Как да превърнете 8-те „ревливи периода“ на бебето в магически крачки напред


 Периодите в развитието на бебето през първата година

Из холандската книга „Oei, ik groei“ от Hetty van de Rijt и Frans X. Plooij.

Бебетата растат на периоди, правейки големи скокове в развитието си, които се съпровождат от „ревливи“ периоди и промени в поведението – да не споменаваме за СТРЕСА, на който са подложени родителите по това време.

Умственото развитие на бебето става на скокове, а не постепенно. Всички минават през едни и същи стъпки, горе-долу по едно и също време, броено в седмици от предполагаемия термин – а не от датата на раждане. Всяка нова когнитивна способност разкрива цял нов свят пред бебето, а това означава, че целият свят е нов и странен. И плашещ. То изведнъж се нуждае от мама много повече всеки път, когато се случи скок напред и бебето се лепва за нея, става ревливо и по-податливо на болести. ( Sorry, татковци, но изглежда винаги мама е на първо място на тази възраст – вашият ред ще дойде по-късно). Веднъж завършили развитието на когнитивните си способности, бебетата изпадат в „лесен“ период, когато изглеждат много по-пораснали и умеят нови неща.

Всяка фаза се отличава с типичното ревливо поведение – бебето иска да суче по цял ден, иска физически контакт, спи по-малко, плаче повече и като общо го описват като „ревливо“. Има също и други типични начини на поведение за всяка индивидуална фаза като да е много спокойно, да се движи по-малко и да гледа встрани от мама (както се описва в етапа около 37 седмици) Изследователите са установили, че бебетата лесно се разболяват по време на тези периоди и не препоръчват имунизациите да стават тогава.

Има няколко важни наблюдения за родителите. В тези трудни периоди майките често се замислят да отбият бебето, защото са уморени, стресирани и се чувстват използвани като залъгалка. И за капак на всичко кърмаческите стачки стават също точно по това време.  Ако майката знае предварително, че тази фаза има край и че тя има своята цел и смисъл, е много по-лесно да бъде търпелива и да подкрепя бебето. Стресът намалява просто от факта, че знаеш, че нещо истинско и важно се случва и родителите дори може да изпитват удоволствие да посрещнат следващото ниво в развитието на разбирането и контакта, на които бебето е способно.

Изследователите отбелязват, че очевидната нужда на детето за повече контакт, сигурност и т.н. е направо изумителна. Реакциите на прилепване към майката и постоянна нужда от нея са не защото сте го разглезили, а защото то действително има отчаяна нужда от вас, докато усвои и се справи с новите умения. Бебето може да има нужда да провери дали някои основни неща са все още верни, например дали мама още ме обича и дали ще се грижи за мен. Детето е стресирано и уплашено от новостта на света и наистина има нужда да бъде държано повече на ръце, да бъде кърмено повече, да го успокояват повече и „странните“ му страхове да бъдат посрещнати с разбиране и уважение. А за да може майката да свърши нещо по същото време, докато удовлетворява потребностите на бебето, авторите препоръчват употребата на слинг или кенгуру, за да се запази физическия контакт по време на тези периоди.

Помнете, че датите са дати след термина (ако не сте сигурни, че терминът ви е бил правилно изчислен или са ви дали различни дати за термин, описанията на отделните периоди ще ви помогнат да прецените коя от датите е била правилна).

5 СЕДМИЦИ СЛЕД ТЕРМИНА

Дължина на периода – 1 седмица

Промени /нови неща – виждат повече, чуват по-отчетливо и започват да се усмихват

Какво ще се промени – започват да изследват видимия свят, да гледат лицата

8 СЕДМИЦИ СЛЕД ТЕРМИНА

Дължина на периода – няколко дена до 2 седмици

Промени /нови неща – бебето се учи да разбира повтарящи се неща

Реакция – стандартна (плач, непрекъснато желание за сучене, искам мама)

Какво ще се промени – открива ръчичките си и опитва да ги използва; чувства как се движат крачетата и ръчичките; прави различни муцунки; използва гласа си (гука)

12 СЕДМИЦИ СЛЕД ТЕРМИНА

Дължина на периода – един ден до седмица

Промени /нови неща – плавност на промените

Реакция – стандартна (плач, непрекъснато желание за сучене, искам мама)

Какво ще се промени – след тази фаза бебето може да вижда, чува и да идентифицира променящи се тонове и движения, например да различава един тон от друг или една позиция на тялото от друга. Има повече контрол над собственото си тяло.

19 СЕДМИЦИ СЛЕД ТЕРМИНА

Дължина на периода – обикновено около 5 седмици, но може да варира от 1 до 6 седмици

Промени /нови неща – пълно развитие на плавните движения, особено разбиране и изпробване на поредици движения

Реакция – стандартна, плюс хаотичен режим на сън, стеснителност, иска повече внимание, иска да поддържате главичката по-често, не иска да губи физически контакт с вас, яде по-лошо, лесно се разсейва. Кърменото бебе играе със зърното, иска да го държи в уста, но не суче. Променливи настроения, по-спокойно на моменти. Развитието изглежда спряло; някои бебета проявяват много силна воля в желанието си да изследват, сграбчват всичко, което е в обсега им; други нараняват майката – например хапят на гърдата.

Какво ще се промени – започва да повтаря движения, например по няколко пъти да удря дадена играчка, прехвърля играчка от едната ръка в другата, разглежда играчката от всички страни, променя позицията на тялото си, за да достигне нещо – всичко това в едно плавно движение. Звуците, които издава, също стават по-плавни. Може да чува поредица от двуци и се заинтригува. Може да проследи кратка серия от плавни движения, например топка, която подскача нагоре-надолу по пода.

Реакция на майката – изтощена, раздразнена, чувства, че й е дошло до гуша, чуди се дали не разглезва детето.

Как да помогнем на бебето:

 • помогнете му да се преобръща, да „пълзи“,

 • да упражнява ръчичките и пръстите си с играчки,

 • да изследва света; някои бебета обичат да изследват дребни детайли;

 • пускайте му музика или му пейте;

 • дайте му възможност да ви наблюдава, докато правите нещо;

 • играйте, докато бебето седи в скута ви;

 • дайте му да търси нещо, например скрийте пред него играчка под парче плат.

 • бебето започва да разбира първите думи и да харесва книжки.

23 – 26 СЕДМИЦИ СЛЕД ТЕРМИНА (5 1/3 – 6 месеца)

Дължина на периода – 4 седмици (но може да варира между 1 и 5 седмици), върхът обикновено е около 26-тата седмица

Промени /нови неща – отношения между нещата (времеви, пространствени)

Реакцияспи лошо, кошмари, стеснителност, иска повече внимание, иска физически контакт, яде оскъдно (понякога отказва гърдата), по-спокойно е, не иска да му сменят памперса, държи си одеалцето

Какво ще се промени – нещата в света са свързани. Хората се намират на разстояние един от друг (като разбира това, бебето ще започне да плаче, когато майката изчезне от поглед). Започва да разбира, че нещата могат да са в, извън, над, под, до или между други неща. Играе с това. Разбира, че две неща, двама души или две ситуации вървят заедно – например чува шум от ключ във вратата и знае, че мама или тако се връщат у дома. Разбира, когато хората правят нещо погрешно – например когато майката изпусне нещо. Бебето може да накара различните части от тялото му да работят заедно.

Реакция на майката – обичайният стрес

Как да помогнем на бебето:

 • Покажете му, че не го напускате; носете го на ръце, в слинг или кенгуру; нека да ви вижда винаги; използвайте гласа си, когато не ви вижда, играйте на криеница.

 • Окуражавайте бебето да ви следва

 • Дайте му възможност да изследва света, когато сте до него (седнете с него на земята)

 • Оставете го да пълзи и да изследва кое е горе, долу, в, под масата и т.н.

 • Бебето премества играчките – горе, в, до, под, извън и т.н.

 • Иска да пуска играчки на земята или да ги хвърля.

 • Изследва кутии, в които има неща.

 • Иска да разглобява нещата.

 • Обича неща, които изчезват едно в друго.

 • Разбира кратки изречения и жестове.

 • Започва да използва „думи“ и жестове, например да пляска с ръце.

 • „Чете“ книжки.

 • Реагира на музика („танцува“ и „пее“ )

 • Иска да седи

 • Иска да стои изправено

 • Иска да ходи

 • Играе с отношенията между частите на тялото – например взима нещо от пода между палеца и показалеца си.

Между 30 и 35-та седмица започва лесен период

34 – 37 СЕДМИЦИ СЛЕД ТЕРМИНА (почти 8 – до 8 ½ месеца)

Дължина – средно 4 седмици (3-6 седмици)

Промени/нови неща – научава се да отделя нещата в категории, дели света на групи

Реакциявиси по краката ви, стеснителност, иска физически контакт, иска постоянно да го занимават с нещо, спи малко, кошмари, „твърде“ сладко е, по-кротко, не иска да му се сменя памперса, държи се повече като бебе от обикновено, яде малко

Какво ще се промени – играе с неща, които имат еднакъв вкус, изглеждат еднакво, издават еднакви звуци и т.н. Разбира, че рисунката на предмет се отнася за истинския предмет.

Реакция на майката – обичайният стрес (дали разглезвам детето?)

Как да помогнем на детето:

 • Помогнете му да развива представата си за категории, например да сравнява кръгли неща , квадратни неща, големи и малки неща

 • Нека да играе със значенията „едно“ и „повече от едно“

 • Да играе на давам и получавам

 • Да играе със „внимателно“ – „невнимателно“ , „силно“ – „леко“ и т.н.

 • Да играе с форми

 • Да разглежда части на неща (например ключове на ключодържател или копчета на риза)

 • Да изследва какви са на пипане различни материали

 • Да играе с концепцията за тежко-леко, високо-ниско, голямо-малко

 • Дайте му пространство за движение

 • Показвайте разбиране за „странните“ му страхове

 • Нека да си играе на роли – да имитира мама

42 – 46 СЕДМИЦИ СЛЕД ТЕРМИНА (9 ½ – 10 ½ месеца)

Дължина на периода – средно 5 седмици (3-7 седмици)

Промени/нови неща – последователност. Бебето започва да разбира неща, които следват логически едно след друго

Реакция плаче повече, прилепва се към вас, превъзбудено, не иска да прекъсва физическия контакт, иска внимание, ревнува, бързо сменящи се настроения, хаотичен режим на сън, кошмари, по-кротко, стеснително, иска да поддържате главичката му, яде малко, показва малък интерес към твърдите храни (при кърмени бебета), държи се повече като бебе и иска повече гушкане, „сладко бебе“

Какво ще се промени – упражнява последователност от действия – взима ключ, отива към вратата и слага ключа в ключалката. Или прави съответните движения към песничка.

Реакция на майката – несигурна, раздразнителна, чувства, че й е дошло до гуша

Как да помогнем на бебето:

 • Иска да прави нещата самичко – дайте му възможност!

 • „Изпробва“ ви – за да разбере как ще реагирате на дадено нещо

 • Показвайте му (не)одобрението си

 • Когато бебето е раздразнено, отвлечете му вниманието

 • След този етап бебето започва да използва думи – вече можете да си играете на думички

 • Слушайте го, когато се опитва да каже нещо

 • Не го насилвайте, ако не проявява интерес

 • Показвайте разбиране към „странните“ му страхове

Между 47 и 52 седмици следва лесен период

 51+/- 2 – 55 СЕДМИЦИ СЛЕД ТЕРМИНА (12 – 13 месеца)

Дължина на периода – средно 4-5 седмици (3-6 седмици), върхът е към 55-та седмица, обикновено приключва през 59-та седмица

Промени/нови неща – разбира какво е „план“ или дейности, които изискват няколко стъпки, но и това, че стъпките може да не са едни и същи всеки път или да се променят.

Реакциятича при мама, плаче повече, лепва се за вас; когато е с мама, плаче по-малко; виси по краката ви; страхува се от непознати; иска физически контакт; иска да играете с него; ревнува, когато майката обръща внимание на някого или нещо; бърза смяна на настроенията; спи лошо; кошмари; яде малко, но суче често; държи се като бебе; „твърде сладко“ бебе; привързва се към играчка или одеалце; държи се гадно; истерии

Какво ще се промени:

 • Показва интерес към неща като „да перем“, миене на чинии, слагане на вечеря, обличане, строене на кули и т.н. Това са програмирани движения, които се състоят от отделни – и променящи се – стъпки. Дори когато редът на нещата, които трябва да се направят, е променен, това все пак си остава същата програма. Бебето разбира това. Програмата се състои от няколко стъпки и между тях може да се правят няколко избора; бебето играе с избора и преценява кой избор е възможен и кой не. Например докато се храни, да преобърне приборите, за да падне храната на пода.

 • Бебето може да „планира“ да изпълни дадена програма, например да вземе кърпа, за да бърше съдовете. Или да си вземе якето, за да излезе навън. Но то не може да обяснява нещата, така че когато хората не го разбират, изпада в ярост. То още не разбира, че трябва да изчаква. Може да откаже да изпълнява дадена програма, защото знае какво ще се случи накрая.

Реакция на майката – изтощение и несигурност

Как да помогнем на бебето:

 • Играйте на събличане-обличане и миене

 • Играйте на „да ядеш самичко“

 • Играйте с играчки, които имат програма – гараж с коли, влакче, животните във фермата, кукли, магазин. Помогнете на детето в играта.

 • Играйте с истински неща – пари, радио, грим, обувки

 • Разказвайте приказки

 • Играйте на разговори и игри с говорене

 • Играйте с музика – слушайте песничка и правете движения

 • Играйте на „да помогнем на мама“

 • Бебетата могат да разбират (да бъдат научени да разбират), че сте заети и искате да довършите нещо, преди да отговорите на повикването им.

 • Оставете бебето само да търси нови решения, като изследва възможния край на дадена програма

 • Оставете го да играе на изследовател

 • Надарените деца са особено изтощителни за своите родители. Те ходят и изследват всичко и никога не спират.

 • Появяват се нови страхове.

Реклама

14 responses to “Как да превърнете 8-те „ревливи периода“ на бебето в магически крачки напред

 1. Хедра

  Здравейте, Соня!

  Мисля, че вие сама сте си отговорила на въпросите – споменавате, че детето е започнало да се обръща и изведнъж е преминало в прилепчивата фаза, когато иска много да му се обръща внимание и да е много на ръце. Както сте прочели и в статията (тя е от много малкото преводи на сайта, не съм я писала аз), това е типично поведение на децата в периодите на усвояване на ново умение. Вероятно напрежението у дома покрай важни изпити също се отразява и детето се опитва да ви помогне да се успокоите с гушкане (макар че всъщност от ваша гледна точка това не ви помага особено :)).

  Предвид добрите количества мляко, които детето изяжда, е изключително малко вероятно детето да е гладно, така че не мисля, че има смисъл да избързвате със захранването.

  Аз лично не съм привърженик на точни схеми за захранване, поради което такива в блога няма – но мисля, че статията за захранването ще ви е много полезна за начален ориентир какво да очаквате. Практически захранването при кърмените и при хранените с АМ деца няма много съществени различия, така че информацията сигурно ще ви е от полза да си съставите идея как да подходите 🙂

 2. Соня Стефанова

  Здравейте, Хедра!
  Прочетох с интерес статията Ви, сега се чувствам малко по-спокойна и въпреки всичко ми се иска да споделя и моя проблем, ако изобщо е проблем, и ако Ви хрумне идея… Моята дъщеря е почти на 4 месеца. Много спокойно дете, много усмихнато, постоянно се смее 🙂 Плачеше само докато имаше колики, а този период не беше толкова дълъг и мъчителен, колкото очаквах. Бях доста наплашена, но вече мисля, че отмина. Ставаше за нощно хранене много рядко. Може би първите 2-3 седмици. След това разреди, т.е. ставането в 03.00ч. го пропускаше. После спря да се буди и в 00.00ч. От около 2 месеца хапва и заспива към 20.00 и става чак в 06-07.00ч. Общо взето, ако се оплача, грях ми на душата 🙂
  В последните няколко дни, обаче, започна да плаче, за мен лично причина няма… Връщам се в дните, когато имаше колики, но сега колики няма. Не свива краченца. Плаче по час-два. Успокоява се, само когато я хвана и започна да я размъквам из стаята. В момента, в който дори само се доближа до кошарата или до спалнята, за да я оставя, тя започва да реве неудържимо. Направо полилавява и аз отново се принуждавам да я взема на ръце. Уточнявам, че детето не е глезено. И аз, и баща й ходим по държавни изпити, и двамата учим Право, има доста четене, така че не сме й обръщали внимание денонощно. Напротив, винаги съм била спокойна с нея – оставям на активната гимнастика и може с часове да си играе, а аз да уча през това време. В последните дни е много променена. Освен, че постоянно плаче, започна да се обръща по корем, после пък се дразни, че не може да се обърне отново по гръб; когато отида да й помогна, пак започва да плаче. Когато й дам дрънкалка и не може да я хване или я изпусне, пак плаче… Просто не мога да си обясня как се промени толкова бързо и защо?! Коренно различно дете е. Имам чувството, че всичко я дразни. Дори сега, когато успях да я приспя за малко, спа точно 20 мин. и отново се събуди с рев. От време на време губи апетит. Някой ден може да яде по 120мл. на всяко хранене, други дни яде по 150мл. На някои хранения ми се е случвало да трябва да й дам 240мл. (това й е рекорда). Дали това поведение е нормално или има друга причина? Има ли защо да се притеснявам според Вас?
  Не знам дали е от значение, но е на изкуствено хранене от 20-тия ден, защото развих мастит. Все още не съм я захранвала, но смятам да започна, макар че педиатъра ни още не ми е казала, защото считам, че детето е гладно. Сякаш не й стига само млякото.
  Между другото, ако можете да ме упътите към статия, в която подробно да прочета как става захранването, ще Ви бъда много благодарна, защото имам списък от гастроентеролог с храните, но не е разяснена схемата на захранване.
  Благодаря Ви предварително и се извинявам за романа, който Ви изписах!
  С пожелание за усмихнат ден,
  Соня Стефанова

 3. Хедра

  Здравейте, Даниела!

  Вероятно детето изразява някакви емоции пред вас, защото се чувства свободна да го прави – бабите са друго нещо, там е по-сдържана.

  На тази възраст страхът от раздяла е много силно изразен, така че вероятно това е в основата на такава нужда да ви усеща до себе си. Помислете дали няма други фактори, които да й оказват влияние – да сте тръгнала на работа (дори да не е съвсем отскоро), детето да е тръгнало на градина, други подобни неща?

  Обичайно с малко разсъждение се вижда каква е причината – а с малко здрав разум и търпение такива неща се оправят и без психолог 🙂

 4. Даниела

  Моята дъщеря заспиваше без проблем. Слагах я в леглото, казвах лека нощ или сладки сънища с целувка и тя си заспиваше. Това беше до 1:2. Вече 3-ти месец не желае да заспива сама, трябва да лежа до нея. Буди се, както през деня, така и през ноща, и иска да я гушкам за да заспи отново. Събужданията са придружени с плач, понякога истеричен, ако не съм до нея. Бабите казват, че при тях не е така трагично и в повечето случаи, тя е спокойна и спи добре. Мисля да се консултирам с психолог!

 5. Хедра

  Здравейте, Дидка!

  Действително проблемите със съня може да са много изнервящи.

  Много деца на тази възраст трудно спят през деня и заспиват само за кратко. Вие и сама сте се сетила, че ако успеете да организирате нещата така, че сънят да е по приблизително едно и също време всеки ден, се увеличават шансовете да заспива по-лесно и да спи по-дълго.

  Режим може да се създаде във всеки момент, когато решите това. Детето също ще ви помага, тъй като най-вероятно става сутрин по приблизително едно и също време. Оттам нататък е важно храненията с твърди храни да са по едно и също време, както и разходките, и приспиването вечер. Това ще създаде достатъчно структура на деня.

  Децата преминават през по-кратки фази на сън и през повечето време са в състояние на лек сън, от който могат много лесно да се пробудят – това полека се променя, но обичайно след първите 2-3 години от живота. Това е причината да се буди лесно – явно преминаването от една в друга фаза на съня я събужда. Ако си знаете, че се буди след 15 мин, вариант ли е да седите до нея, да я наблюдавате и в момента, в който даде признаци да се разбужда (гримаси, въртене) веднага да й помогнете да заспи отново по начина, по който това й се получава най-лесно (люшкане, даване да суче – каквото работи за вас).

  Кога е подходящо да я отбиете няма как да ви кажа – това е нещо, което си решавате вие двете с детето 🙂 Отбиването може да се случи във всеки един момент – въпросът е колко усилия ще ви коства в даден момент в сравнение с по-късен етап примерно. Но ако човек реши и е склонен да отдели времето и търпението, детето може да се отбие на всеки един етап.

 6. Здравейте дъщеря ми е на 13 месеца и много трудно заспива.През нощта става за да суче и категорично отказва да приеме друг вид мляко,а вечер я приспивам с адаптирано или кисело.Странното е че още на 20-тия ден бях успяла да спра нощното хранене и това продължи до 5 месец. Зъби започнаха да ни излизат още в 4-рият и сега вече до пробиват 11 и 12 зъб.
  Лошото е че ако успея да я приспя през деня е максимум за 40 мин.и никога не е по едно и също време. Имам чувството ,че аз не върша нещо като хората. Има дни в които спи по 10-15 мин и край. Въпросът ми е мога ли да и създам режим и кога е подходящо да я отбия. Благодаря ви.

 7. Хедра

  Мисля, че всички майки са така 🙂 Има такива моменти, в които наистина е ужасно трудно да заловиш бебето на едно място за каквото и да е – добрата новина е, че това е типично за здравите и добре развиващи се деца 🙂

  Ако в даден момент не се получава изобщо, просто не гонете детето – изчакайте малко, занимайте го с нещо друго (за предпочитане нещо кротко) и като се разсее, опитайте отново. Може да не приема на плота за преповиване, но да се съгласи да му го смените напр. в банята (прав!) – или докато държи някаква нова играчка (която може изобщо да не е играчка, а примерно дървена лъжица или нещо друго безопасно домакинско).

 8. Хедра, много полезна статия, благодаря! Снощи малкия ми се качи на главата. Такова тръшкане и два часа рев за един памперс, че си помислих, че най-вероятно аз не го разбирам и че го боли коремче или нещо… Олекна ми малко като прочетох, че е нормално бебе на девет и половина месеца да не иска да му се сменя памперса и да буйства. Само се чудя дали и другите майки гонят като мен бебето си в кошарата от единия до другия край за смяната на памперс на крак или има и по-лесен начин, за който не съм се сетила. Нашия категорично отказва да му се сменя памперса в легнало положение. Смешно е, но много се зоря…

 9. Хедра

  Здравей 🙂

  Зъбките наистина всяват хаос… и като че ли колкото по-рано започнат да пробиват, толкова по-тежко понасят децата този период на зъбоникнене, вероятно защото нямат все още способностите сами да си облекчават неразположението.

  Преместването в другата стая понякога върши работа, ако детето лесно се буди от шумове и от близостта ти. Ако обаче има нужда от теб, за да се приспи, това вероятно няма да е удачно, тъй като може да ти се налага да ставаш и да ходиш до другата стая по 100 пъти на нощ и в крайна сметка да си много по-изтощена отколкото в момента. Не пречи да пробваш обаче – макар че може би ще е добра идея да направиш такъв опит през уикенда, така че да има кой да те отмени през деня и да можеш да поспиш малко, ако нощта се окаже тежка.

 10. Здравка Паскалева

  здравей Хедра, прочетох статията, наистина има много полезни неща. Ще пробвам да добавя и други неща в ритуала ни на заспиване като галене например.
  Според мен, тези проблеми започнаха когато започнаха да ни растат зъбките. Първите месеци дори се будеше само в три, а после след 5тия месец започна веселбата ни.
  Иначе през деня следобяд се опитвам и аз да поспя, когато мога. Проблема, е че така както не съм се наспала нощем продължавам да му давам да суче понеже това е най-лесното за мен. И той може би и затова свикна, че като се събуди и го гушкаме. Това добре, ама като не ще да заспи става сложно.
  По принцип в количката навън преди спеше, но сега вече рядко и само ако му е време – следобяд например спи.
  Аз си мислех дали ако го преместим в неговата си стая няма да подпомогна да спре да се буди или обратното ще стане – ще се буди още повече?

 11. Хедра

  Здравейте, Здравка 🙂

  Сигурно ви е много трудно и изтощително с бебе, което не спи добре нито през деня, нито през нощта. Нещо променило ли се е при него през това време – на какво отдавате вие това внезапно не-спане?

  Искате ли да погледнете тази статия за идеи как можете да походите към нощния сън (в статията има доста за съня, както и за насърчаването за хранене):
  https://xedra.wordpress.com/2010/01/01/weaning/

  Сигурно ще е полезно през деня да лягате и вие с него – така хем той ще може да поспива (което – изненадващо, но факт – се отразява положително и на нощния сън), хем и вие малко ще си почивате, докато лежите и дремвате до него.

  Навън в количката не спи ли по-добре?

 12. Здравка Паскалева

  Здравейте, и ние сме с почти същия проблем. Борис е на 10 месеца, през деня яде на обяд и следобяд по 100 гр и други манджи, но после си се дохранваме с кърма. Другите хранения си се кърмим.
  Но нощем от месец може би започна да се буди през час и много трудно заспива. Вече и пред деня едвам заспива и само като го отлепя от мен се събужда. Избили са ни 6 зъбчета вече, но нощните будения не спират. Как бихме могли да спрем да сучем нощем?
  Или поне ако сучем да преминем само на едно хранене, а не както сме сега?

 13. Здравейте, Валентина 🙂

  Умората и недоспиването в тези моменти на често нощно будене наистина са много изтощителни. Казвате, че това будене е постоянен проблем – от раждането ли детето не спи добре или от известно време насам?

  Повечето кърмачета на тази възраст все още се будят за нощно хранене – а буденето през час е много типично за периодите на зъбоникнене. Това е в хармония и с отказа от други храни – наболите зъбчета причиняват болка и повечето деца нямат апетит по това време.

  Забелязвате ли такива признаци при вашето дете?

 14. Валентина

  Здравейте……..
  Моят син е на 9 месеца и 10 дена,но имаме постоянен проблем с нощното спане изцяло сме на кърма.Но през нощта през 1ч се събужда и иска да яде…От 2 м се опитвам да го зхраня-но -не иска?Опитвам се и с АМ и това неще!?Моля Ви дайте ми съвет как да го отуча от нощното хранене?И зашо е тованощно безпокойство при него???Благодаря Ви предварително!