Силиконови зърна – кога и как да ги употребяваме


Какво представляват силиконовите зърна?

Това са тънки пластинки от силикон или каучук (натурален латекс) с тръбовиден накрайник в средата, в който влиза зърното на майката и периферна част, подобна на периферията на шапка, която прилепва върху ареолата. Поставят се върху гърдата преди кърмене в определени ситуации, за да подпомогнат засукването и да компенсират някои проблеми при бебето.

Има два вида силиконови зърна – обикновени (със сферична периферия) и контактни, при които периферията е изрязана във формата на пеперуда, триъгълник или по друг начин с цел да осигури максималния възможен контакт между кожата на бебето и кожата на майката.

nipple shields

Кога са необходими силиконови зърна?

Противно на широко разпространеното мнение и на рекламните послания, силиконовите зърна не само НЕ предпазват от разраняване на гърдите, а даже може да станат причина за появата на разраняване!

Като всяко друго спомагателно средство, те се използват в определени ситуации и за предпочитане под наблюдението на специалист (лекар или консултант по кърмене), тъй като употребата им е свързана с риск за количеството кърма и начина на сукане на бебето.

Ситуации, в които най-често се препоръчва употреба на силиконови зърна:

  • Аномалии на зърната, които затрудняват поставянето на бебето (плоски, вдлъбнати, нееластични зърна и ареоли)
  • Диспропорция между големината на зърната и на бебешката уста (особено при недоносени)
  • Бебета със слабо и дезорганизирано сучене (вследствие на неврологични проблеми, травматично раждане, недоносеност, употреба на медикаменти по време на раждането)
  • Проблеми с небцето – вродени и придобити
  • Вродени респираторни проблеми (ларинго- и трахеомалация – слабост на връзките в ларинкса и трахеята)
  • Отказ на бебето да суче на гърда вследствие от предлагане на шишета

Разранените зърна или профилактика на разраняванията НЕ са ситуации, които изискват силиконови зърна и употребата им в такива ситуации понякога може даже да влоши проблема, вместо да помогне!

Рискове от употребата на силиконови зърна

Тъй като липсва директен контакт между гърдата и устата на бебето, чувствителността и дразненето на рецепторите, разположени в ареолите, е намалено. Това води до по-малко стимули, изпращани към мозъка и съответно може да доведе до възпрепятстване или забавяне на рефлекса за потичане и намаляване на количеството кърма. По-старите изследвания споменават намаляване на количеството от порядъка на  22 до 50 % , макар че по-новите проучвания, направени с ултратънките силиконови зърна, които са на пазара в последните години, показват само леко намаляване от порядъка на 10-13%.

Препоръчително е да изцеждате гърдите  след кърмене няколко пъти дневно, когато използвате силиконови зърна, за да осигурите допълнителна стимулация.

Сукането със силиконови зърна може да доведе до неправилно сучене на бебето и загуба на нормалното поведение за сукане на гърда, ако бебето не се поставя правилно и гърдата със силиконовото зърно се бутва в устата му подобно на шише.

Немалко бебета развиват привикване към силиконовите зърна и може упорито да отказват да сучат без тях. Отказването на бебето от силиконовите зърна може да е продължителен и труден процес.

Бебета, които сучат, използвайки силиконови зърна, имат нужда от по-често и внимателно проследяване на наддаването.

Как се поставят силиконовите зърна

Преди да поставите силиконовите зърна:

  1. Изплакнете гърдите, за да отстраните следите от лечебни кремове или ланолин, ако използвате такива
  2. Изцедете малко мляко, за да оформите зърното и да омекотите ареолата, така че да е лесна за захващане от бебето

Поставяне на силиконовото зърно

  1. Хванете периферията на зърното и я извърнете навън, все едно ще обръщате зърното наопаки
  2. Опитайте се да обърнете и част от тръбовидния накрайник, в който влиза зърното
  3. Задръжте така обърнатото зърно и го поставете върху вашето
  4. Върнете периферията, така че да прилепне върху ареолата

При изпълнението на тези стъпки би трябвало да се създаде лек вакуум, който да всмуче част от зърното в тръбовидния накрайник и добре да прилепи силиконовото зърно върху гърдата ви – ако се наведете, зърното остава прилепено и не пада.

Навлажняването на периферията на силиконовото зърно с малко изцедено мляко или вода също помага то да се закрепи по-стабилно.

Не правете това:

Ако слагате силиконовото зърно просто като шапчица върху гърдата, то ще се изплъзва и ще затруднява поставянето на бебето и образуването на хубав вакуум при сукане.

Поставяне на бебето на гърда със силиконово зърно

Поставянето се прави по същия начин, както и когато не се използват силиконови зърна.

  1. Сложете в скута си възглавница или нагънато одеало, така че като сложите бебето отгоре, то да е на височината на гърдите и да не се налага да го придържате и повдигате с ръце. По този начин седите с изправен гръб (подпряна на възглавница), а не наведена напред над бебето
  2. Обърнете бебето изцяло към вас, така че то буквално да е захлупено върху гърдите ви – цялото му тяло трябва да е настрани и прилепено към вашето, а не само главата да е извърната към гърдата ви.
  3. Нагласете бебето така, че зърното да е на равнището на НОСЛЕТО му, а не насочено към устата
  4. Поднесете зърното към носа на бебето, погъделичкайте с него горната му устна и го изчакайте търпеливо да отвори ШИРОКО уста. Тогава бързо бутнете раменцата напред. Така първо брадата докосва гърдата и бебето успява да обхване колкото е възможно по-голяма част от ареолата от долната й страна.
  5. При добре поставено на гърдата със силиконово зърно бебе не се вижда никаква част от накрайника. Устните на бебето са върху цялата ареола и са широко разтворени, като се вижда част от вътрешната лигавица.
  6. Когато бебето засуче добре и млякото потече, бързо махнете силиконовото зърно и сложете бебето на гърдата.

Последната стъпка създава най-много проблеми, а е много важна. В повечето случаи силиконовите зърна се ползват за улесняване засукването на гърдата – лекият вакуум от тях и вакуумът при засукването на бебето обикновено са достатъчни да омекотят ареолите и да оформят зърната и най-често бебето може да засуче веднага след това на голо. Прекият контакт между бебето и гърдата е важен, за да се запази нормалната стимулация и да може лесно да се прекрати използването на силиконови зърна.

Не правете това!

Не пъхайте силиконовото зърно в устата на детето!

Тъй като силиконовото зърно наподобява много биберона на шише и е дълго, то може да бъде напъхано в устата на бебето дори ако детето не си отваря хубаво устата. Това обаче е опасно! Широкото отваряне на устата и издаването на езичето напред, така че да се покрие долния венец, са есенциално важни за доброто поставяне и сукане.

Когато силиконовото зърно се бута в устата на бебето, вместо да се остави детето да отвори широко уста и да го поеме, това учи бебето да отдръпва езичето си назад, за да позволи зърното да влезе в устата му (точно както се случва с използването на шише).

Ако езичето е дръпнато навътре, при опита да засуче детето издава езика си напред и така избутва гърдата навън, без да успее да захапе. Това води до стрес и плач, а ако се повтаря всеки път, може да причини и отказ от сукане. Затова е много важно да се внимава и нормалното поведение на бебето при поставяне на гърда да се запази независимо от употребата на силиконови зърна.

Не оставяйте бебето да пресмуква зърното!

При напъхване на силиконовото зърно в устата на бебето, без да се изчака то да отвори широко уста, бебето може да започне да всмуква зърното в устата си като спагети. Със силиконовите зърна това може да не е толкова болезнено и неприятно, но на гола гърда най-често води до разраняване и болка.

Не оставяйте бебето да суче както дойде, само защото най-сетне е засукало някак!

Тъй като силиконовите зърна са с дълъг накрайник, опасността от плитко захапване е реална. Ако бебето не обхваща с уста голяма част от ареолата, то няма да може добре да изсуква млякото и съществува риска както то да не е добре нахранено, така и млякото да намалее.  Затова е нужно да се подбере най-подходящия модел и големина на силиконовото зърно според индивидуалната анатомия на майката и бебето. (За съжаление в България не се внасят различните големини на силиконовите зърна – на пазара има само 2 големини от някои марки, а повечето марки предлагат само по един стандартен размер).

Отказване от силиконовите зърна

Силиконовите зърна са временен помощник. Целта им е да ви помогнат бебето да се научи да суче на гърдата, но обикновено не се планира да са ваш постоянен спътник (освен ако обстоятелствата при вас и вашето бебе са наистина много специални и налагат това).

Някои майки използват силиконовите зърна в продължение на месеци и дори години – ако това е единственият начин бебето ви да се храни на гърда, не се притеснявайте да ги използвате колкото време е нужно. Винаги е за предпочитане бебето да е на гърда – и ако това не се получава по друг начин или е твърде стресиращо, тогава силиконовите зърна може наистина да са полезен помощник.

Можете спокойно и без напрежение да опитвате техниките за отказване от тях – търпение, достатъчно време и нежно окуражаване са най-важните неща. Няма нужда да се стресирате със срок за премахване – в повечето нормални ситуации силиконовите зърна отпадат така или иначе в един момент, дори без да сте правили нещо целенасочено в тази посока.

Успехът може да дойде изведнъж – или да има дълго време, в което някои хранения ще се получават на гърда, а в други да ви се налага отново да прибягвате към силиконовите зърна. Това е нормално – вие и вашето бебе сте уникална двойка и се движите в собствения си ритъм. Както с всичко друго, и тук ще имате успех, когато сте гъвкави в подхода си, опитвате с постоянство и временните неуспехи не ви отказват да опитате отново малко по-късно. Вашето бебе расте, става все по-силно и по-умело – и това, което днес не се е получило, след седмица-две може да проработи.

Най-често прилаганата стъпка към отказване от силиконовите зърна е слагане на зърното в началото на кърменето, докато бебето засуче, след което зърното бързо се маха и се връща детето на гърдата. Невинаги тази техника има успех, особено в началото, докато детето още се учи да суче и лесно се обърква от липсата на силиконовото зърно. Заслужава си обаче да опитвате в моментите, когато вие и бебето се чувствате спокойни и смятате, че имате силите за това.

С порастването на бебето и оформянето на зърната заради вакуума при сукане повечето майки откриват, че след няколко седмици бебетата успяват да засучат на гърда и без силиконовите зърна.

Някои деца засукват лесно и безпроблемно, ако гърдата им се предложи, докато са още много сънени и не са се ориентирали какво правят.

Понякога къпането заедно с бебето във ваната и оставянето му да се опита самичко да засуче под формата на игра и в нестандартна за кърмене ситуация помагат то да свикне да суче без силиконовите зърна.

Един по-необичаен вариант за отказване от силиконовите зърна е да се сложи тънко парченце марля в силиконовото зърно, така че да се затрудни потока на млякото, а когато бебето започне да се сърди, му се предлага гърдата без силиконово зърно, където млякото тече лесно и бързо.

Не правете това!

Никога не отрязвайте част от силиконовото зърно в опит да отучите бебето!

Острите ръбове, които остават при срязване на силикона могат да наранят както устата на вашето бебе, така и зърната ви.

Грижа за силиконовите зърна

Почистването на силиконовите зърна става с гореща вода и препарат за измиване на съдове непосредствено след кърменето. Изплакват се добре и се съхраняват в затворен контейнер до следващото хранене (можете да използвате кутийката им, ако имат такава, или кутийка за биберон-залъгалка, контейнер за кърма или просто кутийка за съхранение на храна с капаче).

Веднъж дневно силиконовите зърна се изваряват или стерилизират в стерилизатор, както бибероните и шишетата.

Ако забележите изтъняване или повреда върху силиконовите зърна, е нужно те да се подменят.

Ако бебето ви има млечница, изварявайте силиконовите зърна преди всяка употреба и след като приключи лечението на детето изхвърлете тези, които сте ползвали дотогава!

7 responses to “Силиконови зърна – кога и как да ги употребяваме

  1. Хедра

    Здравейте, Блага!

    Доста вероятно е детето наистина да го приема като игра, особено предвид че забелязвате, че хапе основно когато не й се суче вече и много се забавлява.

    Един от най-лесните начини да прекратите тези забави е когато ви ухапе, да я притиснете силно към гърдата, така че да й се запуши носа – не само пускат веднага, понеже не могат да дишат, но им е толкова неприятно, че само за 3-4 пъти се научават и престават да хапят.

  2. Блага

    Здравейте! Забавлява се детето. Стиска и чака да извикам от болка. Аз се правя на разсеяна до момента, в който не издържа и извиквам, тя умира от смях. Всъщност имала е и друг такъв период, но продължава със седмици. Не знам да го свържа ли със зъбоникнене, имало е никнене и без хапене. Всъщност понякога го прави когато не иска да суче, захапва и става. Но вече съм по-добре, мазах с крем и давах да суче само когато спи, тогава не хапе. Дали пък не е решила да се отбива?

  3. Хедра

    Здравейте, Блага!

    Може да опитате да ползвате силиконовите зърна – но съвсем не е сигурно, че дете на възрастта на дъщеря ви ще е склонно да суче с тях… доста вероятно е да пробва и да се ядоса, както и да ги маха съвсем самостоятелно.

    А според вас защо ви е нагризала – тя е голяма и предполагам, че това е скорошно явление?

    Нагризала ли ви е, или зърното е нацепено – двете неща може да имат различни причини.

  4. Блага

    Здравейте, Хедра! Изчетох статията за употребата на силиконовите зърна и се отчаях. Точно мислех да си купя. Детето ме е изгризало порядъчно, до кръв и това ми се струваше единственият начин да продължи да суче от въпросната гърда. Тя е на 1г.3м. Не е като да ги използвам за да я уча да суче или заради анатомичен проблем. Дали все пак не биха помогнали за няколко дни, докато заздравеят раничките и какво друго бихте препоръчали за да спасим кърменето?

  5. Хедра

    Здравейте, Милена!

    Не ми е известно да има данни, които да показват развитието на анатомичен проблем вследствие на използване на силиконови зърна. Има доста майки, които ги използват с месеци – можете полекичка да се опитвате да промените навика и детето да се отучи от тях. Тя е пораснала и съвсем различна вече, така че със сигурност може да суче директно на гърдата – въпросът е само да поиска 🙂

  6. Милена

    Много полезна статия 🙂 само да я бях открила по-рано 😦 Кърмя вече 5 месеца със силиконови зърна, защото зърната са ми малки, а ареолите огромни, и бебето не успяваше да засуче в началото с малката си устичка. Има ли чисто анатомичен проблем в дългото използване на сил. зърна – възможна ли е бъдеща неправилна захапка на бебето или друг проблем от сорта?

  7. Pingback: Използване на силиконови зърна при кърмене на недоносено бебе « Aila's Blog