Консултации


Чакате бебе и искате да сте максимално подготвени за кърменето?

Вече имате бебе и имате въпроси, като търсите съвременна и точна информация от специалист?

Вие сте кърмеща майка, но срещате трудности и кърменето не се получава така, както сте си го представяла?

Обадете ми се – 0888421306 –  и ще обсъдим заедно как да осъществим консултацията, подходяща за вас.

Работното ми време е плаващо в различните моменти от годината – но най-добри шансове да се свържете с мен има между 10.30 и 18.30 ч. Звънете и не се обезсърчавайте, ако не вдигна – не мога да вдигам тел, когато съм на лекции или при друго бебе, но обикновено връщам обажданията в удобен момент. Извън това време – или ако ви е спешно, а не вдигам – по-добре ми пишете SMS (не вайбър, рядко е включен и това ще забави отговора).

Консултации по телефона

Консултация преди раждането на бебето – 120 мин

Домашно посещение след раждането на бебето – 90-120 мин

Консултации по скайп – 30-90 мин

Консултации по телефона

Кратки телефонни разговори за бързи въпроси (напр. за съвместимост на медикаменти или за храни при захранване), са безплатни. Проследяване по телефона след домашно посещение също не се заплаща допълнително.

Ако проблемът, за който се обаждате, не може да бъде изяснен и разрешен с кратък разговор (10-15 мин), тогава е най-разумно да уговорим посещение на живо (или разговор в скайп в удобно време, ако не сте в София).

Не сте сигурни дали проблемът ви е за телефона, или за посещение? Обадете се и ще решим заедно. Аз ценя вашето и моето време – няма да ви препоръчам консултация на живо, ако наистина не се налага.

Когато ситуацията го налага, може да уговорим платена консултация в дома ви, преди или след раждането, както и по скайп в определени ситуации, описани по-долу.

Консултация преди раждането на бебето – 120 мин

Индивидуалната консултация за подготовка за кърмене ви дава възможност да зададете вашите въпроси и да получите информация по конкретни теми, които ви вълнуват. Когато вече се познаваме, е по-лесно да намираме решения и ще се чувствате по-комфортно, ако се наложи домашно посещение.

Индивидуална консултация по кърмене преди раждането е особено важна, когато:

 • очаквате повече от едно бебе;
 • притеснявате се за вида на гърдите или зърната;
 • имате операции на гърдите;
 • имате неуспешен опит с кърменето на първото си дете;
 • срещнали сте сериозни трудности при кърменето и искате да ги избегнете;
 • имали сте бебе с тежка жълтеница;
 • имате хормонални проблеми (диабет, поликистозни яйчници, хипо- или хиперфункция на щитовидната жлеза);
 • имали сте проблеми със зачеването вследствие на хормонални смущения.

Повече за пренаталните консултации →

Домашно посещение след раждането на бебето – 90-120 мин

Индивидуалната консултация във вашия дом дава най-добра възможност за справяне с проблемите. Домашното посещение е незаменимо в следните ситуации:

 • незасукващо бебе;
 • болки и разранени зърна;
 • плоски или вдлъбнати зърна;
 • препълнени гърди и трудности с изцеждането;
 • сънливо и трудно за хранене бебе;
 • слабо или липсващо наддаване;
 • недостатъчно кърма;
 • мастит;
 • близнаци;
 • недоносено или болно бебе.

Повече за домашните посещения →

Консултации по скайп – 30-90 мин

Скайп-консултации са възможни само ако:

 • живеете извън София или извън България и не успявате да намерите кой да работи с вас на място;
 • ситуацията ви е много специфична и не е по силите на доброволен консултант.

Във всяка една ситуация е за предпочитане да се намери някой, който да ви види на живо. Интернет-консултациите имат своите ограничения и не могат пълноценно да заместят домашно посещение. За осъществяване на скайп-консултация е задължително да имате включена камера за видео-връзка.

Повече за консултациите по скайп →

30 responses to “Консултации

 1. Красимира

  Здравейте,предписаха ми антибиотик Зинат (500 мг) , съвместим ли е с кърменето?
  Благодаря,поздрави!

 2. Здравейте,Хедра!Имам следния проблем-бебка е на 4 месеца и от около месец храненето ни стана мъка – посуква 3мин и започва да извива гръбчето и ако не я вдигнаа съответно да плаче;повече не иска да засуче,евентуално ако сменя гърдите още толкова ,но не всеки път.Изцеждането ми е мисия невъзможна за да разбера колко изяжда,но 3 месец качи 530гр ,а четвърти едва 350гр.Според пефистъркста това е доста малко и естествено казва,че детето е за АМ защото се отбива.Започнах да я слагам на гърда почти по всяко време за да наваксва и да се стремя да я храня сънлива.Нощем хапва по няколко пъти ,но само по няколко минутки и заспива,а ако я разбуждам съвсем спира да яде.Тъй като струята първоначално е силна се чудя дали не е свикнала да суче неефективно и въпреки честото хранене да не стимулира достатъчно гърдите?Шише и биберон не иска,а и аз се моля да продължим да се кърмим,но съм доста притеснена.Ще съм много благодарна за отговор какъв може да е проблема и дали на този късен етап е разрешим . Благодаря!!!

 3. Хедра

  Здравейте! И двете лекарства – кларитин и спрея – са съвместими с кърменето. Хубави празници и на вас!

 4. Константина К

  Здравейте!

  Не можах да публикувам коментара под статията за медикаментите, затова го слагам тук. Безопасен ли е приемът на Кларитин 10 мг по време на кърмене? Моята алерголожка ми го предписа, запозната е с това, че кърмя и твърди, че няма проблем. Ако не взема лекарството, най-вероятно ме грози астматичен пристъп, както предния път, докато бях бременна. Също така, смятате ли, че има проблем при астматичен спазъм на алергична основа да прилагам Будиер Джет? Благодаря Ви предваритлно и светли празници!

 5. Галина Бакалова

  Здравейте, казвам се Галина и имам момиченце на 4 месеца. Въпросът ми към вас е относно кърменето. Имах доста добра лактация до към 20-я ден, но поради различни причини преминахме на смесено хранене и кърмата ми намаля драстично. В последствие сменихме няколко вида, а след консултация с гастроентеролог се оказа, че сме с АБКМ и трябва да се храним със специално мляко. Опитах всякакви неща стимулиращи лактацията, но за съжаление кърмата ми е много малко, колкото за изграждане на имунитет. От днес съм на диетата на д-р Дюкан и въпросът ми е мога ли да продължа да я кърмя след като премина от ударен в смесен период на диетата?
  Благодаря ви предварително!
  Поздрави,
  Галина

 6. Огняна Василева

  Здравей, Хедра,

  Отново имаме трудности с храненето 😦
  Имахме нормален режим на хранене (на 2-3 часа), малкият наддаваше добре. В началото на миналата седмица, обаче, започна криза на растежа, при която се хранихме на час и от двете гърди. Не знам дали периодът продължава, но наблюдавам следните проблеми:
  1) Млякото ми се увеличи, но той продължава да иска да суче на всеки час, а нощем на два. За последните 2 седмици е наддал 900 гр. Сега се опитвам да разредя храненията като го забаламосвам докато минат 2 часа.
  2) До сега не съм имала болка при кърмене, но покрай тази криза зърната станаха много чувствителни, а по ареолите имам и малки червени пъпчици, които сърбят. Гледам да ги оставям да изсъхнат сами и ги овлажнявам с Лансинох, но се притеснявам да не е нещо по-сериозно.
  3) Нещото, което ме притеснява най-много: гърдите почнаха да ми се пълнят ужасно много, особено едната. Малкият се дави докато яде, неспокоен е, често пуска гърдата, а след като приключим повръща. Прави ми също така впечатление, че след ядене продължава да е неспокоен, издава звуци все едно се напъва, въпреки, че е оригнат и памперса е пълен. Изпражненията често имат зеленикави примеси. Опитвам се да намаля малко напрежението като изцеждам предварително с помпата. Резултатът е след минута изцеждам около 50 мл, напрежението го има още, а струята е все така силна. Тази сутрин дадох една и съща гърда две поредни хранения, а другата изцедих малко, за да не се напряга, но не знам дали това е правилно.
  С другата гърда сме по-спокойни, освен ако не е минало повече време, например през нощта.
  Не знам дали има значение, но искам да отбележа, че по принцип не съм с големи гърди.

  Моля да кажеш дали практиките по-горе са добри и има ли нещо, с което мога да подобря нещата? Също така, моля да ми кажеш каква е цената на домашно посещение.

  Благодаря предварително!
  Поздрави,
  Огняна

 7. Анна Топалова

  Здравейте,
  Бебето ми е на 5 дни, родено на термин. Поради оскъдното количество коластра през първите дни се наложи дохранване с АМ. Продължаваме със смесено хранене, т.к. след слагане и на двете гърди на бебето и последващото им изцеждане (около 20 мл. общо от двете гърди) бебето все още е гладно. Отделно мисля че имаме проблем със засукването. Освен слагане на бебето на гърда и изцеждане с какво друго бих могла да увелича лактацията?
  Бихте ли предоставили информация за цената на домашно посещение.
  Поздрави,
  Анна

 8. Огняна Василева

  Много благодаря за информацията и отделеното време, Хедра! Изпълнявам съвета за цедене и се чувствам по-добре. Относно теглото на малкия – ще му вземем електронна везна, за да сме по-прецизни в меренето.

  Поздрави,
  Огняна

 9. Хедра

  Здравейте, Огняна!

  Какво имате предвид под редуване на гърдите – давате на едно хранене само едната гърда? По-добре е да предлагате на бебето всеки път да суче и от двете. Тъй като родените няколко седмици преди термин деца често са сънливи и заспиват бързо на гърдата, един лесен начин за събуждане е да сменяте памперса, когато бебето заспи на първата гърда. Така ще се събуди достатъчно, за да може да хапне и от втората – и хем няма да ви се напрягат толкова гърдите, хем ще поема повече мляко и ще расте по-добре.

  Бебето би следвало да наддава с около 30 гр на ден – и е изключително важно да го мерите само чисто голо и гладно, без никакво мерене и махане на теглото на дрешките. Това са важни неща, които трябва да се следят поне докато детето си върне рожденото тегло и се доближи до термина.

  Във вашата ситуация е добра идея да цедите гърдите до облекчение след кърменето. Топченцето под мишницата най-вероятно не е лимфен възел, а просто част от жлезистата тъкан, която е прораснала по-нагоре по млечните линии (които започват от подмишницата и стигат до слабините).

  Ще ви изпратя информация за цената на домашното посещение на мейла, който сте посочила.

 10. Огняна Василева

  Здравейте!
  Преди 9 дни родих момченце, което реши да се появи на бял свят 3 седмици преди термина.
  Първите два дни имахме проблеми със засукването – малкият беше много сънлив и му трябваха много напътствия докато свикне да засуква. Разчитахме на АМ в болницата, само и само да спре да сваля.
  Слава Богу, сега сме си вкъщи и се храним спокойно – изцяло на кърма, на поискване (2-3 часа).
  Нямам електронна везна, но се мерим всеки ден с кантар (разликата м/у теглото ми без него и на това с него) и изглежда като да качва.
  Имам въпрос относно цеденето на гърдите – кога е необходимо то? Казват, че е необходимо за стимулиране на производството на мляко. От друга страна ме е страх, че ако прекаля с помпата, може да си докарам запушване на канал от притока на повече мляко.
  През два часа усещам гърдите си силно напрегнати (редувам на всяко хранене) и се чудя дали да цедя и ако да – колко продължително?
  Също така, под едната подмишница се появи малко топченце, което не боли. Подозирам, че е лимфен възел. Нормално ли е това?

  Моля и за информация относно цената на домашно посещение.

  Благодаря предварително за отделеното време! Хубава неделя 🙂

  Поздрави,
  Огняна