Консултации на живо


Как се уговаря консултация

Можете направо да запишете час сами през онлайн платформата за часове.

Моля не звънете по телефона, няма да се свържете така с мен – можете да ми изпратите съобщение във вайбър и ще ви върна отговор, когато имам възможност между другите консултации (обикновено в рамките на няколко часа).

Консултация в офиса

Консултациите на живо се провеждат в офиса ми. Офисът се намира в жк Гео Милев, на около 300 метра от хотел Плиска, където спират автобуси 72, 76, 213, 280, 305, 604, 505, 304, Е84, Е184,  тролеи 3, 4, 5, 11 и на 50 м от спирка Николай Коперник на трамвай 20 на бул. Шипченски проход. Официалният адрес е ул. Николай Коперник 17 –  входът обаче се пада откъм ул. Галилео Галилей. Това е точно на гърба на Галакси Трейд Център – ако идвате от бул. Шипченски проход, завивате по ул. Николай Коперник в посока хотел Плиска и след това веднага първата уличка вдясно е Галилео Галилей. Като завиете по нея, от дясната ви страна се пада гърба на Галакси Трейд Център, от лявата има кооперация с кафене, вход и два гаража – и веднага след тях е входът на офиса. Входът на офиса е преди китайския ресторант, слиза се по 3 стъпала надолу, метална сива врата. Звънецът е отляво на вратата, кръгъл и сив и доста високо разположен.

офис

Как да се подготвя за консултация

Преди консултацията

След записването на час очаквайте обичайно в рамките на 48 ч да получите мейл с подробни инструкции и въпросник за попълване, в който има предварителната информация, която ми е необходима да се ориентирам за вашата ситуация. Ако не получите такъв, най-честите причини са следните:

  • използвали сте автоматичното попълване на компютъра/телефона ви, което е сложило мейл адрес, който не ползвате обичайно и където не се сещате да погледнете
  • мейлът е попаднал в спам папката
  • записали сте мейл адреса грешно при попълването
  • станала е някаква техническа грешка

Затова, ако не получите такъв мейл, просто ми пратете смс/вайбър съобщение и ще ви пратя директен линк към въпросника и информацията за консултацията.

Присъствието на таткото или друг близък човек често е полезно и може да е от помощ в много ситуации. Затова партньорите са добре дошли да присъстват на консултацията, ако желаят, като и за тях важат предпазните мерки, изброени по-долу.

Предпазни мерки

Поради епидемиологичните особености и факта, че работя с бременни, новородени и недоносени, и аз, и вие имаме определени задължения, насочени към опазването на здравето на всички. В офиса е задължително използването на добре прилягаща плътна или хирургична маска, покриваща носа и устата, през цялото време на консултацията от всички присъстващи, с изключение на бебета и деца под 6 г възраст. Шлемове, полушлемове и други варианти не са допустими. Ако нямате маска или вашата не отговаря на посочените изисквания, такава ще бъде предоставена на място и е необходимо да я използвате по посочения начин. На място ще бъдат предоставени калцуни за използване в помещенията.

Дезинфекцията в офиса се извършва след всяка консултация, а на повърхностите, на които поставяме бебето, и още веднъж пред вас непосредствено преди да ги ползваме.

Офисът разполага с преддверие и малка чакалня. В помещението за консултации може да вземете бебето или коша на количката/столчето за кола, а колелата ще останат в преддверието на безопасно място.

В деня на консултацията

Моля имайте предвид, че консултацията започва да тече от уговорения час, а не от момента на пристигането ви – и предвидената продължителност е 90 мин, като няма възможност за съществено удължаване на времето. Точността, доколкото това е възможно с бебе и трафика в София, ще ви позволи да се възползвате максимално от времето ни заедно. В случай, че закъснявате повече от 10 мин каквато и да е причина, моля изпратете ми смс/вайбър съобщение. Ако подраните малко, просто звъннете на вратата, няма нужда да седите да чакате в колата с бебето да стане съвсем точен час. Старая се консултациите да са организирани така, че да не се получи засичане с друго семейство – не винаги успяваме, но има чакалня и възможност за спазване на значителна дистанция.

Целта е към момента на консултацията ни, независимо дали е на живо или онлайн, да са минали около 2 ч от (началото на) предишното хранене и бебето скоро ще  е склонно да яде отново. Ако консултацията е например в 10 ч, а вашето бебе се е събудило за хранене в 6 сутринта и знаете, че яде през около 3 ч обикновено, тогава просто опитайте в 8 ч да го събудите по ваша инициатива и да му дадете да хапне малко. Така към 10.30 вероятно ще е склонно да хапне отново. Бебетата не могат да чакат един час за храненето си – но обикновено без проблем приемат да хапнат по-често от обичайното.

За да може да извлечете максимума от консултацията, е добре да носите със себе си нещата, които обичайно ползвате и смятате за необходими по време на кърмене – напр. силиконови зърна, помпата за изцеждане и каквото друго прецените за важно (в офиса има възглавници за кърмене и обикновени възглавници, така че няма нужда да носите такива). Ако се налага да дохранвате бебето с изцедена кърма/мляко за кърмачета, моля носете си шишето, което обичайно използвате, преварена топла вода в термос и необходимата доза от млякото.

Ако желаете, може да носите собствена тънка пелена, върху която да поставяте бебето при мерене и преглед – в офиса също са налични такива и се сменят след всяко бебе, така че преценете как ще се чувствате най-комфортно. Добре е да си носите предпочитаната от вас големина и марка памперси – в офиса са налични само памперси за новородени и бебешки мокри кърпички от каквато марка се падне да купя, както и баня в случай на нужда.

Полезно е да имате възможно най-скорошна информация за теглото на бебето. Ако бебето е под един месец, тогава копието от епикризата, която сте получили при изписването, ще ни даде нужната информация. Записките, които вероятно си водите, също ще са от полза.

Докато говорим, може да искате да имате под ръка тефтерче или друг начин да си записвате. По принцип ще ви изпратя писмен план за действие след консултацията, в който ще е записано всичко, което сме обсъдили, така че това не е задължително.

Телефонът ви може да е полезен, за да снимаме коригираната поза и засукване на бебето. Така ще имате пред очите си напомняне към какво се стремите – и окуражаване, че можете да го постигнете.

*Ако желаете да записвате консултацията или части от нея с техника (аудио или видео) е необходимо предварително да ме уведомите и да получите моето съгласие.

Какво се случва по време на консултацията

Бебето е най-малкият и най-неспособен да чака човек, така че ще работим с неговото темпо и спрямо неговото разписание.

Консултацията може да включва всички или част от следните неща, в различен ред, в зависимост от ситуацията и настроението на детето.

Ще си говорим дълго и в разговора ще изникнат множество въпроси за историята на бременността, раждането, вашето здраве и медицинската ви история. Важно е също да се види състоянието на гърдите.

Консултацията е за вас и за бебето – запознаването ми с него обикновено става, докато вие го преобличате. Допълнително ще е нужно да огледам добре устата и езика на бебчето – най-често използвам момента, докато то плаче. В някои случаи може да се наложи да подам на бебето да суче пръста ми (покрит с ръкавица), за да преценя дали има проблеми с движенията на устните, езика и със самото сукане.

Като част от запознаването ни и под формата на игра може да направя някои упражнения с бебето, които са за преценка на мускулния тонус и за обхвата на движенията на главичката. Докато се занимаваме с детето, обичайно говоря през цялото време и обяснявам какво и защо правя – и разбира се, можете да задавате въпроси във всеки един момент.

Първоначално ще ви помоля да покажете как сте се справяли досега с кърменето. Заедно ще започнем да променяме позата и ще ви покажа как да насочвате и помагате на бебето. За мен е важно да се почувствате комфортно и да можете да се справяте успешно сама след консултацията. Затова, докато съм при вас, ще имате възможност няколко пъти сама да поставяте бебето.

Ако ситуацията го налага, ще ви покажа (и ще можете да упражните няколко пъти) как да дохранвате бебето по алтернативен начин, който ви допада.

При нужда ще обсъдим и тренираме също техниката на изцеждане, както и начините да си помагате и да го направите по-ефективно.

Когато бебето е вече нахранено и спокойно, ще разгледаме още веднъж дали е останал някой въпрос, на който не сте получила отговор.

След консултацията

След консултацията ще получите от мен плана за действие и общите насоки, които сме обсъдили по време на консултацията, допълнителни линкове за информация или насока към специалист, ако се налага. След това в продължение на 14 дни имате възможност за проследяване на ефекта от плана чрез съобщения във вайбър и обсъждане на евентуални промени в зависимост от резултатите.

След изтичането на тези 14 дни и при възникване на нов проблем е необходимо да запишете нова консултация, като след нея отново ще имате 14 дни за въпроси и проследяване.

Ако имате често въпроси и тревоги, вариантът е да си направите месечен абонамент на стойност 60 лв, който ви дава възможност да си пишем във вайбър и да обсъждаме какво се случва. Ако има нещо, което изисква нова консултация, защото е нов проблем или не може да се разреши чрез писане, ще ви уведомя.

Условия и цени за консултация

Аз съм медицински специалист и сертифициран от международен борд консултант по кърмене IBCLC и консултациите с мен са платени.

Заплащане и условия при отмяна на консултацията

Заплащането на консултацията се извършва в брой при приключването й. За момента няма възможност за заплащане с карта, но близо до офиса има банкомати – или можете на място да наредите плащане по Револют или банкова сметка чрез мобилно банкиране, ако ползвате такова.

Ако по някаква причина се наложи да откажете консултацията, ще ви бъда благодарна да ми пишете възможно най-рано, за да може от този час да се възползват други родители, които чакат по няколко дни до седмица за свободен час. Няма нужда да ми обяснявате причините, ако откажете консултацията до 24 ч преди уговорения час – просто ми изпратете SMS или вайбър съобщение и по този начин няма да се наложи да заплащате за отмяната на часа.

В случай, че са възникнали наистина чрезвичайни обстоятелства и ми обясните причината, консултацията може да се отмени и в деня на провеждането й. При неуведомяване за отказа и/ли неявяване без разумно обяснение обаче ще се наложи да заплатите сумата за консултация, независимо че не е проведена.

Цена на консултацията

Цената на консултацията варира в зависимост от това колко време прекарвам при вас и дали се използват консумативи, предоставени от мен (напр. силиконови зърна), които се заплащат отделно.

Консултация в офиса до 90 мин – 100 лв

Онлайн консултация до 60 мин – 60 лв

Ако в рамките на консултацията се използват някакви консумативи, те се заплащат на пазарната им цена.

Цената е същата и за последващи консултации и проследяване, ако се налага да е на място – заплащането е само на база време, прекарано заедно.

Проследяване в рамките на 14 дни след първата консултация не се заплаща допълнително, то е включено в цената. По-нататъшно проследяване се заплаща отделно по Револют или банкова сметка.

Не сте длъжни да си уговорите консултация, ако ми пишете с въпрос (в много случаи аз самата казвам, че няма нужда, след като разпитам какво ви притеснява) – но имайте предвид, че като медицински специалист не мога да давам съвети и индивидуален план за действие, без да съм запозната с медицинската история, да съм видяла хранене и да имам подписано информирано съгласие. Така че най-честият отговор е, че е добре да запишете консултация, за да може наистина да видим какво се случва. При нужда мога да ви насоча към други източници за помощ в зависимост от ситуацията.

В почивни дни и по празници консултации понякога са възможни – не се притеснявайте да ми пишете и да попитате. На вайбър съобщения обикновено отговарям и в неработните дни, и извън работно време.

Помощ и информация за кърмене на доброволчески принцип (без заплащане) можете да получите от консултантите на Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“.

45 responses to “Консултации на живо

  1. Pingback: Как да се подготвим за консултация | Xedra.me

  2. Мариела

    В неделя бих могла да дойда. Ще ми бъде много полезно. Утре ще ви се обадя по телефона.

  3. Хедра

    Здравейте пак, Мариела!

    Разбирам ви защо сте разстроена – правите всичко необходимо, а резултатът не е какъвто очаквате.

    При това положение е добре да се види какво се случва по време на хранене – обаче при вас беше трудно това, че не сте от София, нали? А има ли възможност да ви докарат до тук с бебето – събота и неделя имаме едни обучения и ако сте ок да дойдете и обучаващите се консултанти да ви задават въпроси, консултацията ще ви е безплатна и ще ви консултирам не само аз, а и педиатъра, с когото работим. (Няма да е нужно да кърмите пред 20 души – за хранене на бебето ще отидем на друго място, ако така предпочитате). Предложението важи и за двата дни – и събота, и неделя са опции. Ако сте ок, ми се обадете да се разберем за място и време.

  4. Мариела

    Здравейте! Извинявам се, че ви занимавам така, но започвам вече да се отчайвам. Измерихме малкото днес и за една седмица е наддал 80гр. Аз се надявах на много повече, като се има предвид, че яде през два часа (един час яде, един час почива), вечер по 2-3 пъти и е спокоен като цяло, гука и ми се смее. Той изкара един гладен период с ядене през половин час и кърмата ми се увеличи още, но очевидно, не е достатъчно…. Продължавам да го следя, но съм доста объркана…

  5. Хедра

    Ще изпратя и на двете информация на мейлите, но предупреждавам, че цялата седмица (2 – 8.11.2015) вече е заета и най-вероятно няма да съм в състояние да ви поема.

    Най-добре ми се обадете по тел да обсъдим ситуацията и ще мислим варианти.