Домашно посещение


Как да се подготвите

Какво се случва по време на консултация

Как да се уговорим

Условия и цени за консултация

Как да се подготвя за консултация

Целта е към момента на консултацията ни, независимо дали е на живо или онлайн, да са минали около 2 ч от (началото на) предишното хранене и бебето скоро ще  е склонно да яде отново. Ако консултацията е например в 10 ч, а вашето бебе се е събудило за хранене в 6 сутринта и знаете, че яде през около 3 ч обикновено, тогава просто опитайте в 8 ч да го събудите по ваша инициатива и да му дадете да хапне малко. Така към 10.30 вероятно ще е склонно да хапне отново. Бебетата не могат да чакат един час за храненето си – но обикновено без проблем приемат да хапнат по-често от обичайното.

Можете да си приготвите всичко, което ползвате обикновено по време на храненето:

 • възглавници;
 • помощни средства, ако ползвате (силиконови зърна и т.н.);
 • мляко и шише за хранене, ако дохранвате;
 • помпата;
 • кантарче, ако имате;
 • списък с въпроси.

Нужно е да имате възможно най-скорошна информация за теглото на бебето. Ако бебето е под един месец, тогава копието от епикризата, която сте получили при изписването, ще ни даде нужната информация. Записките, които вероятно си водите, също ще са от полза.

Докато говорим, може да искате да имате под ръка тефтерче или друг начин да си записвате.

*Ако желаете да записвате консултацията с техника (аудио или видео) е необходимо предварително да ме уведомите и да получите моето съгласие.

Фотоапаратът или телефонът ви може да е полезен, за да снимаме коригираната поза и засукване на бебето. Така ще имате пред очите си напомняне към какво се стремите – и окуражаване, че можете да го постигнете.

Присъствието на таткото или друг близък човек често е полезно и може да е от помощ в много ситуации. При онлайн консултацията е полезно да има друг човек, който да държи телефона и да мога да виждам какво се случва при засукването и храненето.

Какво се случва по време на консултацията

Бебето е най-малкият и най-неспособен да чака човек, така че ще работим с неговото темпо и спрямо неговото разписание.

Консултацията може да включва всички или част от следните неща, в различен ред, в зависимост от ситуацията и настроението на детето.

Ще си говорим дълго и в разговора ще изникнат множество въпроси за историята на бременността, раждането, вашето здраве и медицинската ви история. Важно е също да се види състоянието на гърдите.

Консултацията е за вас и за бебето – запознаването ми с него обикновено става, докато вие го преобличате. Допълнително ще е нужно да огледам добре устата и езика на бебчето – най-често използвам момента, докато то плаче. В някои случаи може да се наложи да подам на бебето да суче пръста ми (покрит с ръкавица), за да преценя дали има проблеми с движенията на устните, езика и със самото сукане. Ако провеждаме онлайн консултация, ще ви навигирам по какъв начин да държите и стимулирате бебето, за да мога да видя това, което е необходимо – или ще ви дам насоки какво да снимате и да ми пратите на клипче след това.

Като част от запознаването ни и под формата на игра може да направя някои упражнения с бебето, които са за преценка на мускулния тонус и за обхвата на движенията на главичката. Докато се занимаваме с детето, обичайно говоря през цялото време и обяснявам какво и защо правя – и разбира се, можете да задавате въпроси във всеки един момент.

Най-добре е кърменето да се случи там, където обичайно храните бебето. Първоначално ще ви помоля да покажете как сте се справяли досега. Заедно ще започнем да променяме позата и ще ви покажа как да насочвате и помагате на бебето. За мен е важно да се почувствате комфортно и да можете да се справяте успешно сама след консултацията. Затова, докато съм при вас, ще имате възможност няколко пъти сама да поставяте бебето.

Ако ситуацията го налага, ще ви покажа (и ще можете да упражните няколко пъти) как да дохранвате бебето по алтернативен начин, който ви допада.

При нужда ще обсъдим и тренираме също техниката на изцеждане, както и начините да си помагате и да го направите по-ефективно.

Когато бебето е вече нахранено и спокойно, ще разгледаме още веднъж дали е останал някой въпрос, на който не сте получила отговор.

След консултацията ще получите от мен плана за действие и общите насоки, които сме обсъдили по време на консултацията, допълнителни линкове за информация или насока към специалист, ако се налага. След това в продължение на 14 дни ще поддържаме контакт на вайбър за проследяване на ефекта от плана и обсъждане на евентуални промени в зависимост от резултатите.

След изтичането на тези 14 дни и при възникване на нов проблем е необходимо да запишете нова консултация, като след нея отново ще имате 14 дни за въпроси и проследяване.

Ако имате често въпроси и тревоги, вариантът е да си направите месечен абонамент на стойност 60 лв, който ви дава възможност да ми пишете на вайбър въпроси и ще получите отговор в рамките на 48 ч.

Как се уговаря консултация?

За уговаряне на консултация може да ми пишете на вайбър +359888421306 или да запишете час онлайн.

Ако звъните по телефона и по някаква причина ви затворя или не вдигам (напр. защото съм на посещение при друга майка) и не ви върна обаждането до няколко часа, можете да ми изпратите смс и ще ви клипна, когато е удобно да говорим.

Условия и цени за консултация

Аз съм медицински специалист и сертифициран от международен борд консултант по кърмене IBCLC и консултациите с мен са платени.

Цена на консултацията

Цената на консултацията варира в зависимост от това колко време прекарвам при вас и дали се използват консумативи, предоставени от мен (напр. силиконови зърна). Консултацията се заплаща напълно и в брой при приключването й.

Домашно посещение до 90 мин – 80 лв

Онлайн консултация до 90 мин – 60 лв

Ако в рамките на консултацията се използват някакви консумативи, те се заплащат на пазарната им цена.

Цената е същата и за последващи консултации и проследяване, ако се налага да е на място – заплащането е само на база време, прекарано заедно.

Онлайн (вайбър или мейл) проследяване в рамките на 14 дни след първата консултация не се заплащакакто и кратък телефонен разговор до 15 мин, независимо дали се обаждате за първи път, за проследяване на ситуацията или с нов въпрос.

Не сте длъжни да си уговорите консултация, ако се обадите с въпроси (в много случаи аз самата казвам, че няма нужда, след като разпитам какво ви притеснява). При нужда мога да ви насоча към други източници за помощ в зависимост от ситуацията.

Домашните посещения са възможни само в рамките на гр. София. За съжаление не ми е възможно да пътувам за консултации в близките до София населени места – изключение мога да направя за Бояна, Драгалевци, Симеоново, Горубляне, Герман, Панчарево, Бистрица и Лозен. От май до септември може да поема понякога и посещения в Банкя, но не мога да реагирам спешно и ще трябва да изчакате ден, в който имам път нататък (обичайно веднъж седмично).

Независимо от това къде живеете обаче, няма проблем да се уговорим за онлайн консултация.

Типичната консултация продължава 90 мин, в редки случаи повече.

Обичайно не е добра идея консултациите да са след 17.30 ч – повечето деца тогава са нервни, неспокойни и не се държат по типичния си начин, нито са склонни да се опитват да правят нещо ново.

В почивни дни и по празници консултации понякога са възможни – не се притеснявайте да се обадите и да попитате. На телефон обикновено отговарям и в неработните дни (в работно време). Ако не вдигам, а ситуацията е тревожна, пишете на вайбър с кратко описание на проблема и ще опитам да се свържа с вас при първа възможност.

Помощ и информация за кърмене на доброволчески принцип (без заплащане) можете да получите от консултантите на Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“.

44 responses to “Домашно посещение

 1. Мариела

  В неделя бих могла да дойда. Ще ми бъде много полезно. Утре ще ви се обадя по телефона.

 2. Хедра

  Здравейте пак, Мариела!

  Разбирам ви защо сте разстроена – правите всичко необходимо, а резултатът не е какъвто очаквате.

  При това положение е добре да се види какво се случва по време на хранене – обаче при вас беше трудно това, че не сте от София, нали? А има ли възможност да ви докарат до тук с бебето – събота и неделя имаме едни обучения и ако сте ок да дойдете и обучаващите се консултанти да ви задават въпроси, консултацията ще ви е безплатна и ще ви консултирам не само аз, а и педиатъра, с когото работим. (Няма да е нужно да кърмите пред 20 души – за хранене на бебето ще отидем на друго място, ако така предпочитате). Предложението важи и за двата дни – и събота, и неделя са опции. Ако сте ок, ми се обадете да се разберем за място и време.

 3. Мариела

  Здравейте! Извинявам се, че ви занимавам така, но започвам вече да се отчайвам. Измерихме малкото днес и за една седмица е наддал 80гр. Аз се надявах на много повече, като се има предвид, че яде през два часа (един час яде, един час почива), вечер по 2-3 пъти и е спокоен като цяло, гука и ми се смее. Той изкара един гладен период с ядене през половин час и кърмата ми се увеличи още, но очевидно, не е достатъчно…. Продължавам да го следя, но съм доста объркана…

 4. Хедра

  Ще изпратя и на двете информация на мейлите, но предупреждавам, че цялата седмица (2 – 8.11.2015) вече е заета и най-вероятно няма да съм в състояние да ви поема.

  Най-добре ми се обадете по тел да обсъдим ситуацията и ще мислим варианти.