Колики, бебешко повръщане или гастроезофагеален рефлукс (ГЕР)? Как да ги различите


Понякога за родителите може да е трудно да разберат дали бебето има колики или рефлукс (дори ГЕР), понеже някои от симптомите (например неспокоен сън, постоянен рев) може да са много подобни. Извъредно важно е да се изключи рефлукс като причина за ревовете, тъй като става широко известно, че много случаи на „колики“ всъщност са недиагностицирани и нелекувани случаи на рефлукс. В тези случаи простото лечение на рефлукса може да елиминира подобното на колики поведение.

Най-лесният начин да определите дали бебето има колики или рефлукс е да погледнете определенията и симптомите за всяко от тях. След това ги сравнете със симптомите на вашето бебе.

Колики

Коликите се дефинират като неконтролиран продължителен плач при бебета, които са иначе здрави и добре хранени. Всечки бебета плачат, но когато плачат по-дълго от 3 часа (наведнъж) на ден 3-4 пъти седмично, се казва, че имат колики.

Симптоми на коликите: Основният симптом е непрекъснатият рев за дълъг период от време. Този рев може да се появи по всяко време на деня, но обикновено се влошава вечер. Вече не се приема, че коликите се предизвикват от болка, макар че бебето с колики изглежда сякаш се чувства твърде некомфортно или сякаш изпитва болка. Може да повдига глава, да свива крачета към корема, да изпуска газове и лицето му да се зачервява. Неспокойният сън също се среща често.

Бебешко повръщане (неусложнен рефлукс)

Терминът рефлукс е съкратено название на ГЕР (гастроезофагеален рефлукс) и се дефинира просто като обратно връщане на стомашно съдържимо към езофагуса. ГЕР е физиологичен процес, който от време на време се случва на всички – млади и стари – особено след хранене и много често изобщо не усещаме, че става. При бебетата най-често се дължи на незрялост на долния езофагеален сфинктер, който представлява мускул между стомаха и езофагуса.

Някои обичайни симптоми на неусложнен рефлукс включват:

 • Постоянен или внезапен рев или подобни на колики симптоми

 • Раздразнителност и болка

 • Неспокоен сън обикновено с чести събуждания

 • Извиване на врата и гърба по време или след хранене и връщане на мляко или повръщане

 • Върщане на мляко при оригване или често хълцане

 • Чести възпаления на ушите или синузити

Не е нужно детето ви да има всички тези симптоми, в действителност дори само един от тях може да означава, че има рефлукс. Но това не означава, че има нужда от лечение. Ако детето проявява един или повече от горните симптоми, но иначе е весело и здраво, тогава само някои прости промени в начина на отглеждане ще подобрят живота ви, докато бебето го израсне.

ГЕР (гастро-езофагеален рефлукс)

За разлика от обикновения рефлукс, ГЕР е обозначение на болестта гастро-езофагеален рефлукс, при която се проявяват усложнения. ГЕР е патологичен процес и усложненията може да са типични (ненаддаване и проблеми с развитието, орална аверсия – съпротива срещу каквото и да е,което се слага в устата, езофагитис и т.н.) или атипични (свиркащо дишане, пневмония, хроничен синузит и т.н.). Пациентите с ГЕР имат усложнения, свързани с болестта им, които изискват медицинска интервенция. ГЕР се нарича също „патогенен ГЕР“. Приблизително 1 на 300 деца проявява симптоми на ГЕР и е по-често срещан при деца с неврологични проблеми.

Симптоми на ГЕР:

 • Отказ от храна или приема само няколко хапки, независимо че е гладно – или точно обратното, постоянно искане на малки количества храна или течност

 • Отказ на храни и на каквото и да е в устата (орална аверсия)

 • Анемия

 • Извънредно много течащи лиги

 • Хрема и синусни инфекции

 • Проблеми с преглъщането, давене, задавяне

 • Хронично пресипнал глас

 • Често зачервено гърло без налична инфекция

 • Апнея

 • Хронични отити

 • Респираторни проблеми – пневмония, бронхит, свиркане в гърдите, астма, нощна кашлица, аспирация

 • Задавяне със собствените им пръсти или юмруче (симптом на езофагитис)

 • Лошо наддаване на тегло, загуба на тегло, неправилно развитие

 • Ерозия на зъбния емайл

 • Извиване на врата назад

 • Лош дъх

255 responses to “Колики, бебешко повръщане или гастроезофагеален рефлукс (ГЕР)? Как да ги различите

 1. Дени

  Забравих да кажа,че когато ходихме на изследване на вънтрешни органи лекаря отхвърли гер…

 2. Дени

  Здравейте Хедра;)
  Моето дете е на 7.5 месеца. До 6-тия месец повръщаше по 10 пъти на ден. Само на кърма, но изцедена. Принудих се на 5.5 м. Да захраня с надеждата повръщането да спре. Към 6.5 почти беше намааляло, но от седмица (към 7м) пак повръща поне по 5-6пъти на ден. Без зна4ение,че е яла преди 2 или 3 часа.понякога малко друг път по 10-20 мл.често спи извита главата наза. Личната ми казва че все е леко червено гърлото. Задна хрема има от 4ти месец до сега.беше болна преди 2 седмици и изгуби спетит. Преди ядеше по 200 мл мляко сега на 180 се мръщи. Пюрето бе6е 220 сега 170-180и то много трудно по 30-40 мин.заради болестаа не е наддала даже 100 гр е смъкнала за половин месец иначе наддава добре сега е 8 кг. Според вас става ли въпрос за ГЕР?

 3. Яница

  Здравейте ,
  дъщеря ми е на 7 месеца . 15-20 дни правих опити с кърменето, но не се получи . Тя много повръщаше , а аз нямах достатъчно кърма. Препоръчаха ми да я храня с Friso Vom. Повръщането спря и тя беше спокойна и наддаваше добре . От няколко дни обаче , повръща по 1-2 пъти на ден ,след хранене (с млякото). Яде също и пюрета , но не се е случвало да повръща от тях . Вчера повърна веднъж след каша. Заведох я на лекар, който каза , че коремчето е спокойно и изписа лечебна Хумана , Стоперол хидра , гастрокинд и да й давам само ам няколко дни . Според Вас може ли да е някакъв вид непоносимост към храната или да се е обострил рефлуксът ? При какъв специалист ще ме посъветвате да я заведа , ако продължи да повръща ?

 4. Йорданка Т.

  Здравейте,

  Дъщеря ми е на почти 4 месеца и сме на изключително кърмене. От 3-4 седмица започна доста често да повръща, дори и след оригване. Педиатърът я изтегли и каза, че щом детето наддава няма проблеми. Увери ме, че до 3-4 месеца е нормално заради слабостта на сфинктера. Проблемът обаче е, че наддаването се влоши. На 1 месец качи 900 гр, на 2 – 960 гр, а на 3 само 650. Сега я засякохме пак и се оказа, че за последните 13 дни са само 130 гр., което е много малко.

  Повръщанията са в повечето случаи, ако остане будна след хранене или, ако поспи малко без да се е оригнала. Повръщанията са дори, когато е изправена на рамото понякога. А оставянето легнала е след поне 15 мин след хранене. Оригването ни е много голям проблем. Доста често има нужда, като дори когато суче се извива понякога назад и плаче. Вдигам я от гърдата, оригва се и минава.

  Детето като цяло е спокойно. Гука и се смее, като е будна. Вечер спи. Дори имаше няколко случая по 9 часа, което за мен е много, но нали уж е най-добре да се храни на поискване.

  Много съм притеснена от спада в наддаването на тегло. В момента даваме сироп против повръщане и въпреки това понякога повръща. Яде, дадох сиропа, оригна се и се държахме прави в ръцете около 20 мин. Сложих я легнала и пак повърна.

  Възможно ли е детето да има по-сериозно заболяване и до кога е нормално да повръща заради слабостта на стомахчето.

  Предварително благодаря.

 5. Ина С.

  Изхожда се по един път на ден с доста напъни- в повечето случаи акитата са кашести, но например днес бяха по- воднисти.
  Също така пръцка много силно и продължително- чудя се как такова малко бебе може да пръцка толкова силно и продължително. Често газовете го изкарва с рев

 6. Ина С.

  Извинявам се, предишния пост е от мен, Ина С.

 7. Анонимен

  Здравейте,
  не съм пробвала да го поставям в слинг, но често спи върху мен или в ръцете ми и е сравнително спокойно.
  Забелязала съм, че на моменти се дави ( все едно му се повръща, но не изкарва нищо, а само премлясква).
  Също така ми е направило впечатление, че когато суче и тръгне да се унася, все едно забравя да диша и се отдръпва от гърдата рязко и си поема въздух.
  Раждането беше леко и безпроблемно. След това имаше доста силна жълтеница и го слагаха под лампи за 2 дни. Но в рамките на първия месец, жълтеницата премина.
  Също така много често се извива и назад под формата на дъга.
  И азне знам вече какво може да е. Искам да спи спокойно, а не все да ръкомаха, да ръмжи, да се върти, напъва.
  Мерси за помощта

 8. Хедра

  Здравейте, Десислава!

  Има много неща във вашата ситуация, които е важно да се обсъдят – напр. биберона и начина на хранене на бебето с шише. Искате ли да погледнете статията Запазване на уменията за кърмене при хранене с шише – там е описан начин на хранене с шише, който е подходящ за всички бебета, не само за кърмените. Обичайно децата се чувстват значително по-добре, когато се хранят с повече контрол върху струята – и също повръщат значително по-малко.

  Ако проблемите продължават, е важно да се обърнете към детски гастроентеролог за обсъждане на вероятния рефлукс и лечението му, особено ако това се отразява на наддаването и растежа на детето.

 9. Хедра

  Здравейте, Ина!

  А бебето спи ли спокойно, ако го носите в слинг или кенгуру?

  Някакви други признаци за проблем има ли – изхождания, повръщане, кашляне след сън, давене по време на хранене?

  Нещо по-особено около раждането на бебето имаше ли?

  Обичайно децата си имат причина за такова поведение и тя може да идва от много страни, като може изобщо да не е нито колики, нито рефлукс, а нещо съвсем различно като напр. позиционни изкривявания (особено след едно по-тежко раждане) и подобни неща.

 10. Ина С.

  Здравейте,
  радвам се, че мога да се консултирам с вас.
  Става въпрос за моето бебче, което е на 50 дни. още от началото то постоянно се гърчи, ръмжи, напъва се, неспокоен е и маха с ръчички и крачета. В поаледните 3 седмици не може да спи, тъй като като тръгне да заспива, горепосоченото свиване и така нататък не му позволява и постоянно се буди. Също така виждам как му се повдига и иска да повърне, но не връща нищо.
  Интересното е, че това е ежедневно и без никаква спирка. Няма нито минута, в която да е спокоен. Дали това са колики, но пък да са постоянно без минута покой?! От другите майки слушам, че при тях колики няма всеки ден, а в дните в които има са само в определени часове, а не постоянно.
  Чувам, че много му къркори коремчето, също така и пръцка. На кърма е, като има примерно един-два дни в седмицата, когато може да дам малко сухо мляко (хип комбиотик).
  Моля ви посъветвайте ме какво да правя. Това ежедневно, ежеминутно положение е нетърпимо. Трябва ли да отидем на някой специалист за преглед?

  мерси предварително

 11. Десислава

  Здравейте имам бебе на 5 месеца и сме на ам от самото начало. Проблема ни е че плаче почти всеки път когато започнем да се храним. Педито ни каза че има гастроезофагиален рефлукс но не повръща а има киселини който я дразнят и затова не се храни. Единствено успяваме когато заспи или на нощното хранене. Пие гастротус бейби дироп изпихме една опаковка но ефект никакъв . Моля помагайте

 12. Хедра

  Здравейте!

  Доколкото разбирам, при вашето бебе има само спорадични повръщания – а бебетата с рефлукс обичайно повръщат поне 4 пъти всеки ден.

  При тихия рефлукс (при който няма повръщане) има други симптоми – напр. давене по време на сън, упорита кашлица в легнало положение и при събуждане, дрезгав глас при плач и т.н. Вие не споменавате за подобни неща, така че е малко вероятно да става въпрос за тих рефлукс.

  По-скоро вашето описание ме навежда на мисълта, че по някаква причина детето гълта повече въздух при хранене и това й товари коремчето и причинява коликоподобни симптоми. Имали ли сте проблеми със зърната – болки, разраняване? Детето има ли някакви други проблеми? А наддаването как е?

 13. Анонимен

  здравейте, Хедра!
  Имам бебче на 40дни и от около две седмици храненто ни стана истински кошмар.Да отбележа ,че сме основно на кърма,много рядко додавам изкуствено мляко(Хип НА комбиотик).проблемът е ,.че като почнем да се кърмим тя започва да се гъне , изпъва главата назад, става цялата червена ,изревава, пуска гърдата ,после пак я хваща и това според мен води до недобро нахранване.успявам да я оригна между храненията за да облекча нещата, но понякога тя повръща доста след такова оригване.Като си легне в леглото продължава да се гъне ,мята ръце и крака и в един момент заспива, но спи много неспокойно, през нощта се буди с рев, но като я сложа на гърда ,засуква малко и заспива.Педиатърката казва , че това са колики, но аз се притеснявам да не се касае за рефлукс , защото на моменти имам чувството , че храната и се връща ,но без да я повръща.Има моменти когато реве с часове, но има и дни ,когато спи цял ден след нахранване ,което въобще не е ефективно , защото тя сукне малко от едната гърда и заспива и така и при следващото хранене, а аз не я будя, точно за да суче активно ,но уви нещо не се получава.Може да си спи по 2-3 часа въпреки , че с това хранене е невъзможно да се е нахранила, защото нямам много кърма и винаги и давам и двете гърди , за да може да си хапне колкото трябва.

 14. Хедра

  Здравейте, Гери!

  Съгласна съм с вашия педиатър, че описаните симптоми са вследствие на хрема – когато носът е запушен, децата ядат по-малко, често се дърпат и пускат, поемат повече въздух заради честото пускане-засукване и затова може да повръщат, като симптомите може да имитират рефлукс, но всъщност не са.Лигите, които детето повръща, най-вероятно не са лиги, а секретите от носа, които се стичат в гърлото.

 15. Здравеите.! Бебчо е на 50 дни и преди 2седмици ходихме на педиатар защото нослето ни се запуши и започна да хърка изписаха ни физ. Разтвор и Антибиотик но еднаседмика по касно положението ни е по зле запушено носле гъсти лиги (понякога повращта лиги ) връщта кърма извива гръпчето и вратлето спи неспокоино, даже изгуби апетит яде по малко по често от преди. Педито каза че има задна хрема но вече втора седмица не отшумява. Самнявам се да не е рефликс.