Болки и побеляване на зърното – вазоспазми


„…на едната ми гърда зърното е много болезнено, аеролата се подува, самото зърно след като е сукало бебето става бяло на цвят, няма кръв или рани, просто е много болезнено. Имате ли представа на какво може да се дължи? Не са запушени канали, няма бучки в гърдите.“

„… като изгаряща болка е, а след края на кърменето е пулсираща и отива към целите гърди. Сякаш гърдите имат памет и усещам предишната болка от кърменето пак …“

Болките в зърното и в гърдата може да се дължат на много различни причини, някои от които са често срещани, а други твърде специфични и редки. Както при всеки друг проблем, е важно да се стигне до причината за него, за да може да се намери разрешение.

Вазоспазмите са една много често срещана причина за продължителни болки в зърната и гърдата. Тези признаци може да ви ориентират дали причината за болките ви са вазоспазми :

Натиснете върху снимката, за да отворите клипче

  1. Болка може да се появява още при засукване на бебето, понякога и по време на самото кърмене. В голяма част от случаите е имало предшестващо продължително разраняване на зърната, което е преминало, но болките не са отзвучали.
  2. Зърното често излиза с променена форма от устата на бебето – може да е прищипнато, приплеснато, с ръбчета отстрани.
  3. Много характерна (и решаваща за разграничаването) е промяната в цвета  на зърното. Най-често след като бебето се пусне от гърдата, върху зърното се появява бяла ивица или бяло петно, което започва да сменя цвета си – от бяло към розово, може да премине дори през лилаво, преди да се възстанови естествения цвят. Възможно е тези промени да се случват по няколко пъти една след друга. При някои жени има побеляване на участъци от зърната след кърмене, без да са свързани с болка – това не изисква някакво третиране и не е проблем.
  4. Интензивността на болките рязко се променя след кърменето – може да се усилят веднага след пускането на детето от гърдата или няколко минути след това.
  5. Болката е силна, изгаряща, пронизваща и се усеща от зърната навътре в гърдата, на приливи или на тласъци, като може да продължава дори няколко часа. Болките имат ясна връзка с промените в цвета на зърното.
  6. Другата много характерна черта е реакцията към студено. Промените в температурата – напр. при излизане от банята, отваряне на хладилника, пазаруване в хладилния сектор на супермаркета, както и различни други причини, които имат за резултат настръхване на зърната – обикновено водят до възобновяване на болките, независимо че не сте кърмила скоро.
  7. Липсват промени в кожата на ареолите – в периодите извън кърменията, когато са спокойни, зърната и ареолите изглеждат нормално и няма видими изменения.

Каква е причината за вазоспазмите?

Най-честата причина за появата на вазоспазми е проблем със засукването и сукането на бебето, който води до нарушаване на кръвообращението. Притискането и стискането, които се получават в резултат на проблемното сукане, спират притока на кръв към зърното. Оттам идва промяната във формата и характерното побеляване на част от зърното. Когато кръвообращението започне да се възстановява, кръвта нахлува отново към притисканата дотогава част, като принуждава съдовете да се разширяват – това е съпроводено с характерните силни пронизващи болки. Практически вазоспазъмът е същото нещо, което се случва и при изтръпването на ръка или крак – зърната на гърдите обаче са доста по-чувствителни и затова болките се усещат много по-силно.

Възможни са и някои други, по-рядко срещани причини за появата на вазоспазми. Жени, които имат проблем с оросяването на крайниците, може да са склонни да получават вазоспазми независимо от кърменето – зърната също са периферни части на тялото и е възможно да има проблем с кръвоснабдяването им.

Някои лекарства (напр. медикаменти за кръвното налягане и сърцето) също може да предизвикват такъв ефект, без да има други рискови фактори. Ако скоро сте започнала да приемате подобни медикаменти или ви е изписано ново лекарство за хроничен проблем и болките в зърната са се появили малко след това, е добре да прочетете внимателно листовката му и да обсъдите ситуацията с лекаря.

Какво може да помогне?

На първо място е нужно да се отстрани причината за появата на вазоспазмите. Тъй като най-честата причина е проблем със засукването и сукането, е важно да потърсите помощ за преодоляване на тези проблеми.

Понякога тази начална причина е вече отстранена, но болките още продължават. Тъй като продължителното разраняване и продължителната травма имат ефект не само върху кожата, а и върху нервните окончания, е възможно въпреки коригираното поставяне да усещате болки още няколко седмици, но би трябвало да се разреждат във времето и да намаляват като интензивност.

Топлината е едно от най-ефективните средства за облекчаване на болките и намаляване на продължителността им. Топлото разширява кръвоносните съдове и по този начин по-бързо се възстановява кръвообращението в засегнатата част.

Важно е да използвате източник на суха топлина – напр. затоплен гел-компрес или просто торбичка или детско чорапче, напълнени с морска сол, като можете да ги затоплите във фурна, в микровълновата или върху парното до приятна температура. Важно е да не пари, а да може спокойно да се допира до зърното. Тези компреси се поставят върху зърното веднага след като бебето се пусне от гърдата, за да има шанс да предотвратят спазмите. Можете да ги държите колкото дълго е нужно и колкото ви е приятно.

Не е добра идея гърдата да се мокри с топла вода или да се използва мокра кърпа – изстиването на кърпата или прекратяване на обливането водят до рязка промяна в температурата и може отново да провокират спазъм.

Някои майки използват меко вълнено парче (евентуално обшито с памучен плат), което поставят в сутиена вместо подплънки за кърмачки. Това затопля и изолира от външните промени, като помага да се намали честотата на вазоспазмите. Същата работа може да свърши и вълнен шал, увит (без стягане!) около гърдите под дрехите.

Използването на добавки към храненето и медикаменти също може ефективно да се справят с проблема, но изискват предписание от лекар.

Добавките от магнезий (същите, които понякога се предписват по време на бременност) може да имат добър ефект върху вазоспазмите.  Витамин Д и добавките от есенциални мастни киселини (омега-3) също са важни.

Определени лекарства за коригиране на кръвното налягане също може да се прилагат в екстремни случаи за няколко седмици, докато състоянието отзвучи.

Вазоспазми или млечница?

Тъй като характеристиките на млечницата и вазоспазмите много си приличат, е трудно да се направи разграничение. Въпреки това ето някои от основните разлики:

  • Според изследванията най-характерният симптом за млечница е розовата, лъскава, лющеща се кожа на зърната и ареолите. Няма промяна във формата на зърното след сукане.
  • Обикновено млечницата се появява след инфекция – може бебето да е имало млечница в устичката или вие да сте имала проблем, заради който сте била лекувана с антибиотик съвсем скоро. Гъбична инфекция във влагалището също може да стане източник на заразяване и на зърната (инфекцията се пренася с ръце, кърпи за бърсане, бельо).
  • При млечница болките най-често са между кърменията и са навътре в гърдата, както и има повърхностно дразнене на кожата (сърбеж или усещане като от претрито и нацепено).
  • Липсва характерното циклично побеляване и възстановяване на цвета на зърното, както и връзката между тези промени и интензивността на болките.

39 responses to “Болки и побеляване на зърното – вазоспазми

  1. Хедра

    Здравейте, Христина!

    Чудесно е, че чакате ново бебе – и че вазоспазмите не са разколебали твърдата ви убеденост да кърмите и второто си детенце 🙂

    Болки година и половина след спиране на кърменето обаче със сигурност не се дължат на кърменето. Сигурна ли сте, че нямате някакъв проблем с оросяването – напр. постоянно студени ръце или крака, посиняване на крайниците от студено, някакво сърдечно състояние, или взимате ли някакви лекарства, особено такива за сърдечни проблеми?

    Има някои неща, които могат да се взимат – както лекарства, така и добавки. Двете неща, които са ок и по време на бременност, са магнезий и вит.Д – 1000 единици вит.Д на ден, а магнезият трябва да го обсъдите с вашия лекар (но както вероятно знаете, магнезий се ползва широко и в много високи дози при бременните с контракции).

    Ако има проблем след раждането на бебето, ми се обадете да погледнем детето и да видим дали от негова страна няма някакъв проблем – както и да обсъдим какво допълнително може да се взима за болките.

  2. Христина

    Здравейте Хедра,
    благодарение на тази статия успях да кърмя сина си година и половина. Още в началото на кърменето, към третия месец получих адски силни болки в зърната (имах и рани преди това, които вече бяха минали), които се усилваха, когато излизах на студено. След ровене и четене установих, че имам вазоспазми, които успях да потуша с топли компреси. В края на периода на кърмене болките отново станаха ужасни, най-вече защото детето ми вече беше голямо и искаше да суче постоянно нощем.
    Както и да е, пиша всичко това, защото ми предстои да родя второто си дете, а вече година и половина след спиране на кърменето на първото зърната ми още ме болят при допир. Чувствителността им след кърменето много се повиши и сега съм в паника ще успея ли да кърмя пак без да изпитвам силните болки. Дали има нещо, което мога да направя предварително, за да избегна това? Със сигурност сега ще внимавам за правилното засукване на бебето, ще прилагам топли компреси от началото, но дали мога да направя нещо друго превантивно (знам, че нещо не се препоръчва, но все пак)? Благодаря, Хедра, за много полезния блог!

  3. Мария

    Здравейте, Хедра!

    Много ви благодаря за чудесния сайт – толкова много е помагал на мен и моето 3-месечно бебе Вяра!

    Преди 10 дни получих рязко запушване на каналчетата, което се разви в мастит. С помощта на бебека отпушихме положението, после 1 седмица пих антибиотик (заедно с пробиотик). Червенината изчезна, обаче оттогава между кърменията чувствам болки във вътрешността и на двете гърди, която понякога преминава и към подмищниците. Като че ли ме болят каналчетата, и то предимно в горната част на гърдите. На гърдата без мастит дори има 2 жълти петна. Свалих сутиените, защото ми е некомфортно с тях, а преди ми бяха удобни.
    Зърната не ме болят – може би само инцидентно при захапване и то съвсем малко и за кратко. Понякога обаче стават леко лилави след кърмене, което бързо минава.
    Получих и вагинални гъбички.
    Дали може да са вазоспазми или млечница? Бебчето обаче няма бели налепи в устата.

  4. Хедра

    Здравейте, Диана!

    Болките по време на кърмене никога не са нормални, особено пък при вече големичко дете.

    По описание наистина става въпрос за вазоспазми – а предвид че най-силно ви заболява в началото на кърменето, това означава, че детето пресмуква зърното при засукването и се намества с „катерене“ с венци нагоре, което ви травмира зърната. Важно е да оправите това, тъй като иначе е възможно да ви боли така много дълго време – потърсете помощ от консултант за поставяне и засукване на бебето (и бъдете упорита, защото детето вече има създаден навик как му е удобно да си засуква и може да не е много склонно да сътрудничи, особено в началото).

  5. Диана

    Здравейте,

    Кърмя изключително бебчето си вече трети месец. До сега не сме имали проблеми с изключение на бучката която получих три седмици след раждането, но се справихме с този проблем. От известно време усещам пронизващи болки в гърдите, които са от зърното към сърцевината на гърдата. Усещам ги предимно между кърменията. По време на кърмене усещам болка единствено в началото, когато бебо засуква, но болката бързо отшумява и не е нещо непоносимо, а по скоро е силна чувствителност на зърната. Езичето на бебчо е беличко в основата си почти от самото начало на кърменето и не се е увеличило значително от тогава. Зърната ми също побеляват след кърмене. Също понякога забелязвам странна миризма идваща от зърната по време на кърмене. Има ли повод за притеснение за бялото езиче и болките в гърдите ми или всичко е в рамките на нормалното?
    Благодаря предварително.

    Поздрави,

    Диана Хв.

  6. Много благодаря за отговора! Много бих искала да се възползвам от консултация с вас и на живо, но за съжаление съм доста далеч от София. Ще се наложи да потърся помощ в моя град. Благодаря още веднъж!!!

  7. Хедра

    Здравейте, Диана!

    Вашата наблюдателност дава много важна информация – щом устните на бебето са стиснати по този начин, значи имаме някакъв проблем някъде.

    За съжаление не мога да кажа какъв точно, без да съм видяла самото бебе и какво се случва по време на сукане – причините може да бъдат най-различни, от лош навик за засукване през юздички до по-сериозни неща като повишен мускулен тонус примерно.

    Не мисля, че е удачно да се ползва нифедипин, предвид че имаме ясен проблем при сукането. Нифедипинът практически е лекарство за кръвното – така че ще има като ефект и понижаване на кръвното освен намаляването на вазоспазмите, заради което не е първа стъпка за разрешаване на проблемите. Най-вероятно с отстраняването на проблема със сукането вазоспазмите ще отзвучат самички. Докато успеете да се свържете с консултант (може и с мен, ако желаете – условията ги има в секцията Консултации), можете да опитате да взимате магнезиум фосфорикум от шуслеровите соли или таблетки магнезиев цитрат (конкретно цитрат – има го в дрогериите, не в аптеките) по указанията на опаковката.

  8. Забравих да добавя, че въпреки, че захапва голяма част от ареолата, устичките на бебето са стиснати навътре, а не навън като на рибка. Така суче от началото. Може ли да се въздейства и на това? Благодаря предварително!

  9. Здравейте! Бебчето ми е почти на 3 месеца и от 2 седмици получавам остра болка в едното зърно, по всичко изглежда, че са именно вазоспазми. Първоначално мислех, че ще се оправят с корекция на позата и старание бебето да захапва максимална част от зърното, и при положение, че 2 месеца и половина ги е нямало и всичко беше наред, но болката е непоносима понякога и изпитвам трудности да се грижа сама за бебето си в часовете, когато се получават, затова реших да потърся помощ. Той стиска устнички около зърното и го сплесква, след това е деформирано и побеляло, в последствие порозовяло. Опитвам се да спазвам всички ваши съвети за позицията. Но въпреки това за съжаление не ми се получава явно. 😦
    Моля за съвет. Удачно ли е да се пие нифедипин в моя случай?

  10. Ваня

    Благодаря много , Хедра! Ще последвам съветите ти.

  11. Хедра

    Здравейте!

    Задължително трябва да се лекувате паралелно с бебето – можете да мажете с Дактарин, макар че той е за приложение върху лигавици и не се усвоява толкова добре през кожата на зърната, но все пак ще помогне. Използва се като мажете след всяко хранене и оставяте да седи върху зърната до следващото. Ако има възможност, поискайте педиатърът да ви изпише противогъбичен крем да мажете зърната (не е проблем за бебето и за кърменето) или поне да ви изпише суспензия Нистатин (Микостатин).

    Упоритото подсичане на бебето на фона на една орална гъбична инфекция най-вероятно също е гъби – така че и за дупето на бебето ви трябва противогъбично средство, което също се изписва от педиатъра.

    Гъбичната инфекция е сигнал, че трябва да проведете сериозен и много дълъг (поне 3-4 месеца, а най-добре – 6 месеца) курс на прием на пробиотици (и вие, и бебето!), плюс промени в храненето и такива, насочени към възстановяване на чревната флора и на лигавицата на храносмилателната система. Ако досега педиатърът не е изписал пробиотик за бебето, попитайте какво ще ви препоръча – а вие можете да си вземете и сама, те са без рецепта.

  12. Анонимен

    Хедра, здравей!
    бебето ми е на 1 месец. Всичко с кърменето беше наред докато преди около седмица не забелязах плътни бели налепи по цялата му уста. Започнах да третирам с Дактарин орал гел. Четейки твоите материали разбрах, че и аз имам млечница по зърната – силно болезнени са, кожата се бели, на цвят са седефено розови. Много ми е трудно да кърмя. Мога ли и зърната да третирам с Дактарин? По дупето на бебчето има и упорит обрив (направила съм снимка и ако искаш мога да я пратя), който не минава от нищо. Може ли тези пъпчици също да са причинени от млечницата?

  13. Хедра

    Здравейте, Катя!

    Да, големината на зърната понякога е причина за вазоспазми – ако зърната са с доста широк диаметър или по-дълги, често се срещат вазоспазми, докато устичката на бебето порасне достатъчно. В повечето случаи обаче става въпрос за проблеми с поставянето и засукването или проблеми от страна на бебето. Ще ви изпратя информация за цената на консултацията на мейла, който сте посочила при публикуване на коментара.

  14. Здравейте,
    мисля че имам същия проблем. След кърмене зърната ми са деформирани, имат обезцветяване и болки в зърната и навътре в гърдите. Може ли причината да е големината на зърната. При кърмене изпитвам болка. Колко струва консултацият?

  15. Хедра

    Може да означава евентуално, че бебето не си движи правилно езичето и го притиска повече по време на кърменето – което е ясно и от факта, че зърната се разраняват. Не е нещо, за което да се тревожите – и с оправяне на основния проблем най-вероятно ще си отмине също.

  16. Анонимен

    Ок, благодаря! Дано да започне да ми преминава, но ще имам предвид, че от 26.12 сте на линия. Пропуснах да Ви попитам и още нещо – след кърмене езичето на бебока става бледо розово, до следващото кърмене възвръща естествения си розов цвят. Това знак ли е за нещо?

  17. Хедра

    Здравейте пак!

    По празниците действително е малко трудничко, защото повечето хора пътуват и имат празнични ангажименти. Аз си работя от 26.12 нататък, вкл събота и неделя, но съм само в София и при мен консултациите са платени. Ако това ви е ок, просто ми се обадете на 26.12. и ще го измислим. Другата ви опция е да се обадите на доброволните консултанти на НАПК и да проверите дали някой ще може да ви види между Коледа и НГ.

    Силиконовите зърна няма да ви помогнат, както го описвате – и даже може още повече да наранят зърното, ако бебето го дъвче през тях. Така че по-скоро изчакайте още ден-два както си действате досега, докато някой може да види какво правите и какво е нужно да промените.

  18. Анонимен

    Благодаря за бързия отговор! Към кого трябва да се обърна? Педиатър по празниците едва ли би ми помогнал…Имам силиконови зърна, които не ползвам, защото бебето не суче с тях, а ги ползва като биберон, тъй като са много дълги и докато пъхна накрайника в устичката му и то засмуква, без да суче. Да се опитам ли пак да ги използвам? Има ли ефект за зарастването или само изолират зърното от бебето?

  19. Хедра

    Здравейте!

    След като продължавате да имате болки, разраняване и побеляване на зърната, очевидно се случва нещо, което не е нормално. Обичайно когато тези проблеми не са отминали самички до края на първия месец, може да се предполага, че има нещо от страна на бебето, което създава проблемите. Необходимо е да ви види някой, за да се прецени откъде идва проблема и съответно да се намери най-подходящото решение – няма смисъл да се тормозите сами, след като с малко помощ нещата може бързо да се оправят.