Вашите отзиви


Рали, Майка на Илия, р. 2007: Преди раждането на сина ми си уговорих среща с Хедра, която в ролята си на консултант по кърмене ми даде практични съвети, показа ми позите за кърмене и ми препоръча литература. След раждането всичко тръгна лесно и съвсем естествено, благодарение на тази подготовка. На двадесетия ден след раждането внезапно вдигнах висока температура (над 39). След кратка консултация по телефон и скайп с Хедра, по нейн съвет започнах компреси със зелеви листа и за няколко часа овладяхме положението, като детето не е спирало да суче. Хедра ме подкрепяше с информация и отговори на въпросите ми през целия период на кърмене, като разпознаваше желанията и нагласата ми и съобразяваше препоръките си с тях. Например аз не исках да ползвам помпа или да цедя, но държах да нямам проблеми количествата кърма – Хедра ми помогна да организирам по подходящ начин храненето на детето. Тя ми помогна и с отбиването, когато синът ми наближи тригодишна възраст и реших, че е време да спрем. Хедра, огромно благодаря, че бе с мен, че ме подкрепяше и помогна цялата кърмаческата възраст на детето ми да е така лека и естествена, както си я представях!

***********************************************************************

Милена: Когато бях бременна, бях абсолютно убедена, че искам да кърмя, и то колкото се може повече. Хриси беше човекът, който ми даде информация още преди раждането, а впоследствие беше неотлъчно до мене и ме подкрепяше. Дори в моментите, в които педиатърката ни /която много обичам/ все ми обясняваше как малката не е наддала достатъчно, явно нямам достатъчно кърма и да почвам да дохранвам с АМ. На няколко пъти бях на крачка от това до отида до аптеката и да купя АМ, но думите на Хриси ми действаха много окуражително. Беше до мене и ме подкрепи дори в момент, в който трябваше да пия лекарства, докато кърмя /слава богу бяха съвместими с кърменето./ Чувствах се спокойна, защото знаех че мога да й се обадя по всяко време на денонощието. Идваше винаги когато много се бях ошашкала какво да правя и как да продължа. Един истински и отдаден на работата си консултант!
Благодаря ти, Хриси. Отново ще ползвам услугите ти в бъдеще. /Дай Боже!/

***********************************************************************

Милена Николова: Големият ми син се роди през 1997 и тогава у нас все още се спазваха остарели традиционни методи за отглеждането и захранването на децата. Дали заради това, или поради факта, че ми бе първо дете, тогава подхождах доста страхливо към всякакви „нестандартни съвети“ и кърмата ми стигна до втория месец.

Малкият ми син се роди 8 и половина години по-късно. За това време вече разполагах със значително повече информация. Още по време на бременността се консултирах с Хриси и освен практични съвети, получих и препоръки за подходяща съвременна литература. Покрай четенето проведох още 2 консултации с нея – написаното пораждаше у мен доста конкретни въпроси за това точно какво да правя, когато се роди бебето. След раждането се постарах да спазя всички препоръки на Хриси и за мое най-голямо учудване всичко потече (и в прекия, и в преносен смисъл) като по вода. За мое щастие кърменето потръгна без някакви особени трудности.

Въпреки това отново и отново се обаждах на Хриси – за мен беше важно експерт да потвърди на пръв поглед очевидни истини, за да се чувстам спокойна, напр. че през първите 6 месеца млякото изцяло замества необходимоста от вода. Дали това беше нормално? Хриси ме успокои и й се доверих, а детето растеше здраво и се кърмехме успешно.

По-късно (синът ми бе почти 4 годишен) отново се нуждаех от съветите й за отбиването. Информацията и препоръките на Хриси винаги са били много адекватни и полезни. Благодарна съм за цялата подкрепа и за всички практически съвети, които ни спестяваха тревоги и направиха кърменето ни удоволствие.

***********************************************************************

Родителите на Дара, 2010: Преди да родя, моя приятелка ме свърза с Хедра. Бях малко скептична към подобна предварителна консултация. На срещата бяхме с бъдещия татко и за двама ни се оказа интересно и информативно. Горещо препоръчвам на бъдещите родители да имат такава подготвителна среща. Разговор с квалифициран специалист носи повече информация от материалите по интернет, а и е добре да се увериш наживо, че избраният консултант разбира желанията и нуждите ти.
Още от самото начало бях решила, че искам и да се изцеждам, за да мога да оставям бебето за по 1-2 часа на майка ми. Хедра ми показа позите за кърмене и ми даде съвет каква марка помпа за изцеждане да си купя. На пазара има много видове и малко от тях са качествени, сам човек трудно може да се ориентира какво да избере. След раждането гърдите много ме боляха и срещах трудности да поставя правилно бебето. Хедра отзивчиво дойде в болницата часа за кърмене на бебетата, за да ме научи на подходящата поза и техника. И по-нататък през периода на кърмене съм търсила консултации от Хедра, която много ми помогна кърменето да продължи повече от година. Сърдечно благодарим!

***********************************************************************

Диляна, майка на Мая, януари 2010: Кърмя дъщеря си Мая вече почти годинка и това са едни от най-прекрасните ни моменти заедно. Никога обаче няма да забравя колко трудно беше началото и колко често бях на косъм да се предам пред проблемите.

Бебето заспиваше на гърдите ми, след това се будеше, искаше отново да суче и само като я сложех на гърда отново заспиваше.  Резултатът: две седмици след раждането контролното теглене показа, че не само няма наддаване, а Мая дори е свалила от теглото си при изписване.

Тогава се свързах с Хедра и започнахме заедно да се борим с това заспиващо бебе. Хедра ми показа как да слагам Мая на гърдата и как да правя компресия. Това помогна бебето да започне да приема повече кърма от гърдата. Въпреки това се налагаше да се изцеждам на всяко хранене, за да увелича млякото и да поддържам количеството. През цялото време поддържах постоянен контакт с Хедра, която ме окуражаваше, даваше ми информация какво още да опитам и заедно с мен се бореше да преодолеем трудностите с кърменето на дъщеря ми.

В момента Мая е на годинка – тежи около 8 500 гр., храни се с почти всичко (без прясно мляко и белтък) и се кърми нощем и денем, когато съм наблизо.

***********************************************************************

Нени, майка на Дани, януари 2010: Родих леко, въпреки че беше първото ми раждане. След като малкия изплака дежурната педиатърка и акушерката веднага нещо загледаха и започнаха да възстановяват как точно е излязал малкия. Имаше изкривяване на устичката. Тогава не знаех какво значи това. Бях прекалено изморена, за да се притесня много.

Изредиха се двете педиатърки на болницата да ме успокояват, че бебето е добре. Всяка една от тях ме попита „Суче ли?”. Никоя не дойде да види как суче. При моя позитивен отговор казваха „е, значи всичко е наред”.

Малкият обаче започна да виси по много време на гърда. Май рекорда ни е някъде към 1:45 минути. Не мога да кажа спеше, все ми се струваше, че полага някакви усилия. Кантарът обаче показваше, че е изял смешни количества.

Така стигнах до Христина. Намерих мейла й и й писах. Тя ми отговори почти веднага и ми предложи да се видим. Направи нещо елементарно, но гениално. Сложи си ръкавица и му даде да засмуче пръста й. Каза ми, че от едната страна (където беше проблема) не прави добър вакуум. Е, в този момент ме успокои неимоверно много. Показа ми как да го слагам правилно на гърда. Нещо изключително ценно, което ми показа е как да ползвам една възглавница, която с мъжа ми наричаме до ден днешен „червей”, благодарение на което можех да кърмя hands-free.

Цеденето ми беше едно от най-неприятните неща. Купих си и електрическа помпа в добавка към ръчната и пак благодарение на съвет на Христина се научих да цедя с двете помпи едновременно.

В началото на април, когато се падаше да направим втория Пентаксим на Дани той се обрина. Заключението от 3-ма педиатри и 3-ма дерматолози – Атопичен дерматит със съмнения за алергия към белтъка на кравето мляко. Кожата на малкия не се повлияваше особено добре и една педиатърка каза, че е възможно да се наложи да спра кърменето и да минем само на Фризопеп, заради съмнения за алергия към белтъка на кравето мляко. Това ми подейства адски шокиращо. Та аз се боря като грешен дявол месеци наред, а сега да съм спряла. Наревах се едно хубаво. Естествено писах пак на Христина и тя отново ме успокои. Даде ми доста ценни съвети как и какво да търся като хранене и ме насочи към хомеопатията.

До 8 навършени месеца нямахме заместено хранене. Дани се оказа много злоядо дете, което си иска млякото. Захранването вървеше трудно.

Отбих на 10.5 месеца по собствено желание.

Чувала съм, че кърменето е най-естественото нещо, лесно и просто. Пожелавам си някой ден да повярвам, че е така. И съм сигурна, че ако е възможно именно Христина ще ми помогне да го постигна.

***********************************************************************

Петя, мама на Бистра, декември 2010: Поради ред причини (най-вече факта, че Бистра е недоносено бебе, родено 1 месец преждевременно и липсата на повече информация, свързана с кърменето и консултантите по кърмене, преди самото раждане и непосредствено след него) първото ни кърмене се състоя едва 18 дена след раждането. Но до този щастлив ден, Бистра е била почти изцяло на кърма, с много редки случаи, в които е додавано АМ.

Под нежното ръководство на Хриси, аз взех все още спящата Бистра в скута си и внимателно съблякох гащеризончето й, така че тя да остане само по боди, което да предостави възможно най-голям контакт между нейната гола кожа и моята. Само да уточня, че сънят на Бистра бе прекъснат в точно определен момент, а не просто така. Тя, въпреки че беше още много сънена и спяща, даваше характерните сигнали за глад и желание за ядене, а именно – примляскване и като че ли дъвчене, наподобяващо сукане, въртене на очите без тяхното отваряне.

Въпреки безпогрешното ориентиране и намиране на гърдата и зърното, Бистра не успя да засуче,  зърното бе твърде хлъзгаво за нейната сила на захващане и засукване, характерна за недоносените бебета. В този момент аз, изпълнена и преливаща от емоции и щастие, че, ето, и ние най-сетне се кърмим, и ние можем да се кърмим, за момент усетих тъга и отчаяние, че няма да се справим или че поне не толкова лесно… Казах момент ненапразно, а защото наистина това бе само момент на отчаяние и безсилие – в този момент Хриси съвсем навременно се намеси и след като и с помощ ‘от приятел’ сукането не бе възможно, тя само ме попита: „Случайно да имаш силиконови зърна?” – аз казах с леко учудване „Да.”

С помощта на силиконовите зърна Бистра засука като съвсем като зряло бебе. Тук имаше още една особеност при мен, тъй като точно гърдата, към която Бистра първоначално се бе ориентирала, се оказа с малък проблем – вдлъбнато зърно. Този проблем, в допълнение към недостатъчната сила на сукане на Бистра, определено бяха изключително лесно преодолени с помощта на силиконовите зърна (мога да кажа, че днес, три месеца и нещо, откакто се кърмим с Бистра, този въпросен дефект на лявата гърда не съществува – зърното не е вдлъбнато изобщо).

Тъй като аз не знаех какво да очаквам, бях доста изненадана колко бързо успя да се ориентира Бистра и как без каквато и да е помощ или асистиране, тя САМА намери пътя към гърдата.

Хриси, искам още веднъж да ти благодаря за помощта ти! Накара ме да се чувствам по-уверена в себе си и ме научи и ми показа ‘тънките моменти’, без които нямаше да се справя. Освен това съм още по-щастлива от новата връзка с Бистра, която се зароди благодарение на теб! Сигурна съм, че и Бистра е също толкова щастлива, колкото мама!

***********************************************************************

Еми, майка на Филип, 2009: Хедра е един изключително  лъчезарен, емпатичен и конструктивен човек! С огромния си личен опит и енциклопедичните си познания относно кърменето ми е била безценна подкрепа и помощник по пътя на майчинството! За първи път разговаряхме за кърменето още преди синът ми да се роди по моя молба. Бях изчела вече всичко каквото ми попаднеше по темата, но имах неясноти и въпроси. Тя отговори с усмивка, дори на най-смешните от гледна точка на сегашния ми опит, и в допълнение направи демонстрация и нагледно показа техники и практични подходи, които ми бяха много полезни.

В първите дни след раждането на сина ми, при цялата ми подготовка и информираност, се сблъсках с неочаквани проблеми – кърмата ми имаше зелен цвят, не ми разрешиха да го кърмя 10 дни, а аз бях решена да се преборя за едно изключително кърмено бебе. Съветите, увереността и спокойствието, който Хедра ми вдъхваше през тези първите дни и седмици бяха безценни за да запазя лактацията докато бебето не можеше да суче. Нито у дома, нито в болницата някой беше в състояние да даде компетентна насока за кърменето в една толкова рядка ситуация, нито да успокои тревогите ми как ще продължим. В седмиците след това подкрепата на Хедра ми беше незаменима в опитите ми да преминем от адаптирано мляко към смесено до изцяло естествено хранене. Обсъждали сме много неща в най-различни часове на деня, когато съм имала нужда – храненето на бебето, времето, вида, прехода, моето състояние на гърдите, урегулирането на млякото. И Успяхме! Отговорите и винаги бяха премерени и точни, отдаваше значение на постигнатото, ясно и правилно дефинираше възможностите и целите във всеки един момент.  Още преди края на третата седмица адаптираното мляко отпадна тотално и синът ми е едно изключително кърмено бебе до края на 6тия си мецес. В процеса на захранването и опитите с нови храни и количества често съм имала въпроси, на които Хедра отговаряше бързо, с много практични идеи и съвети.
Когато синът ми беше на 1 годинка и 4 месеца се наложи да пътувам за една седмица. Нейните съвети и насоки ми донесоха огромно успокоение и помогнаха тази раздяла да мине оптимално и за двете страни. По съвети на Хедра запазих млякото и кърменето продължи по същия начин след моето завръщане.
В литературата много се пише и говори за началото на кърменето, и с право, но много малко има написано за динамиката на втората и третата година. Стремежа ми винаги е бил да дам максималното на детето си, като процеса на отбиване да е дълъг, плавен и ръководен от него. Хедра компетентно е насочвала усилията ми при постъпването на детска градина и моето тръгване на работа.
При една доста по-късна възраст – 2 години и 2 месеца, имах много болезнен проблем с възпаление на зърната, който създаде огромен стрес и за мен и за детето в продължение на две седмици. Бях отлагала споделянето на проблема с Хедра, мислейки си, че се изисква единствено търпение от моя страна. Когато на края на силите си й се обадих, осъзнах колко лесно и бързо е можело да избегна болката в самото начало.  Двете години опит нищо не променят – и сега, както и в началото трябваше да се обадя веднага без колебания. Съветът и беше за пореден път простичък, ясен и абсолютно точен.  Ясно разграничаваше към какъв лекар да се обърна и къде е границата на това, което тя ще ми даде и това, което трябва да получа от медицинско лице. Още на втория ден проблема започна да отшумява и аз за пореден път си дадох сметка как с кърменето дори и след 2,5 години човек  понякога  има нужда от 2 думи само, но да са навреме, подходящите за конкретния случай и да идват от човек с опит и познания.
В допълнение искам да кажа, че безброй пъти съм преглеждала и препоричитала статиите в уебсайта на Хедра, с които винаги ми е осигурявала едно постоянно и невидимо присъствие, и ми е помагала в изграждането на представите, очакванията и разбиранията ми за кърменето и майчинството.
От собствен опит, придобит в проблемна ситуация, когато нещата си личат най-много, бих искала да наблегна и на това, че  в болницата най-често няма щатен специалист по лактация,  неонатолозите отговарят за бебето, акушер-гинеколозите за майката и проблемите ми с кърмата бяха прехвърляни от един на друг малко безпомощно и доста безрезултатно. Ако получите зъбобол докато сте в болницата, може да не доведат в стаята ви с новороденото зъболекар, но едва ли ще имате никакви съмнения кой може да ви помогне. С кърменето е същото, просто е по-малко известно, че отделен специалист за това има, както го има зъболекаря, и той е консултатанта по кърмене. Тя дори може да ви посети в къщи или в болницата, или най-малкото да ви даде пълна подкрепа и информация бързо и в точния момент, в който просто нямате време да се образовате задълбочено сами. Само че разговора с консултанта, за разлика от зъболекаря, е приятен, топлещ и полезен едновременно. Хедра ще прояви разбиране и съпричастност към всичко, което преживявате и ще ви помогне с конретни, практични съвети, насоки и обяснения!  Нужно е само да я потърсите смело и навреме!
***********************************************************************
Иглика, майка на две кърмени деца: Може би ще си спомните за моята история – хепатит, оток на мозъка, бебе с анемия, после кръвоизлив в гърдата, мастит, блистер и т. н…. Е, с Ваша помощ и най-вече със спокойствието и увереността, които излъчвате (дори по телефона), Михаил все още е кърмаче, въпреки че след няколко дни навършва 2 години и 2 месеца.