Млякото ми не потича и бебето не яде!


„Нещо се случи изведнъж! Тримесечното ми бебе яде само няколко минути и се пуска, не го чувам да гълта и мисля, че млякото ми изобщо не потича, а то стои гладно“.

Това основание за паника почти не се среща през студените месеци на годината, но е изключително често срещано през топлите сезони и наистина докарва до сълзи много майки, които не могат да си обяснят какво се е случило така внезапно. Обичайното им обяснение е, че са си блокирали рефлекса на потичане, кърмата е спряла, намаляла или че те по някакъв начин са виновни за промените.

На първо място се опитайте да не се паникьосвате – нека да видим дали наистина има проблем, или просто се обърквате от нормални промени в кърменето, настъпващи около тази възраст и особено в топло време.

Как се държи бебето?

Вашето бебе е голямо и няма да се остави гладно, а ясно ще ви покаже, ако наистина има проблем. Вие знаете как се държи то, когато е гладно и по някаква причина се налага да изчака – започва да хленчи и да плаче и става все по-неспокойно.

Ако то наистина не се храни, особено доста хранения поред, детето ще плаче и ще се бунтува, ще се дърпа от гърдата с рев, няма да може да го успокоите и залъжете с нищо и цялостно ще има рязка промяна в поведението му.

Най-често обаче детето суче действително много кратичко, само 2-3-4 минути, но е спокойно и с нормалното си състояние между храненията. Това е добър сигнал, че независимо как си усещате гърдите и дали го чувате да преглъща, бебето се храни добре – колкото и невероятно да изглежда това!

Тримесечните бебета по правило започват да се хранят много по-кратко и бързо от преди – и това понякога настъпва буквално неусетно и сякаш изведнъж. Не бързайте да се тревожите – детето НАИСТИНА може да си вземе всичко необходимо за кратко време. Забравете за предно и задно мляко – детето знае какво му е необходимо и да, в топлото време то има нужда от по-високото съдържание на вода в предното мляко!

Най-вероятната причина за промяна в усещанията ви и в начина на хранене обаче е това, че в топло време децата по-често сучат от жажда, а не от глад. Тогава искат да пийнат само малко – съответно сучат кратко и не с обичайните дълбоки преглъщания. Заради по-честите кратки сучения от жажда обаче те не огладняват относително ритмично, както е било досега – затова по-рядко има хранения, в които сучат „нормално“, с хубаво ритмично и добре чуващо се преглъщане. Това не означава, че кърмата ви е спряла и рефлексът на потичане е блокиран или че вие правите нещо не както трябва – просто бебето си променя начина на сучене спрямо нуждите си в този момент.

Как са памперсите на бебето?

Ако бебето наистина изобщо не се храни 8-12-24 ч или по-дълго и е само на кърма без други течности, в допълнение към силното неспокойствие и плач то би се обезводнило бързо, особено в топло време. Обезводняването се познава по сухите лигавици на устата и по урината – тя става тъмна като черен чай и миришеща. Важно е да не се обърквате с нормалната жълта и миришеща „първа“ сутрешна урина – нощем бебето нормално пишка по-рядко и урината е по-концентрирана, но през деня отново е обичайната светла и почти безцветна.

В топло време децата пишкат по-рядко и по-малко, тъй като губят повече вода чрез изпотяването. А по-големите бебета имат вече способността да задържат малко по-дълго урината и не сменяте чак толкова често памперсите. Затова не бързайте да се стряскате от тези промени, а гледайте общата картина. Ако урината не е концентрирана, значи детето не е обезводнено – а това означава, че ако не му давате допълнителна вода, значи я получава от кърмата. Т.е. детето се храни, независимо колко различно изглежда храненето му в момента.

Как наддава бебето?

Това е истински обективният признак дали бебето се храни достатъчно. Най-често в тези ситуации се оказва, че детето продължава да наддава добре, независимо от промените в начина на сучене и независимо че изглежда, сякаш „нищо не яде“ и „не преглъща“. Бъдете търпелива – ако се налага, измерете бебето през 48 ч голо и гладно и вижте как наддава. Нормалното наддаване за 3-месечно бебе е около 20-25 гр на ден.

Обикновените бебешки кантари обаче имат около 30-50 гр грешка при измерване, ако теглото на бебето е над 5 кг, затова от днес до утре най-вероятно няма да „хванете“ наддаване на кантара. По тази причина искаме меренето да е поне през 48 ч, за да има шанс наддаването да се отчете реално.

Не е добра идея да мерите постоянно детето преди и след кърмене – казахме, че в топло време децата често сучат от жажда, а не от глад и съответно измерените количества нормално ще са малки, а не като „цяло хранене“. Интересува ни наддаването – а не колко яде бебето на всяко хранене.

Да обобщим дотук – ако бебето се държи както обичайно и с нищо не показва да страда, ако урината му е светла и ако продължава да наддава нормално, значи очевидно се храни, независимо колко се е променило като протичане и усещане храненето в сравнение с това, което е било преди.

Как да си помогнете, за да преминете по-леко през този период

Независимо от обективно доброто състояние и наддаване на бебето обаче психологическото състояние на майката сериозно пострадва. Често в подобни ситуации се стига до силен стрес и фокусиране върху „ще потече ли или няма да потече“. Ако това продължи по-дълго, може да се стигне до истински проблем с потичането на млякото, тъй като окситоциновият рефлекс се влияе от психическото състояние – това означава, че наистина може да блокирате рефлекса само защото постоянно седите на тръни и се взирате дали ще потече.

Затова е много важно бързо да излезете от този порочен кръг. Наблюдавайте бебето си и го оставете да ви води – досега не ви е подвело, така че може да му имате доверие, че ясно ще ви покаже, ако нещо не е наред. Опитайте да разчитате повече на неговите сигнали, отколкото да търсите проблеми в себе си.

При истинско остро блокиране на рефлекса за потичане гърдите обикновено не са меки, а стоят твърди и не се променят, като в тях се засилва напрежение – спомнете си слизането на млякото след раждане, особено ако сте имали трудности да се изцеждате. Както и тогава, същите мерки помагат за стимулиране на потичането:

  • Омекотяване с обратен натиск
  • Масаж на гърба! (там минават нервите, които провеждат импулси от и до гърдите)
  • Масаж на гърдите
  • Топъл влажен компрес преди кърмене
  • Чай – напр. билката резене стимулира рефлекса на потичане и увеличава кърмата

Техники за емоционално разпускане – съсредоточаване върху дълбоко ритмично дишане, ТЕС, йога, медитация, музика… или просто да гледате телевизия или да правите нещо съвсем друго, което ви отвлича вниманието от самото кърмене. Точно така – в такива моменти е важно да не се фокусирате върху бебето и гърдите си. Разсейването на вниманието помага!

Окситоцин може да се използва понякога, особено при жени, при които наистина предизвиква желания ефект. Използването му за 24-48 ч по няколко капки в носа или под езика преди всяко кърмене може да осигури осезаемо за майката потичане на кърмата и така да се премахне психическата блокада. Но предвид, че е синтетичен хормон, окситоцинът има своите странични ефекти – главоболие, замайване, задръжка на течности в организма (които може да предизвикват усещане за тежест и напрежение и в гърдите) и потенциал за предизвикване на мозъчни кръвоизливи, затова е важно да се прилага в минимални дози и за не повече от 48 часа.

Стресът като причина

Много често в тези ситуации фокусирането върху кърменето идва от наличие на съвсем други стресори в живота на майката. Хроничната умора, стрес от временната или постоянна липса на партньора или напрежение и неразбирателства в двойката, липсата на помощ, следродилната депресия – всички те може да се маскират като прехвърляне на стреса върху ситуация, която всъщност не е истинският проблем, измъчващ съзнанието на майката. Важно е да си дадете сметка за това – и да работите върху това, което реално ви затормозява психически, за да може да се премахне и блокадата и фиксацията върху кърменето.

Обсъждането, говоренето с приятел или психолог, просто да се оплачете на някого, да се наплачете хубаво (но не и да правите само това!), да имате възможност понякога да се дистанцирате дори чисто физически от ситуацията – като излезете сама и направите нещо за себе си (час за масаж, фризьор, плуване, спорт, шопинг, приложни изкуства… каквото и да е, което ви действа добре) – може да помогнат за сваляне на напрежението.

Какви други причини може да има за това състояние?

На първо място винаги трябва да се провери наддаването на детето, тъй като различните други причини за трудности с кърменето обикновено водят до недостатъчно кърма и съответно недобро наддаване.

Хиперлактацията при майката в първите месеци може да доведе до мързеливо сучене от страна на бебето, което свиква мляко да му се излива в устата. Неефективно сучене може да има при различни други състояния на детето, които може да останат незабелязани в първите месеци заради физиологично по-високото производство, което позволява детето да наддава дори при неоптимална техника на сучене. При регулирането на количеството около третия месец обаче млякото може значително да намалее, тъй като детето не го стимулира добре с обичайния начин на сучене. В тези ситуации обаче детето е много неспокойно, иска да суче често, дразни се и се дърпа от гърдата с плач само след няколко минути, не иска да засуква, ако гърдата не е пълна и тежка. Вследствие на това наддаването на бебето бързо намалява или спира съвсем.

Проблемите на щитовидната жлеза, които често се манифестират между 3 и 6 месец след раждането, може да се проявят по подобен начин. При тях обаче най-често също има засягане и на количеството кърма, а не само на потичането – и обикновено бързо става ясно, че макар детето да е наддавало чудесно първите 2-3 месеца, сега не наддава според очакванията или наддаването напълно спира. Състоянието на хормоните се проверява с изследвания и консултация със специалист.

Разболяване на бебето също по правило започва с промени в храненето, но към това бързо се прибавят други симптоми. Детето става отпуснато и сънливо, или много неспокойно, повишава се температурата и обичайно в рамките на часове става ясно, че е болно. Има някои състояния, при които може да липсват ясни симптоми на боледуване, но храненето и особено наддаването не са както трябва (такива са понякога уроинфекциите). Затова е важно вашият педиатър да следи детето при по-сериозни необясними промени в храненето и състоянието му.

Кърменето е динамичен процес и се променя много с порастването на детето. Усещанията във вашето тяло не остават същите, каквито са били през първите месеци – при повечето майки физическите признаци за рефлекса на потичане се изгубват с времето. Детето се променя с всеки изминал месец и промените засягат начина, по който се държи по време на кърмене, скоростта и ефикасността на хранене. Затова – очаквайте неочакваното и подхождайте към промените с положително отношение, но и внимателно наблюдение. Паниката е забранена 🙂

Коментарите са изключени.