиатъра на детето обаче, тъй като може да има и други различни причини и е хубаво да се отхвърлят.

 16. Здравейте отново!Имам един въпрос?Моето дете е вече на 1.4год. и на палчетата на крачетата ноктите са оцветени в оранжево,на какво може да се дължи?

 17. Дани

  Здравей Хедра!
  При нас продблема с намаленото мляко вечер е напът да отшуми. Явно е трябвало да изчакм бебето и тялото ми да си свършат работата :). Все забравям че кърменето е естествен процес и всичко се нарежда по-най добрия начин стига да имам търпение.
  Сега наистина дъщеря ми проявява признаци на вечерно раздразнение и решаваме проблема с много разходки именно в часовете в които то се проявява.

 18. Проблемът с лактозата действително може да води до силни колики при бебетата и до общо неспокойствие. За щастие има начини за справяне, които не налагат прием на медикаменти, нито на специални млека – обикновено е достатъчно да се промени организацията на кърменията, за да има бърз и постоянен ефект.
  Повече информация по въпроса има тук:
  Дали проблемът ми се дължи на това, че имам твърде много кърма

 19. Виолета

  Здравей,
  Първият ми син имаше зверски колики, системно преяждаше, роди се 4 кг, а на месец и двадесет дни тежеше 6.200 кг. (опитвах със саб симплекс тогава и семе от копър и анасон, ефект почти нямаше) след като навърши три месеца и половина започнахме захранване със зеленчукови пюрета и нещата се оправиха.
  После се радвах на спокойно е щастливо майчинство.
  Вторият ми син в момента е на 4 месеца. Не допуснах да има колики, купих промишлени количества инфакол / имам още от тях, мога да ти дам ако си от Сф/
  Но според мен проблема при кърмачетата с колики е в недоразвитата чревна флора и невъзможността да се справят с всичката млечна захар, била тя погълната дори от кърмата.
  Ако бебето ти преяжда системно повръща на фонтан, същевременно наддава като великан, вероятно проблема е същия.
  Тогава пропусках едно хранене и вместо него давах безлактозно мляко нутрилон соя, което е гадно и бебето не го иска много, но това отчасти решаваше проблема със системното преяждане… все пак гърдите не са ни градуирани, а най-лошото което би могла да направиш е да го отбиеш, изцеждайки се и дозирайки с шише.

  Поздрави и успех!

 20. Станислава

  Здравейте много ще се радвам ако можете да ми помогнете.Синът ми ена 35 дни.От втория ден на раждането си е с колики и в момента са много силни.Постояно му пукат червата.Все е свит на топка и пла4е страшно много.Храним се на около 3 4аса по принцип само от едната гърда но от окило 3 дни го слагам и на др.роди се 3.300 изписаха ни 3.150,а в4ера бяхме на консултация и тейахме 4.150.След всяко храанене повраща и спинка мн. неспокойно.сабужда се през около 20 мин.Моля да ми кажете нещо с което мога да му помогна аз