Консултации на живо


Как се уговаря консултация

За уговаряне на консултация може да ми пишете на вайбър +359888421306 или направо да запишете час сами през онлайн платформата за часове.

Ако звъните по телефона и по някаква причина ви затворя или не вдигам (напр. защото съм на посещение при друга майка), можете да ми изпратите смс или съобщение във вайбър.

Консултация в офиса

От месец май 2021 г няма опция за домашно посещение и консултациите на живо се провеждат в офиса ми. Офисът се намира в жк Гео Милев, на около 300 метра от хотел Плиска, където спират автобуси 72, 76, 213, 280, 305, 604, 505, 304, Е84, Е184,  тролеи 3, 4, 5, 11 и на 50 м от спирка Николай Коперник на трамвай 20 на бул. Шипченски проход. Официалният адрес е ул. Николай Коперник 17 –  входът обаче се пада откъм ул. Галилео Галилей. Това е точно на гърба на Галакси Трейд Център – ако идвате от бул. Шипченски проход, завивате по ул. Николай Коперник в посока хотел Плиска и след това веднага първата уличка вдясно е Галилео Галилей. Като завиете по нея, от дясната ви страна се пада гърба на Галакси Трейд Център, от лявата има кооперация с кафене, вход и два гаража – и веднага след тях е входът на офиса. Входът на офиса е преди китайския ресторант, слиза се по 3 стъпала надолу, метална сива врата. Звънецът е отляво на вратата, кръгъл и сив и доста високо разположен.

офис

Как да се подготвя за консултация

Преди консултацията

След записването на час очаквайте обичайно в рамките на 24 ч да получите мейл с подробни инструкции и въпросник за попълване, в който има предварителната информация, която ми е необходима да се ориентирам за вашата ситуация. Ако не получите такъв, най-честите причини са следните:

 • използвали сте автоматичното попълване на компютъра/телефона ви, което е сложило мейл адрес, който не ползвате обичайно и където не се сещате да погледнете
 • мейлът е попаднал в спам папката
 • записали сте мейл адреса грешно при попълването
 • станала е някаква техническа грешка

Затова, ако не получите такъв мейл, просто ми пратете смс/вайбър съобщение и ще ви пратя директен линк към въпросника и информацията за консултацията.

Присъствието на таткото или друг близък човек често е полезно и може да е от помощ в много ситуации. Затова партньорите са добре дошли да присъстват на консултацията, ако желаят, като и за тях важат предпазните мерки, изброени по-долу. При онлайн консултацията е полезно да има друг човек, който да държи телефона и да мога да виждам какво се случва при засукването и храненето.

Офисът разполага с чакалня, в която ще може да оставите на безопасно заключено място връхните си дрехи и количката/столчето на детето.

Предпазни мерки

Поради епидемиологичните особености и факта, че работя с бременни, новородени и недоносени, и аз, и вие имаме определени задължения, насочени към опазването на здравето на всички. В офиса е задължително използването на добре прилягаща плътна или хирургична маска, покриваща носа и устата, през цялото време на консултацията от всички присъстващи, с изключение на бебета и деца под 6 г възраст. Шлемове, полушлемове и други варианти не са допустими. Ако нямате маска или вашата не отговаря на посочените изисквания, такава ще бъде предоставена на място и е необходимо да я използвате по посочения начин. На място ще бъдат предоставени калцуни за използване в помещенията.

Дезинфекцията в офиса се извършва след всяка консултация, а на повърхностите, на които поставяме бебето, и още веднъж пред вас непосредствено преди да ги ползваме.

В деня на консултацията

Моля имайте предвид, че консултацията започва да тече от уговорения час, а не от момента на пристигането ви – и предвидената продължителност е 90 мин, като няма възможност за съществено удължаване на времето. Точността, доколкото това е възможно с бебе и трафика в София, ще ви позволи да се възползвате максимално от времето ни заедно. В случай, че закъснявате по каквато и да е причина, моля изпратете ми смс/вайбър съобщение. Ако подраните малко, просто звъннете на вратата, няма нужда да седите да чакате в колата с бебето да стане съвсем точен час. Старая се консултациите да са организирани така, че да не се получи засичане с друго семейство – не винаги успяваме, но има чакалня и възможност за спазване на значителна дистанция.

Целта е към момента на консултацията ни, независимо дали е на живо или онлайн, да са минали около 2 ч от (началото на) предишното хранене и бебето скоро ще  е склонно да яде отново. Ако консултацията е например в 10 ч, а вашето бебе се е събудило за хранене в 6 сутринта и знаете, че яде през около 3 ч обикновено, тогава просто опитайте в 8 ч да го събудите по ваша инициатива и да му дадете да хапне малко. Така към 10.30 вероятно ще е склонно да хапне отново. Бебетата не могат да чакат един час за храненето си – но обикновено без проблем приемат да хапнат по-често от обичайното.

За да може да извлечете максимума от консултацията, е добре да носите със себе си нещата, които обичайно ползвате и смятате за необходими по време на кърмене – напр. силиконови зърна, помпата за изцеждане и каквото друго прецените за важно (в офиса има възглавници за кърмене и обикновени възглавници, така че няма нужда да носите такива). Ако се налага да дохранвате бебето с изцедена кърма/мляко за кърмачета, моля носете си шишето, което обичайно използвате, вода и необходимата доза от млякото.

Ако желаете, може да носите собствена тънка пелена, върху която да поставяте бебето при мерене и преглед – в офиса също са налични такива и се сменят след всяко бебе, така че преценете как ще се чувствате най-комфортно. Добре е да си носите предпочитаната от вас големина и марка памперси – в офиса са налични само памперси за новородени и бебешки мокри кърпички от каквато марка се падне да купя, както и баня в случай на нужда.

Полезно е да имате възможно най-скорошна информация за теглото на бебето. Ако бебето е под един месец, тогава копието от епикризата, която сте получили при изписването, ще ни даде нужната информация. Записките, които вероятно си водите, също ще са от полза.

Докато говорим, може да искате да имате под ръка тефтерче или друг начин да си записвате. По принцип ще ви изпратя писмен план за действие след консултацията, в който ще е записано всичко, което сме обсъдили, така че това не е задължително.

Телефонът ви може да е полезен, за да снимаме коригираната поза и засукване на бебето. Така ще имате пред очите си напомняне към какво се стремите – и окуражаване, че можете да го постигнете.

*Ако желаете да записвате консултацията с техника (аудио или видео) е необходимо предварително да ме уведомите и да получите моето съгласие.

Какво се случва по време на консултацията

Бебето е най-малкият и най-неспособен да чака човек, така че ще работим с неговото темпо и спрямо неговото разписание.

Консултацията може да включва всички или част от следните неща, в различен ред, в зависимост от ситуацията и настроението на детето.

Ще си говорим дълго и в разговора ще изникнат множество въпроси за историята на бременността, раждането, вашето здраве и медицинската ви история. Важно е също да се види състоянието на гърдите.

Консултацията е за вас и за бебето – запознаването ми с него обикновено става, докато вие го преобличате. Допълнително ще е нужно да огледам добре устата и езика на бебчето – най-често използвам момента, докато то плаче. В някои случаи може да се наложи да подам на бебето да суче пръста ми (покрит с ръкавица), за да преценя дали има проблеми с движенията на устните, езика и със самото сукане. Ако провеждаме онлайн консултация, ще ви навигирам по какъв начин да държите и стимулирате бебето, за да мога да видя това, което е необходимо – или ще ви дам насоки какво да снимате и да ми пратите на клипче след това.

Като част от запознаването ни и под формата на игра може да направя някои упражнения с бебето, които са за преценка на мускулния тонус и за обхвата на движенията на главичката. Докато се занимаваме с детето, обичайно говоря през цялото време и обяснявам какво и защо правя – и разбира се, можете да задавате въпроси във всеки един момент.

Първоначално ще ви помоля да покажете как сте се справяли досега с кърменето. Заедно ще започнем да променяме позата и ще ви покажа как да насочвате и помагате на бебето. За мен е важно да се почувствате комфортно и да можете да се справяте успешно сама след консултацията. Затова, докато съм при вас, ще имате възможност няколко пъти сама да поставяте бебето.

Ако ситуацията го налага, ще ви покажа (и ще можете да упражните няколко пъти) как да дохранвате бебето по алтернативен начин, който ви допада.

При нужда ще обсъдим и тренираме също техниката на изцеждане, както и начините да си помагате и да го направите по-ефективно.

Когато бебето е вече нахранено и спокойно, ще разгледаме още веднъж дали е останал някой въпрос, на който не сте получила отговор.

След консултацията

След консултацията ще получите от мен плана за действие и общите насоки, които сме обсъдили по време на консултацията, допълнителни линкове за информация или насока към специалист, ако се налага. След това в продължение на 14 дни ще поддържаме контакт на вайбър за проследяване на ефекта от плана и обсъждане на евентуални промени в зависимост от резултатите.

След изтичането на тези 14 дни и при възникване на нов проблем е необходимо да запишете нова консултация, като след нея отново ще имате 14 дни за въпроси и проследяване.

Ако имате често въпроси и тревоги, вариантът е да си направите месечен абонамент на стойност 60 лв, който ви дава възможност да ми пишете на вайбър въпроси и ще получите отговор в рамките на 48 ч.

Условия и цени за консултация

Аз съм медицински специалист и сертифициран от международен борд консултант по кърмене IBCLC и консултациите с мен са платени.

Заплащане и условия при отмяна на консултацията

Заплащането на консултацията се извършва в брой при приключването й. За момента няма възможност за заплащане с карта, но близо до офиса има банкомати – или можете на място да наредите плащане по банкова сметка чрез мобилно банкиране, ако ползвате такова.  При онлайн консултацията заплащането е по банков път (банковите детайли ще ви предоставя след консултацията, когато ви изпратя плана за действие).

Ако по някаква причина се наложи да откажете консултацията, ще ви бъда благодарна да ми пишете възможно най-рано, за да може от този час да се възползват други родители, които чакат по няколко дни до седмица за свободен час. Няма нужда да ми обяснявате причините, ако откажете консултацията до 24 ч преди уговорения час – просто ми изпратете SMS или вайбър съобщение и по този начин няма да се наложи да заплащате за отмяната на часа.

В случай, че са възникнали наистина чрезвичайни обстоятелства и ми обясните причината, консултацията може да се отмени и в деня на провеждането й. При неуведомяване за отказа и/ли неявяване без разумно обяснение обаче ще се наложи да заплатите сумата за консултация, независимо че не е проведена.

Цена на консултацията

Цената на консултацията варира в зависимост от това колко време прекарвам при вас и дали се използват консумативи, предоставени от мен (напр. силиконови зърна).

Консултация в офиса до 90 мин – 80 лв

Онлайн консултация до 90 мин – 60 лв

Ако в рамките на консултацията се използват някакви консумативи, те се заплащат на пазарната им цена.

Цената е същата и за последващи консултации и проследяване, ако се налага да е на място – заплащането е само на база време, прекарано заедно.

Онлайн (вайбър или мейл) проследяване в рамките на 14 дни след първата консултация не се заплаща – както и кратък телефонен разговор до 15 мин, независимо дали се обаждате за първи път, за проследяване на ситуацията или с нов въпрос.

Не сте длъжни да си уговорите консултация, ако се обадите с въпроси (в много случаи аз самата казвам, че няма нужда, след като разпитам какво ви притеснява). При нужда мога да ви насоча към други източници за помощ в зависимост от ситуацията.

Обичайно не е добра идея консултациите да са след 17.30 ч – повечето деца тогава са нервни, неспокойни и не се държат по типичния си начин, нито са склонни да се опитват да правят нещо ново.

В почивни дни и по празници консултации понякога са възможни – не се притеснявайте да се обадите и да попитате. На вайбър съобщения обикновено отговарям и в неработните дни, и извън работно време.

Помощ и информация за кърмене на доброволчески принцип (без заплащане) можете да получите от консултантите на Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“.

44 responses to “Консултации на живо

 1. Цветелина Станчева

  Здравейте искам да попитам каква е цената на домашно посещение?

 2. Здравейте!

  Интересува ме цената на домашното посещение.

  (Редактирам поста, за да не се вижда мейла – аз съм админ на блога и виждам мейлите, които сте посочили при публикуването на коментара, така че няма нужда да ги пишете и да стават достъпни на всички).

 3. Хедра

  Здравейте, Нели!

  Изпратих ви информация на мейла.

 4. Нели

  Здравейте! Бихте ли ми пратили информация за цената за домашно посещение и колко най-бързо може да реагирате да ни посетите.Благодаря!

 5. Мариела

  Благодаря! Продължавам упорито!

 6. Хедра

  Здравейте, Мариела!

  Това наддаване е прилично, но все още на долната граница, а искаме малко повече. Продължавайте да го храните много често (минимум 8 пъти за 24 ч, а по-добре да се стремите да са десетина), помагайте му с компресия и идете следващия понеделник пак да го измерят. Явно нещата вървят в правилната посока, просто трябва още малко следене.

 7. Мариела

  Сега се връщаме от консултация. За две седмици е наддал 300гр. Но проблемът със засукването го открих преди десет дни…. Благодаря ви за отговора. Поуспокоих се малко, въпреки че малкият не е наддал прекомерно. Все пак се надявам, че съм на прав път, но ако слушам бабите го измъчвам това дете, че не му давам АМ, макар че той е спокоен и се усмихва и гука и не търси да яде…

 8. Хедра

  Здравейте, Мариела!

  Хайде да видим как е наддало бебето за този месец и тогава да се види дали има някакъв проблем. Двумесечните бебета са вече хитри и действително не си дават зор да сучат много активно, докато млякото потече – но почне ли да тече, си сучат нормално. Децата никога не изяждат всичко от гърдата – изяждат около 70 % от наличното мляко според изследванията и после спират и искат другата гърда, ако не са свършили. Така че това не е проблем. Опитвайте да му помагате с компресия – това би трябвало да е достатъчно, предвид че млякото се е увеличило и той все пак може да суче.

  Кога ще ходите пак на консултация? Не чакайте да мине отново един месец… макар че като гледам, вече почти е минал и предполагам, че скоро трябва да отидете пак за мерене?

 9. Мариела

  Здравейте. Изчетох почти целия ви сайт, но не можах да намеря решение за проблема си и затова ви пиша. Бебето ми е на два месеца и десет дни. На консултация ходихме чак в средата на втория месец защото лекарката ни беше в отпуск и тогава разбрах, че е наддал само 500гр. Той не даваше вид на гладен и аз си го кърмех спокойно без да го насилвам. Оставях го да спи по-дълго и т.н. След консултацията доста се притесних и го натиснах здраво на кърмене 🙂 като накрая разбрах и какъв е проблемът – не е засуквал правилно, а само повърхностно… Кърмата ми се увеличи значително, но се оказва, че за тези два месеца той е придобил лош навик за сукане. Съвсем леко си движи долната челюст и чака да потече млякото… И се нервира, а в гърдите ми все още има мляко. Само вечер инстинктите му явно са засилени и бозае много активно. Както разбирате всяко кърмене е голямо предизвикателство. Сменям гърдите един – два пъти и правя всякакви фокуси за да го стимулирам да движи челюста си активно. По едно време му давах биберон -залъгалка и това очевидно също е влошило ситуацията. Чудех се дали е необходимо домашно посещение (проблемът е, че съм от Костинброд и си мислех мъжът ми да ви придвижи до тук и обратно) или аз да дойда с бебето някъде или пък има някакви видеа или статии, които да прочета и да се справя с проблема. Пишете ми и каква е цената на консултацията. Благодаря!

 10. Хедра

  Здравейте, Костадинова!

  Искате ли да ми се обадите по тел в понеделник и да обсъдим нещата и дали и кога ще е необходимо домашно посещение?

  Обичайно има много неща, които могат да се направят за стимулиране на кърмата и тя може да се увеличи доста лесно (макар и не чак толкова бързо) на този етап след раждането.

  В тези ситуации обичайно домашното посещение е след 1-2 седмици, след като са направени първите стъпки за увеличаване на кърмата, имат някакъв резултат и идеята е да се опита връщане на бебето на гърдата.

 11. Kostadinova

  Здравейте, детето ми е на 6 седмици, но досега поради различни причини почти не съм го кърмила. Първите 3 седмици го кърмих чрез силиконови протектори, но изобщо не беше достатъчно. Сега е на АМ, а аз почти нямам кърма. Възможно ли е да възобновя кърменето и да стимулирам образуването на достатъчно количество кърма след толкова време? Моля да ми пишете и за цената на домашно посещение? Благодаря!

 12. Яна Накова

  Здравейте, бих искала да попитам за цената на домашното посещение. Благодаря ви предварително!

 13. Хедра

  Здравейте, Марияна!

  Изпратих ви информацията на посочения при публикуване на коментара мейл – проверявайте и спам-папката, ако не го откривате.

 14. Марияна

  Здравейте,
  Бих искала да попитам каква е цената на консултацията с Вас?
  Благодаря!

 15. Здравейте, ще се радвам да получа информация относно цената на консултация у дома?

 16. Хедра

  Здравейте, Йоана!

  Изпратих ви информация на мейла, който сте използвала при публикуване на коментара – погледнете и в Спам-папката за всеки случай, ако не виждате мейл.

 17. Йоана Минкова

  Здравейте, Хедра.
  Моля за информация за цената на домашно посещение.
  Благодаря предварително!

 18. Христина Николова

  Здравейте, Хедра.
  Бих искала да получа информация за цената на домашното посещение. Благодаря предварително.

 19. Севелина Бързева

  Здравейте,
  Може ли информация за цената на домашното посещение

 20. Хедра

  Здравейте!

  В Пловдив понастоящем няма консултанти с титлата IBCLC (имаше до преди година, но от тогава не живее в БГ).

  Има доброволни консултанти по кърмене (можете да се свържете с тях през страницата на НАПК), обучени от НАПК акушерки (работят в болница Селена) и ЛЛЛ-лидери и помощници за кърмене.

  Доброволните консултанти и ЛЛЛ-лидерите и помощниците работят безвъзмездно. За акушерките нямам представа дали болницата е въвела някакви такси за консултации по кърмене в рамките на здравното заведение или дали правят домашни посещения срещу заплащане.