Колики, бебешко повръщане или гастроезофагеален рефлукс (ГЕР)? Как да ги различите


Понякога за родителите може да е трудно да разберат дали бебето има колики или рефлукс (дори ГЕР), понеже някои от симптомите (например неспокоен сън, постоянен рев) може да са много подобни. Извъредно важно е да се изключи рефлукс като причина за ревовете, тъй като става широко известно, че много случаи на „колики“ всъщност са недиагностицирани и нелекувани случаи на рефлукс. В тези случаи простото лечение на рефлукса може да елиминира подобното на колики поведение.

Най-лесният начин да определите дали бебето има колики или рефлукс е да погледнете определенията и симптомите за всяко от тях. След това ги сравнете със симптомите на вашето бебе.

Колики

Коликите се дефинират като неконтролиран продължителен плач при бебета, които са иначе здрави и добре хранени. Всечки бебета плачат, но когато плачат по-дълго от 3 часа (наведнъж) на ден 3-4 пъти седмично, се казва, че имат колики.

Симптоми на коликите: Основният симптом е непрекъснатият рев за дълъг период от време. Този рев може да се появи по всяко време на деня, но обикновено се влошава вечер. Вече не се приема, че коликите се предизвикват от болка, макар че бебето с колики изглежда сякаш се чувства твърде некомфортно или сякаш изпитва болка. Може да повдига глава, да свива крачета към корема, да изпуска газове и лицето му да се зачервява. Неспокойният сън също се среща често.

Бебешко повръщане (неусложнен рефлукс)

Терминът рефлукс е съкратено название на ГЕР (гастроезофагеален рефлукс) и се дефинира просто като обратно връщане на стомашно съдържимо към езофагуса. ГЕР е физиологичен процес, който от време на време се случва на всички – млади и стари – особено след хранене и много често изобщо не усещаме, че става. При бебетата най-често се дължи на незрялост на долния езофагеален сфинктер, който представлява мускул между стомаха и езофагуса.

Някои обичайни симптоми на неусложнен рефлукс включват:

 • Постоянен или внезапен рев или подобни на колики симптоми

 • Раздразнителност и болка

 • Неспокоен сън обикновено с чести събуждания

 • Извиване на врата и гърба по време или след хранене и връщане на мляко или повръщане

 • Върщане на мляко при оригване или често хълцане

 • Чести възпаления на ушите или синузити

Не е нужно детето ви да има всички тези симптоми, в действителност дори само един от тях може да означава, че има рефлукс. Но това не означава, че има нужда от лечение. Ако детето проявява един или повече от горните симптоми, но иначе е весело и здраво, тогава само някои прости промени в начина на отглеждане ще подобрят живота ви, докато бебето го израсне.

ГЕР (гастро-езофагеален рефлукс)

За разлика от обикновения рефлукс, ГЕР е обозначение на болестта гастро-езофагеален рефлукс, при която се проявяват усложнения. ГЕР е патологичен процес и усложненията може да са типични (ненаддаване и проблеми с развитието, орална аверсия – съпротива срещу каквото и да е,което се слага в устата, езофагитис и т.н.) или атипични (свиркащо дишане, пневмония, хроничен синузит и т.н.). Пациентите с ГЕР имат усложнения, свързани с болестта им, които изискват медицинска интервенция. ГЕР се нарича също „патогенен ГЕР“. Приблизително 1 на 300 деца проявява симптоми на ГЕР и е по-често срещан при деца с неврологични проблеми.

Симптоми на ГЕР:

 • Отказ от храна или приема само няколко хапки, независимо че е гладно – или точно обратното, постоянно искане на малки количества храна или течност

 • Отказ на храни и на каквото и да е в устата (орална аверсия)

 • Анемия

 • Извънредно много течащи лиги

 • Хрема и синусни инфекции

 • Проблеми с преглъщането, давене, задавяне

 • Хронично пресипнал глас

 • Често зачервено гърло без налична инфекция

 • Апнея

 • Хронични отити

 • Респираторни проблеми – пневмония, бронхит, свиркане в гърдите, астма, нощна кашлица, аспирация

 • Задавяне със собствените им пръсти или юмруче (симптом на езофагитис)

 • Лошо наддаване на тегло, загуба на тегло, неправилно развитие

 • Ерозия на зъбния емайл

 • Извиване на врата назад

 • Лош дъх

255 responses to “Колики, бебешко повръщане или гастроезофагеален рефлукс (ГЕР)? Как да ги различите

 1. Марина

  Здравейте!
  Синът ми е на 45 дни. Още от болницата връща храна. Само на кърма сме и яде от гърдата. Същото беше и с дъщеря ми, която спря да повръща на 10 месеца, точно когато спрях да я кърмя. Може би нещо в начина на хранене не ми е правилно?
  Синът ми не се задавя често – веднъж на 2-3 дни, същото е и с хълцането. Не бих казала, че е много ревлив, поне засега. Обаче повръща и по време на хранене, и при смяна на памперс, и при гушкане… Иначе обича да го нося прав. Кърмя седнала с изправен гръб. Детето наддава добре – изписаха ни 3.570 кг и на 35тия ден беше 5.300. Мога ли да променя нещо, за да спре да повръща?
  Благодаря предварително!

 2. Хедра

  Здравейте, Лилия!

  Според мен е важно да потърсите второ лекарско мнение – за предпочитане от детски гастроентеролог. Понякога алергията към белтъка на кравето мляко се изявява само като диария (и рефлукс), без кожни симптоми – така че е важно да се изясни това.

  Пробиотиците са важни – продължавайте да ги давате, но потърсете и второ лекарско мнение.

 3. Здравейте Хедра!Моля за съвет относно сина ми – на 4 мес.и половина. Когато беше на 2седмици започнаха коликите,които бяха ужасни,плачеше с часове.Така беше до 3,5 месеца.До 2,5 месеца се хранеше само с кърма,после започна да не му стига при последното хранене и дохранвах с АМ.Така допреди две седмици.Сега се храни само с кърма първите две хранения,останалите с АМ,понеже кърмата рязко намаля.Проблема за който пиша е,че преди месец получи диария,която продължава и досега(тъмно зелена с остър мирис на варени яйца,понякога изглежда черна).Почти след всяко хранене повръща,но не голямо количество.Когато се оригва чувам как храната му се качва,хълца.Откакто започна да се обръща сам все се извърта по корем,започва да мрънка дори плаче ако не го вдигна.Заспива с опъната назад глава.Фонтанелата отгоре всеки ден хлътва откакто получи диарията.Въпросната диария е течно изхождане 1-2 дневно.Педиатърката ни изписа рекомфорт за 5 дни,но нямаше никакъв ефект,после изписа био баланс бейби,без резултат.Тя каза че венците са му обточени да очакваме поява на зъбки,слюнката е доста.Моля за съвет,понеже съм много объркана а почти загубих доверие в педиатърката ни.

 4. Хедра

  Здравейте, Катерина!

  Най-често повръщането след хранене не е от прехранване, а от физиологичен рефлукс, който се израства.

  Когато става въпрос за прехранване, обикновено децата ядат много бързо, давят се и кашлят заради силната струя и наддават много повече от нормалното – има ли такива признаци при вас?

  От вашето описание – дете, което на 2 месеца продължава да седи по час на гърдата и се храни „лакомо“ (най-често майките под това разбират шумно и звучно хранене, което обаче най-често е шумно и звучно заради гълтане на въздух…) по-скоро мисля, че не става въпрос непременно за преяждане, но няма как да кажа нещо по-конкретно, без да съм виждала как се храни вашето бебе.

 5. Хедра

  Здравейте, Николина!

  Най-лесният начин да се свържете с мен е по телефона – посочен е в секцията Контакт 🙂 Ще се радвам да ви помогна.

 6. Катерина

  Здравейте!
  Имам бебе на два месеца. Почти всеки път връща мляко след хранене. Преяжда ли и как според Вас да се справя с това?
  Оставям я сама да реши кога да спре да суче. Често стои по час на гърдата и се храни лакомо. Храни се в момента на 2, 3, 4, 5 часа. Трудно заспива през деня и не знам има ли връзка с потенциалното преяждане и повръщане. Заспива върху мен и щом я оставя се буди и плаче…

 7. Николина

  Как мога да си запиша час за преглед при Вас?

 8. Хедра

  Здравейте, Бистра!

  Рефлуксът е много неприятно състояние при децата… 😦

  Абсолютно не е необходимо да се включва антирефлуксно мляко при кърмаче, което наддава добре – дори да ви го препоръчат, не е необходимо да следвате препоръка, която не отговаря на световните препоръки и на вътрешното ви усещане.

  Не е нужно да ограничавате времето й за хранене – но е важно да я оставяте да се храни колкото дълго иска на първата гърда. Ако иска да суче за успокоение, е добре да предлагате по-празната гърда за тази цел.

  Аз все пак бих казала да пробвате да я кърмите в силно полегнала назад поза (вижте в Библиотеката на блога секцията Видео и естествените позиции за кърмене – вероятно сме пробвали някои от тях с вас). Обичайно такива пози намаляват връщането и позволяват на детето по-добър контрол, отколкото когато сте седнала с прав гръб.

  Децата с рефлукс обичайно се чувстват най-добре, когато се държат изправени и се носят много. Можете да я слагате по коремче, когато е будна – това често облекчава усещанията за нея (и не, голямата част от децата не повръщат, като се сложат по корем! повръщат обаче от вдигане на краката нагоре, напр. при смяна на памперсите).

  Макар и неприятен, рефлуксът все пак преминава – другото нещо, което може да ви крепи е, че според изследванията децата плачат най-много през втория месец след раждането, така че вероятно нещата съвпадат. Но това все пак дава някаква надежда, че скоро ще започнете да виждате подобрение 🙂

 9. Бистра

  Здравейте,
  момиченцето ми е на 40 дни. Около десетият й ден бяхте при нас на посещение, благодарение на което се кърмим мисля успешно. На 31 ден беше наддала около килограм. От самото си раждане обаче връща храна. Не беше притеснително до преди около седмица, когато започна да е много неспокойна след хранене, понякога и по време – плаче доста и повръща (не на фонтан, ако правилно разбирам как изглежда повръщането на фонтан). Мисля, че има и колики, пръцка, присвива се. Заради сополки в носа бяхме на Унг, който я диагностицира с лека форма на рефлукс. Записала съм час за гастро-ентеролог, защото детето определено изпитва дискомфорт и плаче неутешимо, бих казала че направо пищи. Понякога като повърне дъхът й мирише на киселина, извива гръбче по време и след хранене (което аз смятах за сладко протягане). Матрачето е повдигнато, не я кърмя вече легнала по препоръка на Унг и я оригвам често, включително по време на хранене. Лошото е, че заради плачът не мога да преценя дали се е нахранила и често я прехранвам (тя реално не отказва, чак когато е много преяла – както се оказва малко по-късно, вече плюе зърното). И това влошава нещата откъм повръщане. Притеснявам се, че гастрото ще изпише веднага антирефлуксно АМ, а аз искам да я кърмя. Можете ли да ме посъветвате как да процедирам – тя на около 3 часа сама си създаде режим, понякога й давам и по на често, но вече ме е страх да не преяде и да почне да повръща повече. А и не мога да различа плачът от глад и този след хранене. Дали за ограничавам времето на кърмене – нощем съм забелязала, че за около 20 мин се нахранва и заспива. Благодаря!

 10. Хедра

  Здравейте, Миглена!

  Ако става въпрос за рефлукс, тогава педиатърката ви е права, че вероятно с времето бебето ще го израсте – вие сама виждате, че повръща все по-рядко 🙂

 11. Zdraveite imam momichence na 3 meseca karmila sam samo 15 dni na6iqt problem e 4e se dave6e sas mlqkoto sega go pravi po rqdko no pak ima mn plunki i zapo4na s tqx strax me e da q ostavqm i 5 min. dori kakva e pri4inata pediatarkata mi kaza 4e 6tqla da go izraste i otminavalo

 12. Хедра

  Здравейте, Румяна!

  Много съчувствам – това, което описвате, силно прилича на „тихия рефлукс“, който е всичко друго, но не и тих, тъй като децата пищят много. Работила съм и с други майки с деца с тежък рефлукс и имам наблюдения колко ужасно тежко и натоварващо е да се грижиш за бебе, което изпитва постоянен дискомфорт и реве непрекъснато…

  Аз също не го считам за нормално – и след като обичайните мерки не помагат, вероятно ще е разумно да направите още някоя консултация с друг лекар? Има сиропчета, които се дават на децата с рефлукс – има и медикаменти, които им се дават, за да се овладее ситуацията и да се чувстват по-добре, докато проблемът се израсте.

  АР-млеката имат сгъстяващи съставки, които се използват и при деца със запек, т.е. честите изхождания може да се дължат на това – но въпреки това е добре да се изключи наличието и на съпътстваща инфекция (10-12 изхождания на ден категорично не са норма за деца на АМ). Пускали ли сте микробиология на акото? Това би насочило дали има инфекция – и дали има дисбиоза, т.е. нарушения в нормалната чревна флора, които са чести в тези ситуации.

  Ако искате и сте в София, ми се обадете и ще се опитам да ви свържа с други педиатри за второ мнение.

 13. Румяна

  Здравей, Хедра! Пише ти една изключително разтревожена майка. Родих момченце, което след седмица ще стане на два месеца.Още в родилното забелязах, че връща мляко, а в последния ден от престоя ни там направи първия си концерт-цяла нощ се дра и плака. Педиатърката каза, че има силни колики и препоръча да пие безлактозно мляко, за да не му се товарило стомахчето. Само да вмъкна, че въпреки огромното ми желание не можах да кърмя заради физиологични особености- Зърната са ми много широки и големи, едното има много странна форма,бебето всякак се мъчи да захапе,но просто не може.Опитах да се цедя,от едната стана,другата нищо не пуска и след няколко дни вдигнах температура. Същия филм се разигра и с първото ми дете. Та с новото мляко, с разните му капки срещу колики, топли хавлии и каквото можете да се сетите ние борихме коликите, но бебето ревеше с всеки изминал ден все повече. Именно тук разбрах, че коликите са всъщност ГЕР и самоинициативно го заведох на гастро. Там тя само по моя разказ каза, че се касае за алергия към белтъка и оттам за ГЕР.Изписа ми аптамил адц,но бебето се влоши-диария със слуз, газове,лош дъх на кисело,слюнки,гъргорене в гърлото и чувство че се дави,хрипове ,кашлица и рев-неутешим, постоянен и сърцераздирателен. Направихме тест с алерголог и тя каза,че алергия няма,започнахме да даваме аптамил ар,сякаш първите дни имаше подобрение, после рязко се влоши. Има диария-10-12 пъти на ден,кашлицата е почти постоянна, ускорена перисталтика, реве нон-стоп, ако заспи то е за 15 минути. Храната се качва до някъде, задавя се със стомашен сок и започва да пищи.Така-цял ден. Всичко,което се иска от мен го правя-храня го прав,дюшека е вдигнат,оригваме поне 2 пъти на ядене и го държа прав по половин час. След като тези неща не помагат какво мога да ноправя за да му помогна-личната казва, че е достатъчно и трябва да съм търпелива, а аз не знам как ще стане като не спим вкъщи от рев и разнасяне на ръце… За мен не е нормално едно бебе да реве 20 часа в денонощието.

 14. Хедра

  Здравейте, Даная!

  Съгласна съм с УНГ-лекаря, че вероятно се касае за ГЕР – и повдигането на матрачето си е съвсем удачна мярка. За съжаление ГЕР е ужасно неприятно състояние, особено пък тихия рефлукс, за който вероятно става въпрос при вас – и от родителска гледна точка още по-неприятното е, че ако не засяга наддаването и общото състояние на детето, обичайно препоръките са просто да се остави времето да си свърши работата и проблемът да се израсте.

  Детето повръща ли често? Само на кърма и на гърда ли е? Понякога тези неща се дължат или се усложняват и от различни механични и анатомични причини – неподходящ биберон, гълтане на много въздух поради неправилно хранене с шише, силна струя на потичане на гърдата, къси юздички на езика и горната устна…

  Това, което мога да кажа, без да съм видяла бебето и храненето е, че за да се разреши проблемът (ако не е ГЕР), трябва да се открият причините за него, иначе всички неща ще имат само временен ефект.

 15. Даная

  Здравейте и от мен ,
  Бих искала да Ви помоля и за Вашето мнение, касаещо моето бебче, което вече е на 3 мес .
  Още беше на 40 дни, когато ни започнаха приблемите с носа , а именно запушен нос със задни сополи, неповлияващи се от нищо , освен Виброцил . Допитвахме се до няколко УНГ лекари , капахме какви ли не капки ( антихистаминови -фенистил ; Цилоксан, т.к. Изолирахме стрептококи , и Макситрол без никакъв ефект !!) единствено Виброцил решава временно нещата ! Последнфото мнение на един УНГ лекар беше , че де късае За ГЕР и поради връщането на млякото към носа, дразни лигавицата и оттам идва запушването, посъветва ни да вдигна матрака на 40 градуса . Така и направих , но отново имаше временен ефект , 10-15 дни по късно отново започанаха мъчителни задни сополи и вече товс непомага ! Ще ви бъда изключително благодарна За Валето мнение и съвет !
  Нлагодаря предварително

 16. Хедра

  Здравейте!

  Ще ми е изключително трудно да ви кажа нещо полезно, без да знам дали бебето е на гърда или на шише – а и след това има куп други неща, които е важно да знам, за да мога да дам някакви индивидуални за вашата ситуация препоръки. Основните препоръки – уригване поне веднъж по време на храненето и веднъж след това, носене на бебето за поне 20 мин след хранене и повдигане на матрачето – са посочени и в статията. Това са универсалните съвети – но за нещо повече от това е нужно да се направи оценка на храненето и състоянието на детето. Роля за повръщанията може да играят много неща, като се започне от механика на хранене, неподходящо шише и биберон, твърде много мляко при майката, лошо сукане, къса юздичка на езика и т.н., и т.н. Без да се знаят причините, е трудно да се намери и решение.

 17. Zdraveite malkiq mi e na dva meseca i na tri 4etri dni povra6ta po edin pat kato fontan prez ostanaloto vreme pak povra6ta no ne e kato fonta kakvo da napravq za da spre da povra6ta

 18. Хедра

  Здравейте, Лора!

  Нормално е след първия месец изхожданията да станат 1-3 дневно – еспумизанът и всички капки, които съдържат симетикон, имат като ефект забавяне на перисталтиката и също допринасят за това изхожданията да намаляват. АМ само по себе си също има такъв ефект.

  За съжаление децата с рефлукс често плачат много и много трудно се успокояват… Нещата, които обичайно помагат да се справяте по-лесно с плача, със сигурност ги знаете – гушкане, носене (няколко часа носене на ден намаляват сериозно плаченето! – заслужава си да инвестирате в слинг или хубаво кенгуру), детето да е изправено при носенето и да го носите така поне 20-30 мин след храненията. Бял шум, сешоар към коремчето (като при коликите), люшкане, ритмично движение, танцуване с бебето, слагане на бебето по коремче между храненията (гледайте да е минал половин час след яденето) – редувайте всичките тези неща. Най-често дадено нещо върши работа за 5 мин и трябва постоянно да сменяте дейностите. Излизането навън и оставянето на бебето понякога някой друг да го погледа за час-два са спасителни за вашата психика 🙂

 19. Лора

  Здравейте,Хедра!
  Благодаря за бързият отговор и за статията която ми препоръчахте.Аз го храня по същият начин,правя и почивки с изчакване за оригване.Имунизация не сме правили този месец,защото по новите изисквания се прави втори месец.От вчера реших да направя експеримент на 4 часово хранене и въпреки че плаче след като минат 3 часа и половина го държа гладен и му поднасям храна 4тия час,така успява да изпие 90мл.Сега храненето е в 1ч,5ч,9ч,13,17 и 21ч. Болките между храненията и плачът не спират,спи 1ч най много и започва да плаче,единствено го успокоява люлеенето.Има ли други варианти за облекчаване на болка при рефлукс?И при него ли болката се изразява в стомаха,къркорене на черва,напъни и присвивания?Давам еспумизан при всяко хранене,но не виждам облекчение.И друго,че преди седмица изхожданията намаляха и сега ака между един 3 пъти и само през нощта,това нормално ли е?
  Искрено благодаря за съветите Ви!И се извинявам че по време на празниците Ви занимавам с моите проблеми.
  Весели Великденски празници!

 20. Хедра

  Здравейте, Лора!

  На първо време мога да ви успокоя, че вит.К няма отношение към поведението на детето – това е третата доза (две са му дадени в болницата – една веднага след раждането и една преди изписването) и с нея профилактиката е завършена. А ваксина дали са му поставяли на края на първия месец – понякога след ваксини децата за няколко дни не се чувстват комфортно и не се хранят както обикновено.

  Искате ли да погледнете статията за храненето с шише – там е описан начин на хранене, който прави храненето по-комфортно за бебето. Предвид че детето се дави и очевидно поема въздух по време на храненето, може да го спирате, да го уригвате, да изчаквате малко и тогава да предлагате отново да си дояде.

  Хубаво е, че е започнал да се храни по-често, след като приема по-малки количества – така ще наваксва. Ако иска да яде през нощта тези дни, си го хранете без колебание.