Ватиканът иска повече образи на кърмеща Богородица


Virgin and Child, by Joovs van Cleve

Знаехте ли, че в продължение на 1500 години Божията майка е била изобразявана като земна, пищна жена, без свян кърмеща Младенеца на откритата си гръд?

Предполага се, че през 16-17 век калвинизмът и протестантските реформатори са положили основите на изобразяването на Дева Мария като една облечена, благовъзпитана Мадона. Този канон довел дотам, че дори фреските на Микеланджело в Сикстинската капела били целомъдрено покрити на ключовите места.

Днес гологърда Богородица може да се види в галерии с ренесансови картини, но не и в църкви.

Ватиканът обаче е изразил официално желание да вижда повече образи на кърмеща Богородица – въплъщение на любов и нежност и свидетелство, че Бог действително се е родил в плът и кръв като всяко човешко дете, сучещо на майчината гръд.

2 responses to “Ватиканът иска повече образи на кърмеща Богородица

  1. Интересно наистина.
    Хедра, дай малко повече инфо. Малко странно ми звучи, че реформаторите са положили основите на изобразяването на „облечената Мадона“, защото принципно те са против изображенията/иконите изобщо (както и такива липсват в протестантските църкви). Още повече, че са били в жесток конфликт с Ватикана.

  2. Много интересна информация и страхотна картина.
    А в православната иконография Богородица Галактотрофуса или Млекопитателницата е един от каноничните иконографски типове изобразяване на Божията майка. И гърда има на показ, ето тази е една от по-известните галактотрофуси, намира се в Хилендарския манастир http://farm3.static.flickr.com/2061/2496661537_1e42ced5d7_m.jpg Жени може да не пускат там, но изображения с гола кърмеща гръд явно се смятат за приемливи.
    Сега ще чакаме да видим и в католическата църква какво ще се появи.