Онлайн консултация


От вече почти 2-годишния ми опит с онлайн консултирането мога уверено да кажа, че повече от 90 % от кърмаческите проблеми се разрешават по този начин също толкова успешно, колкото и на живо. Огромното им предимство е и това, че ви дават увереност, че наистина се справяте сама – аз не съм при вас, вие правите нещата под мое ръководство, но трудът и успехът са изцяло ваши! Все пак е важно да знаете, че има някои ограничения – напр. не мога да прегледам бебето за оценка на тонус и ефективност на сучене по същия начин, както на живо и това може да доведе до забавяне на откриването на някои проблеми или ще се наложи да ви изпратя някой друг да направи допълнителна оценка на живо, ако преценим, че това е необходимо.

В кои ситуации е подходящо онлайн консултирането

 • за всички – като първична консултация (в над 90 % от случаите не се налага виждане на живо), а допълнително винаги имате опцията и за посещение в офиса след това, ако заедно преценим, че има нужда
 • за семействата извън София, които имат нужда от консултация
 • за притесняващите се от макар и малкия риск от инфекции
 • за семействата с изписано недоносено или новородено бебе, които не желаят още да го посещават чужди хора
 • за майките на недоносени и още неизписани от болницата бебета, когато имате нужда от помощ и съвети за препълнените гърди, изцеждането и поддържането на млякото
 • за бременни на лежащ режим
 • в моментите на грипна или друга епидемия
 • когато имате уговорена консултация, но аз съм леко болна и не е добре да ви нося вируси (случва ми се няколко пъти в годината, както при всеки човек, но досега просто отменях консултациите)
 • когато просто не искате някой да идва в дома ви, макар че имате нужда от помощ

Записването на час става през платформата за записване на часове. Предварително заплащане не е необходимо – то се извършва след консултацията по Револют или банков път, като при приключването ще ви изпратя банковите детайли.

Има няколко неща, които ще помогнат  онлайн консултацията да е по-успешна.

За предпочитане е да можем да говорим, когато около вас е спокойно. Ако имате помощник, който да се грижи в друга стая за другите ви деца, ще можете да се съсредоточите по-добре в разговора и в инструкциите.

Може да ви е нужен асистент, който да мести камерата/телефона ви, за да мога да  виждам какво се случва при поставянето и засукването на бебето. Това се случва най-ефективно, като промените посоката на камерата на телефона в приложението, през което се виждаме, като за снимки, а не като за селфи – по този начин помощникът вижда това, което виждам и аз и това помага да се ориентираме по-лесно. Асистент е особено важен, ако е нужно да направим оценка на устичката и евентуална юздичка, тъй като е необходимо да ми покажете в движение какво се случва, като аз ще ви навигирам какво да изпълнявате, за да преценим подвижността на езика.

Ако нямате помощник, тогава е важно да подготвите мястото за кърмене така, че да можете да се движите свободно около камерата/да има къде да подпрете телефона, за да мога да виждам какво се случва от различен ъгъл, ако се наложи. Моля опитайте да се разположите така, че да не седите пред прозорец – ако светлината е зад вас, не се вижда почти нищо и постоянно се променя осветеността.

Камерите обикновено не са в състояние да предават добро изображение отблизо, затова е добре предварително да направите клипчета или снимки с телефон/фотоапарат на проблемните участъци при вас и при бебето. Това важи особено ако искате да видя ранички или образувания по зърната, обрив или юздички при бебето и няма да имате асистент по време на консултацията.

Тъй като няма как да съм до вас, ще ви показвам с кукла и модел на гърда какво можете да направите, за да подобрите техниката на кърмене.

След консултацията ще получите от мен на мейл плана за действие, на който сме се спрели, както и допълнителна информация (статии, клипчета и други материали). Проследяването за 14 дни е включено в цената и обикновено се осъществява във вайбър или чрез мейли.

Реклама

21 responses to “Онлайн консултация

 1. Здравейте, и аз не съм сигурна дали тук трябва да пиша. Бих помолила и за скайп консултация, ако прецените.
  Нашият проблем е, че нямам достатъчно кърма.
  На два месеца и половина сме и дохранвам с много – 500-600 мл на ден. Бях се примирила. Но от една седмица беба спи вечер, и аз се усещам, че сутрин имам много повече кърма отпреди. Като казвам много повече – сега успявам сутрина да изцедя около 50-60, докато преди изцеждах около 30 с триста зора.
  От началото как започнахме. Първия път след като се роди тя не засука добре, моя грешка, защото аз не знаех как, нормално раждане и започнахме малко да додавам-не всеки път. Държах нон стоп на гърда. Но когато я измериха на 6-7 ден беше смъкнала още, а вече трябваше да качва. После додавах малко още седмица ок 30 мл и то не всеки път , като я теглиха беше качила средно по 15 грама, което е мн малко и продължих с додаването, малко по малко увеличавах не на сила, а тя си плачеше и изглеждаше гладна. Винаги е била голямо сукало , постоянно на гърда откакто се е родила, но просто нямам и дохранвам. Последните седмици с по 120 около 4-5 пъти. Но сега съм решила малко да намаля дозата и да ги разредя по начесто по по малко, докато ако накрая успея да спра съвсем. Не знам дали това е начинът.
  Сутрин долу горе се наяжда само от мен, нон стоп на гърда, после около 11-12 на обяд я дохранвам със 120 , извеждам за два часа. Понасъбира ми се малко кърма и като се върнем пак ядем. Свършва в едната, давам другата, после пак едната, така ги въртя докато капка не остане и към 15-16 дохранвам пак. След това вече съвсем нямам кърма до края на вечерта са само леки струйки, които бързо се изчерпват и додавам по често на час и половина два. Като пак сме постоянно на гърда, но тя се отказва по някое време , защото просто няма и аз бутам насила, сменям гърдите, панмперсите, додавам АМ, колкото да има време , 15 тина мин да се понасъбере малко и пак бутам гърдата, но за 3 минути пак се е изчерпало. Към 21 е последното ядене по 120, заспива си до 6-7 сутринта. Това е режима долу горе от седмица. Преди се будеше 2 пъти нощем, от които един път дохранвах. Мисля сега да изцеждам вечер докато спи.
  Мисля, че си суче добре, по скоро в мен е проблема. Наливам се с чайове, ям хубава храна, плодове, мюслита, риба, сирене, жито….. Но няма просто. Гърдите ми си се увеличиха. В началото имах малко изнервен период, семейни кавги, не знам може от това да е…..
  Ще съм ви благодарна за съвет. Също консултацията как се заплаща да попитам и както казах – ако прецените по скайп. В момента съм в чужбина и не знам за телефонна консултация дали е добре, от гледна точка, че се таксува и за Вашата страна.

 2. Хедра

  Здравейте, Цвета!

  Възможно е поведението на детето да се дължи на две неща – едното е да не се е оправил още от боледуването (апетитът се оправя бавно!), а другото е да не харесва промяната във вкуса на кърмата (около цикъл тя става по-солена). И двете неща са преходни – не се съмнявам, че скоро ще започне да си хапва пак с апетит. Опитайте да не се вторачвате в количества – знаете, че той си яде добре по принцип, така че няма причина да се съмнявате, че ще се оправи отново с храненето 🙂

 3. Цвета попова

  Здравей, Хедра!
  Преди около две седмици бебето ми вдигна температура и започна да хапва по-малко, преди хапваше по около 8-10 мин даже се налагаше аз да го откачам от зарядното(че много наддава, хапва през 3 часа понякога прави вечер пауза от 5-6 часа, но напоследък рядко. Той е на 6 месеца и тежи 9.4) Когато вдигна Т хапваше за 2-3-4 мин. Усещах и, че не суче така активно. Започнах да цедя след всяко кърмене и първия ден едвам изцеждах 10мл от двете гърди, след няколко дни стигнах до 100мл и спрях понеже ми се стори, че бебо започна пак да хапва. Но от няколко дни започна да отказва да суче, сукне за минутка-две и започва да се изправя и да нервничи, сменям гърдите, пак сукне малко и така сменям по няколко пъти на хранене. Реших пак да изцеждам понеже започнах захранванепреди седмица. преди два дни се наложи да му дам от шишенце, че бяхме навън. Хапна 65мл и се засити.на другия ден хапна само от едната гърда, изцедих от другата към 80мл. Което ме наведе на мисълта, че е започнал наистина да хапва малко. Вчера ми дойде цикълът и нещата се влошиха. Нервничи, хапва от едната за минутка, изправя се и аз така сменям гърдите по 3-4 пъти. Снощи директно отказа и се наложи да размразявам кърма. Изпи 40мл и заспа, събуди се чак след 5 часа. Преди акаше веднъж на два дни, сега веднъж на 3-5, хапва пак през около 3 часа както обикновено, усмихнат е и много се движи, но ме притеснява, че хапва малко и може да ми спре кърмата.
  Нормално ли е да хапва толкова малко, мисля че изсуква не повече от 60-80мл, яде 6-7пъти + около 60-80гр пюренце?

 4. Хедра

  Здравейте, Ваня!

  Опитвала ли сте да използвате силиконово зърно и предварително задействане на потичането с помпата, за да прилъжете детето да суче на гърдата? Това е най-лесното нещо, което можете да опитате. Ще ви изпратя на мейла скайп-координатите.

 5. Zdraveite,

  Imam 5 mesechno bebche koeto kategorichno otkazva da coka i iska samo ot butilkata poradi koeto se cedia i ia hrania s butilka. Mnogo bih iskala da ia naucha da coka za da ne se nalaga tova cedene. Mnogo shte se radvam na vsiakakvi suveti tui kato jiveia v chujbina i poradi chasovata razlika obajdaneto po telefona mi e po trudno. Blagodaria!

  Vanya

 6. Хедра

  Телефонът е активен и на него не вдига никой освен мен. Нямам неотговорени повиквания, така че или не сте набрали правилно, или става някакво преплитане на връзки.

 7. Здравейте,
  Този телефон 0888 421 306 – активен ли е все още. Някакъв мъж вдига на него сякаш
  Поздрави, Владимир

 8. Женя Вълчева

  Благодаря за бързия отговор,за жалост аз съм от Бургас и няма да мога да се възползвам от Вашата консултация,ще търся помощ организациите за които ми казахте.

 9. Хедра

  Здравейте, Женя!

  Най-разумно е да се потърси причината за това поведение на детето и защо след като нещата са вървели добре в началото, сега положението е такова. Най-често това е вследствие на субоптимално сукане – в първите седмици има хормонално обусловено свърхпроизводство и децата успяват да се нахранват дори с недобра техника на сукане. Но млякото се нагажда спрямо това какво количество се изсуква – и ако детето не суче добре, кърмата в един момент намалява.

  Това е само едно от възможните обяснения – без да се види самото бебе и точно какво се случва при храненето, няма как да се каже какво е най-разумното поведение.

  Така че моят съвет е да потърсите консултация на живо. Ако сте в София, имате избор между платени консултации с високо специализирани международно сертифицирани консултанти по кърмене (какъвто съм аз) или доброволните консултанти по кърмене, които работят на доброволни начала. За страната за нещастие опция са само вторите.

 10. Женя Вълчева

  Здравейте,
  имам бебе на 1месец ,родена е на 31,05,2014г 3450 а ни изписаха 3140 след прибирането ни в къщи до около 20ден на малката всичко беше наред .Хранихме се на около 1,5 – 2 часа като сучеше около 30-40мин. между храненията спеше съвсем спокойно,нооо след това настъпи пълна промяна времето на хранене са увеличи като малката заспива на гърдата /не се отказва сама от храненето почти никога/ и само след 10-15минутен сън тя се буди търсейки отново да суче и с неспокоен рев,започвам отново хранене и така общо взето по цял ден ние се храним ,попитах нашата педиатърка и тя ми каза да дохранвам с адаптирано мляко но проблема е че аз имам огромното желание да продължа да я кърмя ,започнах да и давам въпреки всичко – но не на всяко хранене както ни каза лекарката ,давам по 30-60мл.допълнително тя не го изява всеки път.
  Какво мога да направя за да увелича количеството на кърмата си за да мога да кърмя изцяло своето бебе без дохранване?

 11. Hris_2013

  Благодаря, четох статията за кърмене след 3-тия месец и започнах да се опитвам да я храня по-често, както ме съветвате и по-горе, но имам чувството, че кърмата ми не и стига, но може и да греша. Ще видя как вървят нещата и ако има проблем ще питам пак. Още веднъж благодаря много! 🙂 Бъдете здрава и все така отзивчива 🙂

 12. Хедра

  Здравейте, Хрис!

  Поведението на детето е абсолютно типично за възрастта. Аз не бих се тревожила от това, че не е наддала нищо за една седмица – важното е какво ще е наддаването й за месец, а децата растат скокообразно и може следващите седмици да си навакса.

  Опитайте да й предлагате да суче, когато я видите, че е сънена (когато иска да се приспи и когато едва-едва се разбужда) – обичайно тогава децата са склонни да сучат по-дълго и по-спокойно, а и така вероятно ще успеете да вмъкнете още някое хранене за деня. Следете също да не проспива повече от 6 часа през нощта. И ако досега сте давала една гърда на хранене, е разумно всеки път да предлагате и двете.

  С тези уточнения към храненето не мисля, че ще има някакъв сериозен проблем – изчакайте си обичайното мерене и ако наддаването за месеца е над 400 гр, тогава няма от какво да се притеснявате.

 13. Hris_2013

  Здравейте, дъщеря ми ще стане на 19 юни на 4 месеца. Кърмя е на поискване без да давам вода или др. Храни се на около 2,30-3 ч. като пре нощта прави пауза от около 6 часа /заспива около 21ч. и се буди в 3/. Родена е 2700, като ни изписаха 2550. в момента е 4430. Това, което ме притеснява е, че последната седмица не е качила нищо. В последно време през деня започна да се храни доста бързо и приключва за по-малко от 10 мин. опитвам да и дам още, но отказва с рев и се дърпа/извива се назад и аз не я насилвам. Понякога прекъсва храненето, за да се оригне или за да ака и после не мога да я сложа пак на гърда. 2 дена имаше 3 доста обилни изхождания, които ако бяха по-голям брой щях да съм притеснена, че има диария. На следващия ден не се изходи. Чудя се има ли някаква хитрина да и приема повече кърма. Общо взето, като се нахрани си играе около 2 ч. и после заспива и се буди за следващото хранене.
  Благодаря!

 14. Марина

  Мерси за бързия отговор, Хедра! Ще се обадя в такъв случай утре за консултация 🙂

 15. Хедра

  Здравейте, Марина!

  Браво на вас, че не се отказвате да кърмите независимо от нуждата от дохранване!

  От колко каналчета изтича кърма е много индивидуално за всяка жена и това няма нищо общо с количеството на кърмата, а си е просто анатомия. При някои жени тече на фини струйки, при други на 1-2-3 дебели – това са все напълно нормални неща. От вашето описание не ми прилича да имате блистери, по-скоро описвате нормалната зърниста структура на зърното, така че не го тормозете, след като няма никакви други признаци за проблем (при блистерите има и признаци на запушване и най-малкото болка).

  Защо кърмата не е достатъчна няма как да кажа с наличната информация – най-обичайните причини са лошо поставяне или лошо сукане от страна на бебето, но има и други варианти. Без да съм видяла детето, гърдите и сукането и да съм разпитала подробно за медицинската ви история, няма как да дам мнение от къде са тръгнали проблемите.

 16. Марина

  Привет!

  Драмата при мен е следната – родих напълно естествено преди 2 м и половина с изключение на това, че ми вляха окситоцин. Не знам дали да обвинявам този изкуствен хормон или това, че дъщеря ми не засука веднага (бяхме заедно, но като една първескиня си нямах идея какво да правя, а сестрата не показа добре), или малкия ми бюст (уж няма значение?), но в крайна сметка от началото се дохранваме. Бяхме 70 към 30 в полза на кърмата, сега е обратното, уви. Търсих какви ли не решения – чайове, масажи, течности, храна, сън, често слагане на гърда (буквално 15 часа в денонощието). В един момент се отчаях и бях на ръба да спра да кърмя, съответно намалихме засукванията. Не знам дали се е случило тогава или просто никога не са били отпушени, но видях че кърмата на едната гърда излиза обилно само от едно каналче и от две мънички по-нагоре в зърното едва едва… На другата гърда излиза пак от 3-4 каналчета отново много мънички. Гърдите ми са били препълнени само няколко пъти и то веднага бебето е изсмуквало всичко и въобще не съм имала болки, нито нещо подобно на мастит (или начална фаза на мастит). При стискане на зърното се виждат малки бели струпвания, като пъпчици, но не болезнени и подути, а нещо, което е поне на 1 мм навътре, дори ми изглежда сякаш никога не е текло от там кърма…

  Чудя се дали е възможно това да е причината за малкото ми кърма и ако да, то какво може да се направи по въпроса? Пробвах с подсолена вода, но тогава вече разработените две три каналчета започват да болят… особено това което е единично на гърдата от него направо си тече на огромна струйка, но е само едно???

  Благодаря!

 17. Хедра

  Здравейте, Violtea!

  Нека вашият ендокринолог да определи медикамента и дозата, която трябва да приемате – обичайно няма проблем да се продължава лечението за хиперфункция, докато кърмите, но все пак в случаите на много високи дози може да се наложат компромисни варианти. Затова идете да ви изпишат лекарство и доза и пишете пак, за да видим дали се налагат промени или можете да си продължавате да кърмите както обикновено.

  За съжаление при силно нарушение в нивата на хормоните няма как да минете без лекарства – има обаче различни възможности за промени в начина на живот и хранене, с помощта на които може да намалите дозата от медикаментите и да забавите процеса на разрушаване на щитовидната жлеза. За целта може да ви помогне добър натуропат (холистичен лекар, който се занимава с алтернативна медицина), макар че в България е доста трудно да се намерят такива специалисти.

 18. zdraveite moeto bebe e na 3 meseca,kurmimse i nadavame otlichno,no po princip sum sus xiperfunkcia na shtitovidnata jleza s koiato do sega niamax problemi,no predi edna sedica izsledvax xormonite si i te ne biaxa dobri,a iskam da produlja da kurmia pone do 6 mesec,ima li metod bez ximia da podurjam xormonite si v granici i ako ne kurmata shte navrdi li vuv tova mi sustoianie na bebeto????

 19. Хедра

  Здравейте, Илина!

  Напълно ви разбирам колко разочарована и излъгана се чувствате от това, че вместо добри съвети от лекаря си, сте получила хапчета за спиране на кърмата, дори без да ви е било обяснено за какво става въпрос… В интерес на истината, моите наблюдения показват, че често това се получава от незнание – другото лекарство, което потиска лактацията (бромокриптин) може да се даде в минимални дози за 1-2 дни и само да намали леко кърмата, без да я спира. Опитът обаче да се използва достинекс по този начин е катастрофален, тъй като действието му е много бързо и решително и същата доза е за спиране на кърмата, а не за намаляване (той никога не се използва само за намаляване на количеството!). Друг е въпросът, че в първата седмица след раждането не трябва да се използва нито едно от двете лекарства при жена, която иска да кърми…

  Опциите в момента не са никак много, за съжаление. Положението е следното – в добавка към много силното си действие, достинекс има и много продължително действие и то ще продължава през следващите приблизително 10-14 дни. Това означава, че за този период от време вие няма да имате кърма (освен капки) и почти нищо не може да се направи по въпроса. Но – ако искате да имате шанс да кърмите детето, е много важно и през това време да цедите упорито минимум 8 пъти дневно, всеки път и двете гърди! Това ще запази стимулацията и когато действието на лекарството започне да отзвучава, ще може да започнете полека да увеличавате кърмата. Тогава процесът може да се подпомогне евентуално с други медикаменти, макар че лекарите не обичат да ги използват, тъй като за хипофизата не е много добре веднъж да я караме с лекарства да спира да произвежда пролактин, а след 2 седмици с лекарства да я караме да произвежда повече…

  Важно е през това време също да не преставате да слагате бебето на гърда! Ако се сърди и не приема да суче, когато е много гладно, опитайте да го нахранвате с почти цялото количество мляко с шише и след това да го сложите да си посуква на гърдата за комфорт и за удоволствие и да не забравя какво е усещането и как точно се суче на гърдата.

  Това е ситуацията във вашия случай – вие ще прецените доколко искате да кърмите и колко усилия можете да положите. Имаме успешни случаи на възстановяване на кърмата след прием на достинекс, но изисква наистина много упоритост и търпение, защото реално близо 2 седмици няма да изцеждате почти нищо и това действа доста обезсърчаващо. Но шанс наистина има, ако сте склонна да работите за това 🙂

 20. Здравейте, не знам дали точно тука трябва да пиша за това или в някой друг раздел ,нещо не можах да намеря форма за регистрация, надявам се не е проблем.Та случи се така, че след изписването ми от болницата с малкия, като продължих да си го кърмя в къщи бях вдигнала температура , гърдите ми бяха напрегнати и подути,никой не ми беше казал за редовното цедене.Две вечери ги бях оставила така, без да накърмя детето защото той не се събуждаше, а аз не се бях изцедила.И така свързах се с лекарката си , обесних и за температура тя ми каза, да почна редовно кърмене и изцеждане след това поне на 3 часа, а не както аз правех, когато детето е гладно.Така и почнах да правя , но температурата ми не падаше, беше към 37,5 , като на моменти достигна и 38.Затова тя ме извика при нея с идеята, че съм имала доста кърма , била съм имала запушени канали явно, защото ми напипа нещо като бучка , незнам точно в едната гърда и ,затова ще я намали кърмата .Изписа ми Цедакс и Достинекс, като второто ми беше за 2 дена да го изпия точно.В последствие разбрах, че то не намаля , а спира кърмата .Вярно температурата ми мина, но сега искам да си я върна, искам да си кърмя детето и ми е много болно , че не мога.Благодаря !