Бебето ми спря да се изхожда всеки ден – проблем ли е това?

Вълненията около памперсите на бебето и съдържанието им не подминават никоя майка. Това е нормално, тъй като промените в изхожданията отразяват промените в организма на бебето и са важен показател дали всичко е наред при него.

Бебето ми е на няколко дни – какви трябва да са изхожданията му?

Честотата на изхожданията при новородените е много точен и чувствителен показател за това какво се случва с бебето.

Здравото новородено бебе се изхожда с предвидим ритъм:

 1. Ден първи – 1 изхождане с тъмнозелен цвят, 1 изпишкване (липсата на изхождане в първите 24 ч може да е показател за сериозни проблеми)
 2. Ден втори – 2 изхождания със зелен цвят, 2 изпишквания
 3. Ден трети – 2-3 изхождания, зеленият цвят започва да изсветлява, 3 мокри памперса
 4. Ден четвърти – 2-3 изхождания с жълтозелен цвят, 4 добре намокрени (тежки памперса)
 5. Ден пети и нататък – бебето би трябвало да има 5-6 тежки мокри памперси (излейте 3 с.л. вода на сух памперс – приблизително толкова тежи един добре намокрен памперс на бебе през първите 2-3 семици от живота му).

Изхожданията през първите 4-6 седмици нормално са минимум 2-3  дневно и оставят петно, по-голямо от монета от един лев, като от памперса може да се остърже материя, побираща се в 1 ч.л. Цветът е златножълт до жълтозеленикав, а като цвят и консистенция прилича на бъркани яйца или на горчица, объркана с натрошено сирене.

Вероятно повечето памперси, които ще сменяте, ще са и напишкани, и наакани. Обикновено бебето има 2-3 по-големи изхождания и няколко малки.

голямо изхождане

малко изхождане

Тук можете да видите и повече снимки на нормални и притеснителни изхождания на кърмени бебета.

Ако бебето ви е на възраст под 1 месец и все още не е мерено, за да знаете как наддава, тогава липсата на изхождания в продължение на 24 ч е повод за СПЕШНА консултация с педиатъра и уговаряне за измерване на бебето в рамките на следващите 24 ч. Не се съгласявайте да чакате!

Причината за тази спешност е, че липсата на изхождания на тази възраст най-често (в над 90 % от ситуациите!) означава, че по някаква причина бебето не поема достатъчно мляко. Измерването му ще покаже какво е положението и дали действително имате повод за притеснение. Ако има нещо, което не е наред, ще можете да вземете веднага мерки и нещата да се оправят максимално бързо, без да рискувате наддаването на бебето и количеството мляко при вас.

Бебето ми стана вече на 40 дни. Досега се изхождаше нормално, но от няколко дни няма наакан памперс – запек ли има?

При бебета над 6 седмици е нормално както да продължават да се изхождат няколко пъти дневно, така и да разредят честотата до веднъж на ден или дори веднъж на няколко дни.

Това не е запек – при запек изхожданията са твърди и сухи, често като топчета поради факта, че са престояли дълго в червата и са дехидратирани (водата от тях е извлечена). Изхвърлянето им е съпровождано с болка и може дори да наранят ануса. В такава ситуация се нуждаете от лекарска помощ.

Нормално е при изхождане бебето да се напъва, лицето му да почервенява и да приплаква на моменти. Това не означава, че то се „мъчи” при изхождането или че има запек (тъй като обичайно консистенцията на изхожданията е нормална). Телесните функции в ранните месеци от живота изискват усилие и съсредоточаване от страна на детето – вашето бебе се труди усърдно в тези моменти :)

Обичайно се счита, че не е проблем да минат 2-5 дни без изхождане, ако:

 • бебето се чувства добре
 • консистенцията на изхождането е нормална
 • количеството е изобилно
 • детето се изхожда самичко

Защо някои бебета не се изхождат ежедневно?

На този въпрос досега медицината не е намерила отговор. Съществуват различни хипотези – и съответните им антитези.

Едно от популярните обяснения е, че бебето усвоява много добре кърмата и затова почти няма какво да изхожда. Но – това означава ли, че тези бебета, които се изхождат редовно, не усвояват добре кърмата? Това обяснение не дава отговор и на въпроса защо, ако бебето усвоява толкова пълноценно кърмата, количеството на изхожданията е изобилно, вместо оскъдно.

Друго обяснение е, че меките изхождания не упражняват достатъчен натиск върху ануса и затова не предизвикват напъни за изпразването му. Предвид обаче, че изхожданията на кърмачето дори след няколко дни са пак меки и кашести, това също не изглежда напълно задоволително обяснение.

Радикалното обяснение, че това може да е просто съвсем нормално за някои бебета, не се връзва с факта, че често покрай лечение на други проблеми (напр. прилагане на хомеопатия, терапия с пробиотици или масажи и упражнения за коригиране на проблеми с опорно-двигателния апарат) или след започване на захранването повечето от тези бебета изведнъж започват да се изхождат ежедневно. Това подсказва, че неизхождането вероятно не е било тяхно нормално състояние.

Някои по-нови теории, които се появиха в последните години, свързват неизхожданията с проблеми с чревната флора на бебето. Нормално чревният тракт на бебетата се колонизира с полезни бифидус-бактерии при преминаването им през родовия канал. Придобиването на добра чревна флора обаче може да е затруднено, ако бебето е родено по друг начин или ако самата майка има нарушения в чревната флора (които са чести при възрастните вследствие на храни, употреба на антибиотици и различни заболявания). Ако е било нужно бебето да получава добавка от мляко за кърмачета, това също драстично променя чревната му флора и са нужни седмици, за да може този ефект да отзвучи. Тези неща обясняват положителният ефект, който често има употребата на пробиотици (хранителни добавки, съдържащи полезните бифидус-бактерии) върху честотата на изхожданията. Разбира се, тази хипотеза също не обяснява всички ситуации.

Употребата на капки против колики на базата на симетикон също често предизвикват забавяне на изхожданията при някои бебета. Това може да се дължи не само на самия симетикон, а и на някоя от съставките на суспензията.

Отдавна е известно също така, че проблемното раждане може да е причина за нарушаване перисталтиката (макар това да обяснява по-скоро нередовните изхождания при иначе здравото и добре наддаващо бебе под 4-6-седмична възраст). Едно от обясненията за този ефект е засягане дейността на нервите, които регулират перисталтиката. Други състояния, които също може да имат подобен ефект са напр. проблемното сукане заради къса юздичка на езика и недоброто стимулиране на нервите, отговорни за перисталтиката.

Съществуват и определени вродени състояния, които може да се крият зад нередовни изхождания на бебето – затова винаги е добра идея да се посети детски гастроентеролог, ако бебето редовно пропуска повече от 5 дена между изхожданията, за да се изключат подобни причини и да се потърси подходящо решение.

Засега не съществува ясно обяснение, което да обхваща повечето от ситуациите на неизхождане на бебето, така че най-разумният подход е към всяко бебе да се подхожда индивидуално.

Какво да правя, ако бебето ми продължава да не ака редовно?

Състоянието и поведението на бебето са първото нещо, което ще ви ръководи. Ако бебето се чувства добре и не дава признаци за дискомфорт, като се изхожда самичко през 2-5 дни, тогава не е нужно да предприемате нищо или може да опитате само най-щадящите от предложените по-нататък мерки.

Ако вашето бебе става все по-неспокойно, колкото повече време минава и ясно показва дискомфорт, който се облекчава след изхождането, тогава е нужно да се вземат целенасочени мерки, за да му помогнете. Това е особено важно, ако забелязвате, че детето започва да не се храни добре, когато не се е изходило няколко дни.

Тези неща може да навредят на бебето ви, ако ги използвате с цел да предизвикате изхождане, независимо дали го правите по препоръка на лекар или инициативата е ваша:

 • Термометър (неправилното използване може да доведе до нараняване, а редовната употреба може да направи бебето зависимо и да не може да се изхожда без стимулация с термометъра)
 • Сапунче (също като термометъра)
 • Мушкато (носи още по-голям риск за нараняване в сравнение с термометъра)
 • Овесена вода (овесът съдържа глутен, който не трябва да се предлага на деца под 6-месечна възраст, тъй като може да предизвика или отключи тежък чревен проблем, наречен глутенова ентеропатия (цьолиакия))
 • Плодов сок или пюре при бебета под 4-месечна възраст (120 дни е най-ранната възраст, когато на бебето може да се предложи нещо, различно от кърма, мляко за кърмачета или медикаменти по лекарска преценка, тъй като включването на твърди храни преди тази възраст се свързва с повишен риск от заболявания, алергични прояви, колики и други проблеми)

Има естествени и безопасни мерки, които можете да използвате вместо това.

 1. Масаж на коремчето – сложете дланта си върху пъпчето на бебето, ЛЕКО натиснете с цяла длан надолу и завъртете по посока на часовниковата стрелка. Упражнението се прави всеки ден и при всяка смяна на памперса
 2. Упражнение „Каране на колело” – поставете бебето да легне по гръб върху твърда повърхност (напр. върху плота за повиване) и свийте крачетата му в коленете, като ги притиснете към коремчето му. От това положение започнете да движите краченцата му, все едно кара колело. Упражнението се изпълнява всеки ден и при всяка смяна на памперса.
 3. Някои майки успяват да се справят с проблемите около изхождането на бебетата, използвайки принципите на Естествената бебешка хигиена, като позицията помага за стимулиране на изхождането, а самата техника учи как да се разпознават сигналите на бебето. Тези неща може да ви подскажат кога и как да подпомогнете изхождането, за да има най-добър шанс за успех
 4. Предлагайте на бебето 2-3 лъжички преварена, неподсладена вода след всяко хранене – това действа добре при някои бебета
 5. Промяна в диетата на майката – макар приемът на разхлабващи храни от майката често да няма ефект върху бебето, си заслужава да опитате. Разхлабващи храни са круши, сливи (или компоти и пюрета от тях), тиква, киви, грозде, череши, пъпеш… Диета, която изключва определени алергени (напр. кравето мляко) и която е насочена към подобряване на майчините проблеми с храносмилането винаги е добра идея и първа стъпка към подобряване на храносмилателни проблеми при бебето.

Медикаменти,  хранителни добавки и хомеопатия

Прилагайте тези мерки само след консултация и обсъждане с педиатъра на вашето бебе! Не прилагайте нищо от посоченото при бебе под 6-седмична възраст освен при изрично лекарско предписание. Причините за неизхождане при новородените деца обикновено са други (най-често недохранване!) и може не само да не разрешите проблема, а да навредите на бебето. 

 1. Медикаменти за лечение на нередовни изхождания се прилагат САМО след консултация със специалист – детски гастроентеролог. На бебета никога не се дават препарати за разхлабване, предназначени за възрастни – независимо дали са билкови или медикаменти. Приемът на подобни препарати от страна на майката също може да предизвика сериозни неблагоприятни ефекти върху бебето!
 2. Дуфалак или Лактулоза – предлагат се под формата на суспензия след консултация с лекар. И двете лекарства съдържат една и съща активна съставка – лактулоза, която представлява вид синтетична захар. Ефектът за нормализиране честотата на изхождане се предизвиква от задържане на повече вода в изпражненията, което увеличава обема им. От друга страна ферментацията, която този вид захар предизвиква в червата на бебето, също ускорява перисталтиката. За съжаление това често е съпроводено с подуване на корема, понякога и с колики – а ефектът понякога настъпва чак 24-48 ч след приема.
 3. Пробиотици – представляват различни щамове бактерии с полезно за човека действие, които обитават различни отдели на храносмилателната система (щамовете на ацидофилус-бактериите обитават тънките черва, а бифидус-бактериите населяват дебелото черво). Тези полезни  микроорганизми отделят вещества, които убиват или ограничават развитието на болестотворни микроби. Освен това поддържат в червата среда, подходяща за нормалната флора от добри бактерии, които се грижат за разграждането и усвояването на храните. Една от много важните им функции е също да подпомагат имунния отговор срещу инфекции, като стимулират определени клетки на имунната защита. Поради тези свойства пробиотиците често се използват при бебешки колики, както и в ситуациите на нередовни изхождания за нормализиране на чревната флора и оттам за регулиране на функциите на храносмилателната система. Обичайно се предписват от лекар (педиатър, гастроентеролог – и особено често от лекари, занимаващи се с хомеопатично лечение), макар по същество да са хранителна добавка и да не изискват лекарско предписание. На пазара се предлагат различни видове пробиотични таблетки, капки, капсули и прахчета – някои известни имена са Биогая, Ентеросан, Лактофлор, Линекс, ИнфантДофилус, Мултилак.
 4. Хомеопатия – хомеопатичното лечение често е добра алтернатива на медикаментите. Има комбинирани хомеопатични препарати, които се използват понякога, макар целенасоченото хомеопатично лечение с монопрепарат, подбран спрямо индивидуалните характеристики на детето по принципите на класическата хомеопатия, да дава по-добри и по-трайни резултати.
 5. Магнезий – магнезият често се използва за регулиране на изхожданията при възрастните, тъй като играе съществена роля както за консистенцията на изхожданията, така и за работата на мускулите.  Изследванията показват чест недостиг на магнезий в храненето и в организма на възрастните заради изчерпване на почвите и заради различни неравновесия, предизвиквани от начин на живот, хранене и прием на лекарства. Приложението на магнезий през устата при бебе може да доведе до сериозни метаболитни проблеми, затова не се прилага. През устата се приемат само хомеопатичните варианти, които обаче не доставят самия микроелемент, а просто подобряват усвояването му от клетките. Една възможност за прилагането на магнезий при бебе е през кожата. Това може да се постигне по два начина – чрез прибавяне на няколко лъжици английска сол (магнезиев сулфат – намира се във всяка аптека) във водата за къпане на бебето или чрез мазане на кожата с магнезиево олио (намира се в големите дрогерии). Магнезиевото олио понякога предизвиква сърбеж и дразнене на кожата и може да не е подходящо за деца с кожни проблеми! Ако решите да опитате, пробвайте първоначално да намажете само ходилата на бебето – там кожата е пореста и лесно се всмукват веществата. Както и с всяко друго средство, може да е опасно да се използват тези варианти при новородено бебе!
 6. Компрес с рициново масло на коремчето – само външно! Никога не прилагайте рициново масло вътрешно при бебе! Рициново масло през устата не се използва и от кърмачката! Компресите от рициново масло върху кожата обаче са старо аюрведично средство, за което се счита, че подобрява перисталтиката и лимфния дренаж. Компресът се прави лесно – парче дебел памучен плат (напр. старо боди на бебето) се нагъва на 4 и се пръска с рициново масло, докато три от пластовете са добре намаслени, но без да текат, а третият е все още само на петна. Така приготвеното нагънато парче се поставя с добре намаслената част върху коремчето на бебето. Отгоре се слага найлоново пликче, за да пази от зацапване (рициновото масло лепне и не се изпира добре!) и върху него – грейка, торбичка с черешови костилки или обикновена торбичка с морска сол. Те трябва да са затоплени леко до температура, която се усеща приятно топла и не пари върху кожата от вътрешната част на китката на ръката ви. Компресът трябва да остане на място за около 20 минути. След това кожата се изплаква с вода, в която е разтворена малко сода за хляб (това улеснява отстраняването на рициновото масло от кожата). Компресът може да се увие в найлона и да се прибире в кутия с капак за следваща употреба. Прилага се веднъж дневно.

219 responses to “Бебето ми спря да се изхожда всеки ден – проблем ли е това?

 1. Благодаря Ви за бързата реакция гледали са ни на ехограф и сме ходили на гастроентеролог но нищо притеснително не виждат иначе още вчера взех Инфант Дофилус това ми е последната надежда Педиатърт ни каза че е възможно изследване с каша за цялата проходимост на червата но чак като навърши годинка а аз се опитвам все пак да се справим с проблема а не още половин година свещички ще пробвам и солта и всичко описано от вас то вече какво ли не пробвахме дано успеем ще ви пиша пак…

 2. Хедра

  Здравейте, Териса!

  Това, което описвате, е истински запек с твърди изхождания и е наистина сериозен проблем. Пускани ли са някакви изследвания на детето досега, напр. микробиология на изхожданията и обсъден ли е въпроса дали няма някаква причина за забавен мотилитет на червата? Според мен е наложително да отидете на гастроентеролог и да се обсъдят тези неща, защото има състояния, които се „крият“ зад такива симптоми.

  Това, което бихте могли да опитате междувременно, е да започнете да го мажете обилно с магнезиево „олио“ или магнезиев гел (има ги в аптеките, и в ДМ-магазините). Мажете на първо време веднъж дневно целите крачета и коремчето – ако след няколко дни приложение така не виждате реакция (кожата да става суха или да изглежда, че детето има сърбеж), можете да започнете да мажете и гръбчето. Магнезият прави изхожданията меки и ще му помогне – но детето е твърде малко, за да се дава през устата (освен ако вашият лекар ви го предпише), така че през кожата е един добър вариант.

  Можете и във ваничката му за къпане да слагате английска сол (има я във всяка аптека, струва стотинки) – тя също е магнезиев препарат и ще помогне.

  Много е важно също да му давате много течности – ако не иска да пие течност, давайте му по-разредени пюрета, сокове, супа и диня на всяко хранене (поне 4-5 пъти дневно).

  Другото, което може да помогне за спонтанно изхождане, но трябва да се прави ежедневно, а може и два пъти дневно, е компрес с рициново масло ВЪНШНО на коремчето. Можете да видите точно как се прави в статията за Повтарящи се запушвания и мастити, там е описано подробно – само че вие ще го слагате върху коремчето на детето, като се стараете да обхваща цялото коремче.

  Опиум предполагам, че имате предвид хомеопатичното средство – защото истинският опиум (освен че е недостъпен) има изразен запичащ ефект :) Ако искате да ползвате хомеопатични средства, е най-разумно да се обърнете към квалифициран хомеопат с опит с бебета – налучкването на лекарствата може да нанесе повече вреда, отколкото полза.

  Важно е също така да започне системен прием на пробиотици във висока доза и макс разнообразен състав. Не разчитайте на добавените в млеката пробиотици – никак не съм убедена колко от тях успяват да оцелеят за 1-2 години в складове с непрекъснато променяща се температура… Когато човек иска детето да получава пробиотик, е най-добре той да се дава с отделен препарат.

  Някои от възможностите на нашия пазар са Мултилак (може да опитате направо дозата за възрастни, разделена на два приема за деня – отваряте капсулата и изсипвате половината, затваряте и другата половина давате вечерта) и Инфант Дофилус, който си е детски и е подходящ. Пробиотиците трябва да се взимат непрекъснато с месеци – като първоначална цел нека да е поне 3 месеца непрекъснато и ежедневно. Имайте предвид, че сухата, твърда и топчеста консистенция на изхожданията показва липса на достатъчно нормална бактериална флора (когато флората е ок, тогава изпражненията са меки, кашави и жълтокафяви – голямата част от тях реално са бактерии).

  Пишете пак как сте :)

 3. Забравих да кажа че сме двали и пробиотици Линекс Бейби и на Аквасорс както и АМ Лактана и Хип които садържат и ефект нямаше и от тях…..Не знам къде бъркаме

 4. Здравейте ….Не знам от къде да започна тъй като нашия проблем продължава 6 месец.Детето ни е момченце от раждането си има проблеми с запек.Ходил е до тоалетна самичък единствено в родилния дом и след като се прибрахме вкъщи започна мъчението.Бебебто е на адаптирано мляко започнахме с Аптамил Комфорт детето не акаше с дни и по съвет на педиатъра започнахме да слагаме глицеринови свещички и така до днес 6 месеца.Сменихме млека Аптамил,Хип,Лактана Био в момента даваме и Фризовом ефект никакъв.Лактулоза давахме близо два месеца всеки ден акаше на два дни сам но и тя спря да действа чайове за разхлабване сме давали,гастрокинд и т.н Но ефект никакъв.Към днешна дата детето е захранено с зеленчукови и плодови пюрета наблягаме постоянно на круша сини сливи и тиква както и праскови с две думи всичко разхлабващо но няма ефект при него никакъв.Овесена вода давамае от първия месец по съвет на педиатъра към момента и овесени ядки но ефект никакъв.От хомеопатията сме двали Нукс Вомика и Ликоподиум какато и Алумина но няма никакво влияние.Детето не се напъва изобщо явно чака свещичка и това е напъва се след втория ден но вече изпражненията са толкова твърди че плаче неистово повярвайте ми камък и голям човек трудно би ги изкарал и понеже плаче и се стиска прибягваме до клизма ако не ака два дни.Вече няма нещо което да не сме опитали но няма резултат нито масажи нито свиване на крачета нищо.Пие малко вода около 50 мл на денонощие.Детето иначе е здраво храни се добре и е жизнено не е боледувало от нищо.Изпражненията му нямат слуз и кръв също….Моля за съвет ако има нещо което не сме пробвали….Четох за Опиум но не знам колко е удачно да се дава на 6 месечно бебе……Благодаря Ви предварително ….

 5. Хедра

  Здравейте, Теодора!

  Най-вероятно нещо е дразнило стомахчето на бебето. Аз също мисля, че е добра идея да пуснете изследване за всеки случай. След като няма Т, повръщане, неразположение при бебето, най-вероятно е някаква реакция на непоносимост към храни и вероятно нарушение на чревната флора. При всички случаи е добре да дадете пробиотик – и да погледнете тази статия, където може да откриете някои допълнителни обяснения.

 6. Zdraveite, moeto bebe e na 11 sedmici i e samo na karma. Ot edna semica imame problem s akoto parvo smeni cveta si na kafqvo s chervenikav otenak i tamno zeleno kato gi reduvashe v prodaljenie na 5 dni po 3 pati na den.Hodihme na lekar i ni kazaha che trqbva da izsledvame akoto, no sega pak ot tri dena ne se e izhojdalo i ne mojem da vzemem proba za izsledvane. Iskam da otbeleja che deteto se hrani nqma temperatura i e spokoino na vid. Molq vi za nqkakvo obqsnenie. Sashto taka iskam da otbeleja che mnogo chesto se chuva karkorene i pukane na chervata i po vreme na ispuskane na gazove capa leko pelenata. Blagodarq vi predvaritelno.

 7. Хедра

  Всички капки, които съдържат симетикон, предизвикват забавяне на перисталтиката – в това число и Инфакол, и Еспумизан, и Лефакс, и Саб симплекс, и Абоколикен. При някои деца това е видимо (спират да акат), при други не изглежда да създава проблем.

  Действително има деца, които изобщо не се чувстват комфортно, когато не се изхождат, и спират да се хранят добре, и са много неспокойни :(

 8. Здравей, Хедра,
  Във връзка с коментара на Глория Пенева, по моите наблюдения, проблемът не е в Аптамила, ами в Инфакола. Явно и тя като нас е предозирала детето с Инфакол. Капкомерът на инфакола е много неточен. И ние сме на смесено хранене понякога и Аптамил (не знам за другите АМ), в случая, засилва перисталтиката и предизвиква изхождане, особено ако се даде леко затопленко, по моя опит. А инфакола май е единственото, за което не съм чела, че запича (за разлика от Еспумизана, за който няма добри отзиви). И другото, което трудно се разпознава, в случая, са дисконфорта от неизхождане, ако е свикнало да се изхожда всеки ден, и коликите. И в двата случая детето изразява дисконфорт с рев. Трудна работа… Много хубава и полезна статия, между другото! Благодарности.

 9. isidora

  Благодаря за отговора. Прочетох всичко и видях всичките снимки. Беба е 3 месеца и 14 дена, изцяло на кърма сме. Откакто и дадох да пийне чай от копър, тя се продриска. И от тогава и е течно акото. Днеска е акала 3 пъти. Мога и снимки да ви изпратя по емайл или каквото кажете. Притиснено ми е защото трябва ваксина да се слага, един път я отложих. Сега пак ще я отложа.Днеска пих чай от шипка и дадох и малко и на нея. Дано да няма наистина. Благодаря отново

 10. Хедра

  Здравей, Исидора!

  Колко е голямо твоето бебе и колко пъти за 24 ч се изхожда? Искаш ли да погледнеш материала „Нормални и притеснителни изхождания при кърменото бебе“ – там има снимки на това как могат да изглеждат съвсем нормални (и понякога много течни) изхождания. Доста е вероятно да няма абсолютно никакъв проблем :)

 11. Хедра здравей, имам един въпрос относно акото на бебка,в статията е опсано само за запек. Беба от известно време ака по течно. Всичко си е нормално като поведение от нейна страна,но това течно ако ме притеснява. изцяло на кърма е. Педи каза да давам пробиотик, чай от шипка, но то си е пак същото. Малко мирише на вкиснато. Моля за съвет че ни предстои ваксина и аз пак ще я отлагам. Благодаря

 12. Хедра

  Мисля, че информацията в статията ще ви е много полезна с идеи какво да предприемете, за да помогнете на девойката и да не се налага да прибягвате до клизми.

 13. Анонимен

  Molq pomagaite malkata e na dva meseca i ot mesec nemoje da aka,samo s klizma pres tri dena nz kakvo da pravq

 14. Хедра

  Здравейте, Юлия!

  Напълно е възможно вие да имате достатъчно кърма, но бебето да не може да я изсуква по различни причини.

  Наложително е да се премери детето, за да се види как върви наддаването – при бебе на тази възраст липсата на изхождания е сериозен признак и трябва да му се обърне внимание.

  Измерете бебето и това ще ви даде информация какво е необходимо да се прави – има понякога деца, които въпреки липсата на изхождания наддават добре, но те са едва 4-5 процента. В 95 % от тези ситуации се оказва, че детето не наддава – мляко има, но то не стига до него по някакви причини. Ако ситуацията е такава, има много какво да се направи по въпроса и работата с консултант ще ви помогне бързо да оправите нещата и кърменето да тръгне добре.

 15. Юлия

  Здравейте,
  дъщеря ми, която се роди преди 8 дни не ака редовно – вчера цял ден не е акала, а откакто ни изписаха ака по веднъж на ден (вече 38 часа не е акала).

  Педиатърката не изказа категорично мнение и в момента съм объркана.

  P.S. Бебето е само на кърма (кърмим се по средно 9-10 пъти на ден, след всяко хранене се изцеждам и смея да твърдя, че имам достатъчно кърма), тя е като цяло спокойна,пишка редовно, напъва се на моменти, но след това продължава да си спи.
  Какъв може да е проблема и какво мога да направя?
  Благодаря предварително за отговора!

 16. Хедра

  Здравейте, Глория!

  Най-вероятната причина за проблемите с изхожданията е адаптираното мляко – то променя флората в червата, откъдето идват плеяда от симптоми, като променената консистенция на изхожданията, нередовното изхождане и т.н. Инфаколът допълнително може да усложнява нещата заради ефекта му да забавя изхожданията.

  На бебе, което е едва на 2 месеца и нещо, не е препоръчително да се дават сокове – много майки наблюдават същото като вас, усилване на коликите и стомашните проблеми. Всичко различно от кърма, адаптирано мляко и медикамент (в това число са и соковете, и пюретата, и кашите) се дава най-рано на 4 навършени месеца, а за предпочитане – на 6 навършени месеца.

  Обсъдете с педиатъра смяна на адаптираното мляко – има млека, които се използват и за рефлукс, и за проблеми с изхожданията и може детето да ги понася по-добре. Хубаво е да направите опит да върнете детето само на кърма – вероятно ще изисква усилия, евентуално изцеждане и други мерки (обсъдете с консултант по кърмене), но вие самата казвате, че докато бебето е било на кърма, не е имало такива проблеми, затова си заслужава да се направят стъпки да се върне отново само на кърмене.

  Важно е също детето да приема пробиотик, за да може да се подпомогне нормалната флора в коремчето – пробиотиците вършат работа и за регулиране на стомахчето, и за намаляване на коликите.

  Останалите мерки, посочени в статията, вероятно също ще помогнат нещата полека да се нормализират – но процесът е дълъг и обичайно резултатите не са моментални.

 17. Gloriq Peneva

  Здравейте,бебето ми е момченце на 2 месеца и една седмица.3 седмици от както се роди акаше всеки ден по много пъти по 7-8 памперса на ден сменях и все наакани,тогава беше само на кърма.Но след 3-тата седмица от раждането му забелязах ,че не суче много време трудно суче повече от 5 минути.Започна да плаче истерично след кърмене и започнах да дохранвам с храна Аптамил против повръщане и от тогава ,започнаха проблемите ни.Има много силни колики и в началото му давах еспумизан,не знам имаше ли ефект от него.Акането стана мъчително със много свиване.Една кутия такова мляко ми стига за 2-3 седмици,основно кърмя и не всяко хранене е с дохранване,ям разнообразни храни,не знам защо кърмата ми ту я има ту я няма.За това не мога да си позволя само на гърда да го държа и да си мисля ,че ще ми потече повече кърма и дохранвам.Изпражненията са гъсти като каша в повечето случай ,а преди бяха много редки като беше само на кърма.Като се появи проблема с акането педито ни изписа Лактулоза и проблема се оправи,акаше си нормално по 1 път на ден кашесто ,но го имаше,спрях сиропа за 1 седмица защото започна да свиква с него и пак се появи проблема.Починахме една седмица в която само веднъж се изака сам.Другите пъти бяха с помощ от листо мушкато и бебешка клизма на Мелилакс.От 3 дена сме пак на сироп и като че ли не действа.От както стана на 45 дена е на сокчета прясно изцедени по 40 мл.От 2 дена давам готов (купешки ) сок от сливи,и пак се свива и реве истерично,давам му за колики инфакол и бонисан.Бонисан ни го изписа педито ,а инфакола ми го препоръчаха.Знам че сиропа предизвиква колики ,а инфакола запек и не знам какво да правя,коликите са по-слаби ,но това акане е проблем.Ако не се изака 1 ден ,не може да спи нормално ,да яде и стои спокоен през деня.Но не може и винаги да е на листо и клизми,педито каза че се образували тапички от акото по твърдо в началото ,да мушна термометъра да избута тапичката и да потече мекото ако,но това пак е външна намеса според мен,как да го накарам да ака сам?Моля ви помогнете ми не знам какво да правя,не мога да сменя и АМ защото има стомашен рефлукс.Много моля да ми кажете как да му помогна или какво да му давам,Акото не е на топчета кашесто е и много гъсто и жълто.

 18. Хедра

  Здравейте, Диана!

  Не се тревожете, понякога са нужни няколко седмици, за да се преодолее запекът. Вие вече знаете, че веднъж се е повлиял добре от храни – така че отново се съсредоточете върху даването на разхлабващи храни – освен тиквата, в момента има круши, сливи (пресни или накиснати и после пасирани сушени, или сок), кивито също разхлабва (може да давате по малко сок, смесен с друго плодово пюре).

  Лактулозата практически е вид синтетична захар, която задържа повече вода и прави изпражненията по-меки и обемни. Ефектът от нея също не е моментален – може да се дава, ако е наложително, но чак един месец едва ли ще е нужно.

 19. Диана Пенова

  Здравейте, Хедра!
  Благодаря за този блог и за ценните съвети, които давате!
  Синът ми Георги е на 6 месеца и 1 седмица, захранен е от 17 дни с тиква, картоф, морков и пащърнак.
  Проблемът с изхождането дойде още, докато той беше само на кърма. Първите 4-5 месеца си акаше всеки ден и по няколко пъти, но постепенно намали честотата, докато последния месец се стигна до изхождане веднъж на 3-5-7 дни. Изпражненията си бяха нормални и беше спокоен.
  Когато започнах захранването с тиква, нещата временно се нормализираха за няколко дни, но за съжаление след като добавих и морков се запече, изпражненията му станаха твърди и с консистенция на пластелин и с доста мъки се изхождаше по малко след неколкодневни паузи и последно преди 3 дни с моя помощ след стимулация с термометър.
  Въпреки, че спрях моркова, направихме ден само на кърма и в почти всяко от храненията му има и тиква, той отново не се изхожда. Правя гимнастика и масаж на коремчето при всяка смяна на памперса, но все още няма желания ефект.
  Педиатъра ми предписа лактулоза за период около месец, докато нещата се нормализират, но все още се колебая дали да му давам. Ще бъда благодарна, ако ми напишете и вашето мнение.
  Също така ме интересува кога на детето се дава месо и жълтък, защото чета доста противоречива информация в нета. Благодаря предварително!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s