Бебето ми спря да се изхожда всеки ден – проблем ли е това?


Вълненията около памперсите на бебето и съдържанието им не подминават никоя майка. Това е нормално, тъй като промените в изхожданията отразяват промените в организма на бебето и са важен показател дали всичко е наред при него.

Бебето ми е на няколко дни – какви трябва да са изхожданията му?

Честотата на изхожданията при новородените е много точен и чувствителен показател за това какво се случва с бебето.

Здравото новородено бебе се изхожда с предвидим ритъм:

  1. Ден първи – 1 изхождане с тъмнозелен цвят, 1 изпишкване (липсата на изхождане в първите 24 ч може да е показател за сериозни проблеми)
  2. Ден втори – 2 изхождания със зелен цвят, 2 изпишквания
  3. Ден трети – 2-3 изхождания, зеленият цвят започва да изсветлява, 3 мокри памперса
  4. Ден четвърти – 2-3 изхождания с жълтозелен цвят, 4 добре намокрени (тежки памперса)
  5. Ден пети и нататък – бебето би трябвало да има 5-6 тежки мокри памперси (излейте 3 с.л. вода на сух памперс – приблизително толкова тежи един добре намокрен памперс на бебе през първите 2-3 семици от живота му).

Изхожданията през първите 4-6 седмици нормално са минимум 2-3  дневно и оставят петно, по-голямо от монета от един лев, като от памперса може да се остърже материя, побираща се в 1 ч.л. Цветът е златножълт до жълтозеленикав, а като цвят и консистенция прилича на бъркани яйца или на горчица, объркана с натрошено сирене.

Вероятно повечето памперси, които ще сменяте, ще са и напишкани, и наакани. Обикновено бебето има 2-3 по-големи изхождания и няколко малки.

голямо изхождане

малко изхождане

Тук можете да видите и повече снимки на нормални и притеснителни изхождания на кърмени бебета.

Ако бебето ви е на възраст под 1 месец и все още не е мерено, за да знаете как наддава, тогава липсата на изхождания в продължение на 24 ч е повод за СПЕШНА консултация с педиатъра и уговаряне за измерване на бебето в рамките на следващите 24 ч. Не се съгласявайте да чакате!

Причината за тази спешност е, че липсата на изхождания на тази възраст най-често (в над 90 % от ситуациите!) означава, че по някаква причина бебето не поема достатъчно мляко. Измерването му ще покаже какво е положението и дали действително имате повод за притеснение. Ако има нещо, което не е наред, ще можете да вземете веднага мерки и нещата да се оправят максимално бързо, без да рискувате наддаването на бебето и количеството мляко при вас.

Бебето ми стана вече на 40 дни. Досега се изхождаше нормално, но от няколко дни няма наакан памперс – запек ли има?

При бебета над 6 седмици е нормално както да продължават да се изхождат няколко пъти дневно, така и да разредят честотата до веднъж на ден или дори веднъж на няколко дни.

Това не е запек – при запек изхожданията са твърди и сухи, често като топчета поради факта, че са престояли дълго в червата и са дехидратирани (водата от тях е извлечена). Изхвърлянето им е съпровождано с болка и може дори да наранят ануса. В такава ситуация се нуждаете от лекарска помощ.

Нормално е при изхождане бебето да се напъва, лицето му да почервенява и да приплаква на моменти. Това не означава, че то се „мъчи” при изхождането или че има запек (тъй като обичайно консистенцията на изхожданията е нормална). Телесните функции в ранните месеци от живота изискват усилие и съсредоточаване от страна на детето – вашето бебе се труди усърдно в тези моменти 🙂

Обичайно се счита, че не е проблем да минат 2-5 дни без изхождане, ако:

  • бебето се чувства добре
  • консистенцията на изхождането е нормална
  • количеството е изобилно
  • детето се изхожда самичко

Защо някои бебета не се изхождат ежедневно?

На този въпрос досега медицината не е намерила отговор. Съществуват различни хипотези – и съответните им антитези.

Едно от популярните обяснения е, че бебето усвоява много добре кърмата и затова почти няма какво да изхожда. Но – това означава ли, че тези бебета, които се изхождат редовно, не усвояват добре кърмата? Това обяснение не дава отговор и на въпроса защо, ако бебето усвоява толкова пълноценно кърмата, количеството на изхожданията е изобилно, вместо оскъдно.

Друго обяснение е, че меките изхождания не упражняват достатъчен натиск върху ануса и затова не предизвикват напъни за изпразването му. Предвид обаче, че изхожданията на кърмачето дори след няколко дни са пак меки и кашести, това също не изглежда напълно задоволително обяснение.

Радикалното обяснение, че това може да е просто съвсем нормално за някои бебета, не се връзва с факта, че често покрай лечение на други проблеми (напр. прилагане на хомеопатия, терапия с пробиотици или масажи и упражнения за коригиране на проблеми с опорно-двигателния апарат) или след започване на захранването повечето от тези бебета изведнъж започват да се изхождат ежедневно. Това подсказва, че неизхождането вероятно не е било тяхно нормално състояние.

Някои по-нови теории, които се появиха в последните години, свързват неизхожданията с проблеми с чревната флора на бебето. Нормално чревният тракт на бебетата се колонизира с полезни бифидус-бактерии при преминаването им през родовия канал. Придобиването на добра чревна флора обаче може да е затруднено, ако бебето е родено по друг начин или ако самата майка има нарушения в чревната флора (които са чести при възрастните вследствие на храни, употреба на антибиотици и различни заболявания). Ако е било нужно бебето да получава добавка от мляко за кърмачета, това също драстично променя чревната му флора и са нужни седмици, за да може този ефект да отзвучи. Тези неща обясняват положителният ефект, който често има употребата на пробиотици (хранителни добавки, съдържащи полезните бифидус-бактерии) върху честотата на изхожданията. Разбира се, тази хипотеза също не обяснява всички ситуации.

Употребата на капки против колики на базата на симетикон също често предизвикват забавяне на изхожданията при някои бебета. Това може да се дължи не само на самия симетикон, а и на някоя от съставките на суспензията.

Отдавна е известно също така, че проблемното раждане може да е причина за нарушаване перисталтиката (макар това да обяснява по-скоро нередовните изхождания при иначе здравото и добре наддаващо бебе под 4-6-седмична възраст). Едно от обясненията за този ефект е засягане дейността на нервите, които регулират перисталтиката. Други състояния, които също може да имат подобен ефект са напр. проблемното сукане заради къса юздичка на езика и недоброто стимулиране на нервите, отговорни за перисталтиката.

Съществуват и определени вродени състояния, които може да се крият зад нередовни изхождания на бебето – затова винаги е добра идея да се посети детски гастроентеролог, ако бебето редовно пропуска повече от 5 дена между изхожданията, за да се изключат подобни причини и да се потърси подходящо решение.

Засега не съществува ясно обяснение, което да обхваща повечето от ситуациите на неизхождане на бебето, така че най-разумният подход е към всяко бебе да се подхожда индивидуално.

Какво да правя, ако бебето ми продължава да не ака редовно?

Състоянието и поведението на бебето са първото нещо, което ще ви ръководи. Ако бебето се чувства добре и не дава признаци за дискомфорт, като се изхожда самичко през 2-5 дни, тогава не е нужно да предприемате нищо или може да опитате само най-щадящите от предложените по-нататък мерки.

Ако вашето бебе става все по-неспокойно, колкото повече време минава и ясно показва дискомфорт, който се облекчава след изхождането, тогава е нужно да се вземат целенасочени мерки, за да му помогнете. Това е особено важно, ако забелязвате, че детето започва да не се храни добре, когато не се е изходило няколко дни.

Тези неща може да навредят на бебето ви, ако ги използвате с цел да предизвикате изхождане, независимо дали го правите по препоръка на лекар или инициативата е ваша:

  • Термометър (неправилното използване може да доведе до нараняване, а редовната употреба може да направи бебето зависимо и да не може да се изхожда без стимулация с термометъра)
  • Сапунче (също като термометъра)
  • Мушкато (носи още по-голям риск за нараняване в сравнение с термометъра)
  • Овесена вода (овесът съдържа глутен, който не трябва да се предлага на деца под 6-месечна възраст, тъй като може да предизвика или отключи тежък чревен проблем, наречен глутенова ентеропатия (цьолиакия))
  • Плодов сок или пюре при бебета под 4-месечна възраст (120 дни е най-ранната възраст, когато на бебето може да се предложи нещо, различно от кърма, мляко за кърмачета или медикаменти по лекарска преценка, тъй като включването на твърди храни преди тази възраст се свързва с повишен риск от заболявания, алергични прояви, колики и други проблеми)

Има естествени и безопасни мерки, които можете да използвате вместо това.

  1. Масаж на коремчето – сложете дланта си върху пъпчето на бебето, ЛЕКО натиснете с цяла длан надолу и завъртете по посока на часовниковата стрелка. Упражнението се прави всеки ден и при всяка смяна на памперса
  2. Упражнение „Каране на колело” – поставете бебето да легне по гръб върху твърда повърхност (напр. върху плота за повиване) и свийте крачетата му в коленете, като ги притиснете към коремчето му. От това положение започнете да движите краченцата му, все едно кара колело. Упражнението се изпълнява всеки ден и при всяка смяна на памперса.
  3. Някои майки успяват да се справят с проблемите около изхождането на бебетата, използвайки принципите на Естествената бебешка хигиена, като позицията помага за стимулиране на изхождането, а самата техника учи как да се разпознават сигналите на бебето. Тези неща може да ви подскажат кога и как да подпомогнете изхождането, за да има най-добър шанс за успех
  4. Предлагайте на бебето 2-3 лъжички преварена, неподсладена вода след всяко хранене – това действа добре при някои бебета
  5. Промяна в диетата на майката – макар приемът на разхлабващи храни от майката често да няма ефект върху бебето, си заслужава да опитате. Разхлабващи храни са круши, сливи (или компоти и пюрета от тях), тиква, киви, грозде, череши, пъпеш… Диета, която изключва определени алергени (напр. кравето мляко) и която е насочена към подобряване на майчините проблеми с храносмилането винаги е добра идея и първа стъпка към подобряване на храносмилателни проблеми при бебето.

Медикаменти,  хранителни добавки и хомеопатия

Прилагайте тези мерки само след консултация и обсъждане с педиатъра на вашето бебе! Не прилагайте нищо от посоченото при бебе под 6-седмична възраст освен при изрично лекарско предписание. Причините за неизхождане при новородените деца обикновено са други (най-често недохранване!) и може не само да не разрешите проблема, а да навредите на бебето. 

  1. Медикаменти за лечение на нередовни изхождания се прилагат САМО след консултация със специалист – детски гастроентеролог. На бебета никога не се дават препарати за разхлабване, предназначени за възрастни – независимо дали са билкови или медикаменти. Приемът на подобни препарати от страна на майката също може да предизвика сериозни неблагоприятни ефекти върху бебето!
  2. Дуфалак или Лактулоза – предлагат се под формата на суспензия след консултация с лекар. И двете лекарства съдържат една и съща активна съставка – лактулоза, която представлява вид синтетична захар. Ефектът за нормализиране честотата на изхождане се предизвиква от задържане на повече вода в изпражненията, което увеличава обема им. От друга страна ферментацията, която този вид захар предизвиква в червата на бебето, също ускорява перисталтиката. За съжаление това често е съпроводено с подуване на корема, понякога и с колики – а ефектът понякога настъпва чак 24-48 ч след приема.
  3. Пробиотици – представляват различни щамове бактерии с полезно за човека действие, които обитават различни отдели на храносмилателната система (щамовете на ацидофилус-бактериите обитават тънките черва, а бифидус-бактериите населяват дебелото черво). Тези полезни  микроорганизми отделят вещества, които убиват или ограничават развитието на болестотворни микроби. Освен това поддържат в червата среда, подходяща за нормалната флора от добри бактерии, които се грижат за разграждането и усвояването на храните. Една от много важните им функции е също да подпомагат имунния отговор срещу инфекции, като стимулират определени клетки на имунната защита. Поради тези свойства пробиотиците често се използват при бебешки колики, както и в ситуациите на нередовни изхождания за нормализиране на чревната флора и оттам за регулиране на функциите на храносмилателната система. Обичайно се предписват от лекар (педиатър, гастроентеролог – и особено често от лекари, занимаващи се с хомеопатично лечение), макар по същество да са хранителна добавка и да не изискват лекарско предписание. На пазара се предлагат различни видове пробиотични таблетки, капки, капсули и прахчета – някои известни имена са Биогая, Ентеросан, Лактофлор, Линекс, ИнфантДофилус, Мултилак.
  4. Хомеопатия – хомеопатичното лечение често е добра алтернатива на медикаментите. Има комбинирани хомеопатични препарати, които се използват понякога, макар целенасоченото хомеопатично лечение с монопрепарат, подбран спрямо индивидуалните характеристики на детето по принципите на класическата хомеопатия, да дава по-добри и по-трайни резултати.
  5. Магнезий – магнезият често се използва за регулиране на изхожданията при възрастните, тъй като играе съществена роля както за консистенцията на изхожданията, така и за работата на мускулите.  Изследванията показват чест недостиг на магнезий в храненето и в организма на възрастните заради изчерпване на почвите и заради различни неравновесия, предизвиквани от начин на живот, хранене и прием на лекарства. Приложението на магнезий през устата при бебе може да доведе до сериозни метаболитни проблеми, затова не се прилага. През устата се приемат само хомеопатичните варианти, които обаче не доставят самия микроелемент, а просто подобряват усвояването му от клетките. Една възможност за прилагането на магнезий при бебе е през кожата. Това може да се постигне по два начина – чрез прибавяне на няколко лъжици английска сол (магнезиев сулфат – намира се във всяка аптека) във водата за къпане на бебето или чрез мазане на кожата с магнезиево олио (намира се в големите дрогерии). Магнезиевото олио понякога предизвиква сърбеж и дразнене на кожата и може да не е подходящо за деца с кожни проблеми! Ако решите да опитате, пробвайте първоначално да намажете само ходилата на бебето – там кожата е пореста и лесно се всмукват веществата. Както и с всяко друго средство, може да е опасно да се използват тези варианти при новородено бебе!
  6. Компрес с рициново масло на коремчето – само външно! Никога не прилагайте рициново масло вътрешно при бебе! Рициново масло през устата не се използва и от кърмачката! Компресите от рициново масло върху кожата обаче са старо аюрведично средство, за което се счита, че подобрява перисталтиката и лимфния дренаж. Компресът се прави лесно – парче дебел памучен плат (напр. старо боди на бебето) се нагъва на 4 и се пръска с рициново масло, докато три от пластовете са добре намаслени, но без да текат, а третият е все още само на петна. Така приготвеното нагънато парче се поставя с добре намаслената част върху коремчето на бебето. Отгоре се слага найлоново пликче, за да пази от зацапване (рициновото масло лепне и не се изпира добре!) и върху него – грейка, торбичка с черешови костилки или обикновена торбичка с морска сол. Те трябва да са затоплени леко до температура, която се усеща приятно топла и не пари върху кожата от вътрешната част на китката на ръката ви. Компресът трябва да остане на място за около 20 минути. След това кожата се изплаква с вода, в която е разтворена малко сода за хляб (това улеснява отстраняването на рициновото масло от кожата). Компресът може да се увие в найлона и да се прибире в кутия с капак за следваща употреба. Прилага се веднъж дневно.

244 responses to “Бебето ми спря да се изхожда всеки ден – проблем ли е това?

  1. Хедра

    Здравейте, Доротея!

    Преходен запек е доста често срещан при началото на захранването, тъй като храносмилателната система трябва да посвикне с това да обработва друг тип храни. Правилно сте се насочила към разхлабващи пюрета – сигурна съм, че на пазара има пюре от круша без оризов грис, просто разгледайте различните марки. В големите супермаркети има пресни круши, но са внос и не е много ясно колко пестициди и т.н. съдържат 😦 Можете да предложите и сок от круши или сливи, предвид че детето вече е захранено. Също така е добре да й предлагате течности и ако я чуете да пръцка и видите, че нещо се случва в коремчето, можете да й махнете памперса и да я държите в поза за изхождане (като при по-голямо дете) или да й повдигнете и притиснете краченцата към коремчето, ако лежи на повивалника. Масажчетата на коремчето и упражненията, които са описани в статията, също ще помогнат.

    За момента изчакайте с диетата – ще видите нататък как ще се оформи ритъмът на изхожданията и ако има проблем, тогава ще е разумно да се обсъдят промени и във вашата диета.

  2. Доротея

    Здравейте,
    Дъщеря ми е на 6 месеца и 3 седмици и сме започнали с пюретата вече 🙂 От скоро й правя пюре от тиква разредена с малко кърма и от 3 дена не е акала (а уж тиквата е разхлабваща). Иначе тя е много жизнена и весела, коремчето е меко, видимо няма дискомфорт. Много сме притеснени, защото досега не е имала проблеми – всеки ден си акаше, дори някои дни по 2-3 пъти. Иска ми се да пробвам с пюре от круши, но в този сезон на пазара няма круши, а готовите пюрета съдържат оризов грис. Дали да не опитам с пюре от ябълки? Прочетох в другите коментари за безмлечна диета – аз ям кис. мляко и извара, дали да ги спра?

  3. Хедра

    Здравей, Соня!

    Биокулт може да се дава и на бебета – а безмлечната диета означава тотално без никакви млечни продукти, да. Добре е да почетеш повече и да се поинтересуваш за алтернативни начини да си набавяш калций, тъй като традиционно сме свикнали да разчитаме на млякото за тази цел и премахването му понякога води до недостатъчен прием на калций, ако не се вземат мерки за целта.

    За фонтанелката и бързото наддаване предполагам, че са ви изписали по-висока доза на витамин Д? Винаги е добра идея да провериш какви са и твоите нива на витамин Д (кръвно изследване в големите лаборатории), защото обикновено се оказва, че сме с катастрофално ниски нива и се налага и мама, а не само бебето, да взима витамин Д.

  4. Хедра, сърдечно ти благодаря за отговора и за всичките съвети!
    Мисля да последвам съвета ти и да взимам Био Култ. Чудя се дали да не го давам и на бебето? В инструкцията пише че е подходящ.
    Забравих да спомена, че бебето не е ваксинирано с нищо. Също така че притесненията на лекарката относно килограмите му са свързани с по-бавно от колкото трябва затваряне на едната фонтанела.
    Няма къса юздичка, нито някой друг подобен проблем за който да знам. Раждането му протече за 6 часа, но не бе индуциарано, без никакви интервенции.
    Ще пробвам диетата, ще потърся терапевт и ще пиша.
    ПС. Безмлечната диета изключва и продукти от козе, овче и биволско мляко, нали? или само краве?

  5. Хедра

    Здравей, Соня!

    Сама си видяла колко е обширна и сложна тази материя със здравето на храносмилателната система.

    От нещата, които описваш, че са се случили след раждането на сина ти, ми се набиват в очи две неща – едното са тежките колики и high needs поведение, а другото – че проблемът се е появил около третия месец (когато обикновено започват ваксинациите с комбинираните ваксини и често се случват подобни проблеми – виждаш ли подобна връзка при вас).

    На какви пробиотици се спря за теб? Не помня дали успяхме тогава да говорим какво да търсиш при пробиотиците – важно е да търсиш такъв препарат, който има максимално голямо разнообразие от щамове (повечето имат само 2-3 различни щама, което е много малко – има един препарат, Биокулт, със 17 различни щама, може би си го мернала в инфото за ГАПС, той е специално разработван за тяхната диета и го има у нас, макар че е скъп). Другото е максимално високо число на живи клетки (повечето препарати на пазара са с около 5 милиарда живи клетки – гледай на тази цифра като на минимум).

    Освен пробиотиците на капсули, които не могат да ти осигурят тези 500 млрд живи клетки дневно, които са необходими, е важно да опиташ да включиш пробиотични храни в твоето хранене – боза със захар (оставена да вкисне), руски квас за пиене (който обаче има специфичен вкус и не всички го харесват – намира се в руските магазини), хляб с квас, сурова туршия или кисело зеле, непресичани с нищо (може да се направят и сега, независимо че не изглежда подходящ сезон – има две хубави книги, Nourishing Traditions и Wild Fermentation, където има хубави рецепти за приготвяне на ферментирали храни в малки количества), комбуча (продава се в био-магазините като газирана напитка – мирише на вкиснало, но не е толкова зле на вкус) и напитка, приготвена с воден кефир или японски кристали, както се наричат още – но те се намират по-трудно. Туршията и суровото кисело зеле могат да се ядат като добавка към останалите храни, а също и сок от тях може да се прибавя към порцията супа например. Умишлено не пиша в случая киселото мляко – според мен предвид историята на тежки колики е разумно да опиташ да преминеш на безмлечна диета и да видиш дали това ще помогне за нормализиране на изхожданията.

    Третото нещо, което е добре да се включи в подобни ситуации, е bodywork за бебето – поне няколко сеанса. Те помагат да се наместят костите и да се подобри мотилитета на червата, който лесно пострадва, ако има засегнати нерви (което при раждането става много лесно, и е още по-вероятно, ако детето има някои структурни проблеми като къса юздичка и т.н.). В България за нещастие няма кранио-сакрални терапевти, които биха били идеалният избор, но може да разгледаш боуен-терапията като все пак някаква алтернатива.

    Ще се радвам да пишеш как вървят нещата 🙂

  6. Здравей, Хедра!
    Видяхме се на срещата за захранване в центъра „Естествени Идеи“ и там споделих притесненията ми относно „неакането“ на бебето ми. Много благодаря за информацията която сподели с мен. Прочетох статиите за GAPS и на Jeniffer Tow. Прочетох ги внимателно и се хванах за главата.
    Първо ще опиша факти за сина ми.
    Роден е на 18-ти ноември (т.е. сега е на 4 месеца и половина) 3500г по естествен начин, веднага поставен на гърда. Хранен е изключително с кърма. Последно време пие много вода. Давах му и разхлабващ чай Блевит Л, но след като се зачетох в съставките му и не виждам реална полза от него спрях да го давам. При последното теглене (преди 2 седмици) тежеше 8300гр.
    Първия месец му давах Биогайа, но не бях прочела хубаво листовката и не я съхранявах в хладилника, така че не е ясно дали изобщо някакви живи бактерии са стигнали до червата на бебето.
    Първоначално се изхождаше ежедневно по няколко пъти (но никога на вско хранене). С времето започна да ака все по рядко, като консистенцията на изпражненията беше съвсем нормална (каша от горчица). 2-рия месец започна да ака през ден-два. После през 3. Третия месец започна да прави дълги паузи които прекъсвах със стимулация на 5-тия ден, защото пръцкаше с рев и болки много миризливо. Изпражненията станаха като пластелин, зеленикави и смърдящи…
    Първите три месеца бяха увенчани и с тежки колики.
    Последни няколко седмици го стимулирам с мини клизми Релаксит през ден, през два. Като общото му състояние значително се подобри. След като се зачетох в съставките на релаксит и това не искам да му давам. Та нали през червото се всмуква всичко в организма… Мисля да пробвам мини клизми с вода или глицеринови свещички. Толкова за акането.
    От статиите разбрах че най-вероятно чревната флора на мъника и моята да са дисбалансирани. Че лечението включва диета и пробиотици. Търсейки в интернет открих че в България се правят подробни изследвания на чревна флора (за скромните 280лв 🙂 ) Аз хубаво ще направя такива изследвания на мен и на бебето, но къде да отида с тях. Кой лекар може да назначи адекватно лечение – това не ми е ясно. Възобнових капките Биогайа (за бебока и за мен), 5 капки както пише в упътването (това подозирам не е лечебна доза, а профилактична). Същевременно се чудя дали това е достатъчно, при положение че те съдържат само лактобацили, а бебешките черва трябва да бъдат населени основно с бифидобактерии. Т.е. това е една материя от която хем нищо не разбирам, хем трябва да направя избор, което не е лесно поради липса на информация (и време за събиране на такава).. Бебето от доста време е с така наречено “high-needs” behaviour (ако правилно разбирам термина), дълго време го виждахме или да плаче, или да спи и почти никога в спокойно, умиротворено състояние. След не дълъг просвет сега изглежда започна никненето на зъбките и ми заема цялото време. Никога не заспива сам, почти никога не остава спокоен да ирае сам, без забавление от моя страна. Не знам дали това поведение е свързано с червата или мога просто да го нарека „характер“. Освен това в момента явно си променя хранителния режим (от 7 на ден преминава на 6), с което първоначално много ме стресна. Не можех да рабера защо отказва гърда, плаче като я види, а след час хапва спокойно, гука и се усмихва.
    След това ни очаква захранване. Честно си признавам че още не съм се информирала добре по въпроса. За сега ми се струва че най-логичното нещо за бебе с запек е да го захранвам с фибри и целулоза. Обаче от едната статия научавам, че тези влакна са прекрасна почва за развитие на болестнотворни бактерии в червата. Че диетата за възстановяване на първо място изключва плодовете и суровите зеленчуци. В тупик съм.
    Самата аз страдах дълго време от запек, който от няколко години смятам за овладян. Нямам алергии. Храня се относително здравословно и водя активен начин на живот. Постарах се да дам възможно най-добрия старт в живота на сина ми, като го раждах естествено и щастливо, кърмех на поискване, спахме заедно и бях убедена че коликите не са за нас, а за някой друг.
    Всякаква информация с която разполагаш би ми била от полза.
    Може би положението при нас не е толкова драматично, все пак нямаме симптоми както при алергии. Може би с разумен прием на пробиотици и леки корекции в диетата ще са достатъчни. И няма да правим много скъпоструващи изследвания. Обаче сега ми е трудно просто да приема че „някои кърмачета не акат“ и това е в реда на нещата и съм готова да действам.
    Благодаря!
    Поздрави,
    Соня.

  7. Хедра

    Здравейте, Петя!

    Механизмът на запека след захранването е различен. Разумно е да включите в храната на детето разхлабващи пюрета, което вече сте направила – като и да избягвате запичащите (особено оризова каша и пюре от моркови). Освен круши и сливи можете да предлагате и киви. Хубаво е също така да давате допълнително течности на детето. Масажите, които са описани, се правят ежедневно на всяка смяна на памперса – и можете да държите детето в позиция за изхождане, особено когато се напъва и пръцка.

  8. и моя син не може да се изака ние сме на 7месеца започнахме захранването от 6м. но сега ми ходи в седмицата веднъж и отскоро почна да плаче докато ака защото му е трудно. Давам пюре от круши и сливи сок от круши ама вече не помага.Даите съвет моля ви.

  9. Хедра

    Здравейте, Ваня!

    Действително е нормално след захранването да има период на приспособяване към новите храни – ензимите още не работят съвсем добре, флората в червата се променя (това е нормално за този етап) и при повечето деца има промени в ритъма и консистенцията на изхожданията. Мерките, които сте взела, са много подходящи – само с разликата, че може би е по-добре да й давате директно пюре от круша или сливи, защото пюрето съдържа освен захарите, също и фибри, които ще й помогнат да се изхожда по-редовно. Ако успява да се изхожда самичка без подпомагане през 2-3 дена, за момента не е нужно да предприемате нещо повече – нещата ще се оправят, като й посвикне коремчето. Добре е в този период да избягвате запичащите храни и да наблягате на разхлабващите 🙂

  10. Ваня Вандова-Петкова

    Здравейте, Хедра,

    дъщеричката ми навърши 7 месеца. Със захранването започнахме когато навърши 6 месеца. До тогава беше само на кърма и се изхождаше по няколко пъти на ден. Откакто започнахме захранването започна да се изхожда доста нередовно – през 2-3 дена, като консистенцията на акото наподобява гъста каша. Ако се изходи във вторник, следващото изхождане е петък през деня с доста пъшкане, напъване и пръцкане. Тя по принцип изяжда доста малко от приготвеното от мен пюре – по няколко лъжички, иначе си търси гърдата. Захранвам между кърменията. Педиатърката ми смята, че ми е намаляла кърмата и затова се изхожда по-рядко, което според мен не е правилно, при положение, че проблемът се появи с началото на захранването. Препоръча ми да й давам каша от 7 зърна с настъргана ябълка или друг плод, което направих. Пробвам различни неща – давам й прясно изцеден сок от круша, пробвах и да бъде един ден само на кърма. Допълнително започнах да давам Биогая сутрин. Засега няма особен резултат. Според мен на стомахчето й му трябва време, за да свикне с новата храна. Как смятате, притеснително ли е това, че се изхожда толкова рядко и да предприема ли други мерки, за да й помогна?

    Благодаря предварително за отговора!

    Ваня

  11. Хедра

    Здравейте, Кремена!

    Случило ли се е нещо в последните дни, което би могло да има отражение върху храносмилането на бебето, напр. поставяне на ваксини, разболяване, вие самата да сте включила нещо ново в диетата си?

    6 дни не е притеснително време, ако детето изглежда добре, коремчето е меко и няма признаци за дискомфорт при детето – спокойно може да се изчака още 1-2 дни, като се вземат описаните в статията мерки на всяко хранене.

    Според мен използването на мушкато е доста рискова практика. Ако друго не помогне, свещичка (по предписание на лекар – има глицеринови свещички без лекарствено вещество в аптеките) или клизма е по-добрият вариант за спешно действие.

  12. Кремена Костадинова

    Здравей Хедра! Бебчето ми е почти на 4 месеца. Обикновено се изхожда на 3, 4 дни като акото е огромно 🙂 Храня го изключително на кърма. Преди 1 седмица започна да ака през ден и си помислих че коремчето му се нормализира и ще си ака вече редовно, но след това вече 6ти ден не ака. Т.е. днес на 6тия ден ака съвсем малко. Консултирахме се с педиатърката и тя е на мнение, че 6 дни е много и е редно да направим клизма. Иначе бебчето си е много доволно и радостно. Пишка си нормално. От същия период – от 1 седмица взе да разрежда храненията и започна да спира нощното кърмене, т.е. не се буди. Иначе се храни добре, наддава. Моля те за съвет – да я будя ли за нощно кърмене и да и правя ли клизма (смятам с термометър или мушкато, въпреки че педиатърката каза релаксит)? Благодаря ти!

  13. Николета

    Благодаря за отговора, ще се пробваме с по-разредени пюрета.

  14. Хедра

    Здравейте, Николета!

    При доста бебета се получава преходен проблем с изхожданията след началото на захранването. Можете да опитате да давате пюретата по-разредени, както и да се насочите към по-разхлабващи пюрета – тиквата принципно е ок за такива ситуации, но можете да пробвате и пюре от круши например. Може и да опитате да редувате 2-3 дни твърди храни, един ден само на кърма, за да подпомогнете изхождането, докато посвикне коремчето му с новите консистенции.

  15. Николета

    Здравейте,
    прочетох статията и коментарите към нея, но имам следният въпрос: моят син е на 5 месеца и 3 седмици и е изцяло на кърма. От 4 дни започнах да го захранвам с пюре от тиква – първият ден две-три лъжички пюре разредени с кърма, а от вторият ден не разреждам пюрето с кърма като увеличавам с по една две лъжички количеството. Проблемът е, че след захранването с пюре не беше акал, като снощи му помогнах да се изака с термометър. Изпражненията бяха като много гъста каша, което до момента не се беше случвало /винаги са му били редки и течни/, предполагам, че това е от пюрето. Въпросът ми е, колко дни е възможно и нормално да не се изходи след въвеждането на „твърда“ храна и как да процедирам по-нататък – днес не съм давала пюре и се изходи сам, но в бъдеще ще трябва да го захраня все пак.
    Водичка му давах след хапването на пюрето.

  16. Neli-Blondi

    Преди диетата го свърши 🙂

  17. Хедра

    Радвам се, че сте добре вече – значи може да е било от вируса, капките и съвкупност от фактори. А ти междувременно спря ли млечните, или тя успя да напълни памперсите, преди да стигнеш до диета 🙂

  18. Neli-Blondi

    Ето ме пак. Току-що се изходи и всичко е идеално – горчица с извара, без миризма 🙂

  19. Neli-Blondi

    Ваксините сложихме на 02.10, отдавна беше, нямаше реакции. Сега на 30-ти са следващите.
    За хремата капах едни бебешки капки.
    Аз лично пия тези дни доста айрян и ям кашкавал, да не би в това да е причината? Ще ги спра.
    Пробиотици не давам, но мога да взема, ако ще е добре…
    Днес й е трети ден,в ероятно утре ще се изходи пак и ще видя какво е положението.
    Благодаря ти.

  20. Хедра

    Здрасти, Нели!

    Да, ти си споменавала и преди, че Ками е доста нередовна с изхожданията… Освен хремата, която е изкарала тези дни, нещо друго има ли – ваксини, нещо при теб? Давала ли си и капала ли си нещо различно от физиологичен разтвор за хремата?

    Както се опасяваш, най-често подобни симптоми са сигнал за непоносимост към нещо (и много често се провокират след ваксинация – явно заради спада в имунитета). При всички случаи не е лошо да спреш за поне 1-2 седмици млечните и да видиш как ще се чувства и дали ще има промяна.

    А пробиотици даваш ли й?