Къса юздичка на горната устна


В устата на бебето юздичка може да има не само на езика, а и на горната устна. Нещо повече – юздичките на езика и на горната устна обичайно се срещат заедно, тъй като се образуват и отпадат по едно и също време в процеса на ембрионалното развитие. Затова ако е налична едната, винаги е добре да се огледа и за другата.

Юздичката на горната устна представлява малко парченце тъкан, което свързва горната устна и външната повърхност на горния венец. При повечето хора тя по рождение отсъства или е съвсем леко изразена. Това е нормалното състояние и показва, че юздичката на горната устна няма определена функция в тялото.

Както и при юздичките на езика, тук също имаме различни типове захващане:

lip tie 2.typeТип 1-2 – френулум почти липсва или е захванат над или на нивото на зъбните дъги

labial frenulum type 3Тип 3 – юздичката е захваната между зъбките, съвсем близо до долния ръб на венец

IMG_4Тип 4 – захващането е между зъбите, върху венеца и често можете да видите удебелен ръб, който продължава по вътрешната повърхност на венеца и отива към небцето

Това, че има видима юздичка, все още не означава, че има проблем – важно е дали юздичката е къса, което би променяло анатомията и би пречило на кърменето и на определени дейности, за които горната устна има участие.

Лесно може да проверите доколко юздичката засяга движенията на горната устна, като просто обърнете устната към нослето.

Ако изобщо не можете да я обърнете или устната не може да достигне нослето, тогава юздичката очевидно е много къса и може да се очаква, че ще пречи на функцията.

Ако самата юздичка или мястото, където се захваща във венеца, побеляват при опита да отдалечите устната, това също е сигнал, че юздичката е къса и създава напрежение и дискомфорт.

За щастие при кърмене функцията на горната устна далеч не е толкова съществена, както са движенията на езика, но все пак може да създава редица проблеми. Основните й задачи при сукане са две – да задържа гърдата в устата и да помага за формирането на добър вакуум. Юздичката на горната устна може да допринася за проблеми при засукване и сукане, както и за разранените зърна.

Когато юздичката на горната устна е тясна и придърпва устната, тогава можете да наблюдавате следните неща:

  • Оцветената част от устната не се вижда или изглежда много тясна в сравнение с долната
  • При плач устната седи напрегната, подвива се навътре и може да побелява
  • Има трудности със задържането на гърдата, тя лесно излиза от устата
  • Детето лесно изпуска вакуума и предъвква, свивайки устни, за да постигне обратно доброто засукване
  • Засукването е плитко, той като детето не може да обърне удобно и комфортно горната устна – вместо да я отваря, то я свива навътре
  • Запушвания в областта на гърдата, която се пада над горната устна на бебето при сукане – тъй като млечните каналчета са разположени плитко под кожата, а детето упражнява натиск с горната устна, за да може да задържа по-добре гърдата в устата си, това увеличава вероятността от запушвания
  • В центъра на устната или по дъгата между оцветената част и вътрешната лигавица се образуват мехурчета, които може да се белят и отново да се появяват. Те се дължат на това, че гърдата лесно се изплъзва и детето прави постоянни опити да я задържи, свивайки устната навътре – това причинява триене и пришки.

В много случаи юздичките на горната устна, особено първи и втори тип, нямат съществено отражение върху кърменето и детето успява да се справя независимо от това, че е с юздичка.

Но както и юздичките на езика, френулумите на горната устна също имат дългосрочни последствия.

Проблеми с определени звукове

Горната устна участва активно в образуването на някои гласни (о, у) и съгласни звукове – п, м, б. При проблеми с подвижността й при някои деца може да се появят трудности с произношението на съгласните, когато детето започне да говори.

Проблеми с обичайни дейности

Горната устна помага да се поемат храните, да се затваря устата и да се образува вакуум. Затова при проблеми с движенията й може да има проблеми с дейности като трудности при пиене от чаша, при затваряне на устата при преглъщане и дъвкане, оттам нелицеприятно хранене (хвърчане на храна от устата) и др.

Дърпането от юздичката може да променя начина, по който устната изглежда, когато детето се усмихва и да пречи да се получи пълна завладяваща усмивка.

Някои лекари се притесняват от обратното – че отстраняването на юздичката би довело до това при усмивка да се показват венците и така усмивката да не е толкова привлекателна. Това опасение е неоснователно, тъй като дали ще се показват венци при усмивката се определя от редица други фактори като захапка, съотношение между долната и горната челюст, съотношение между размерите на различните части на лицето и т.н.

Подреждане на зъбите

Юздичките на горната устна дърпат зъбите и един от най-типичните проблеми е диастема – предните зъбчета порастват с разстояние между тях (виж снимката на 4. тип). Това е най-често срещано при 3 и 4. тип захващане на юздичката между зъбчетата. Ако юздичката е захваната по-нагоре (2. тип) е възможно първоначално да няма разстояние, но то да се появи на по-късна възраст (4-5 г). На тази възраст лицевите и оралните структури започват да се разрастват като подготовка за постоянните зъби, които са по-големи от млечните и лесно се образуват разстояния.

Корекцията на юздичката често се оказва достатъчна зъбките да се съберат и разстоянието да се заличи, дори без да се прилагат ортодонтски мерки за корекция.

Когато юздичката не се коригира, проблемите с подреждането на зъбите може да упорстват и да се появяват отново след махане на коригиращите апаратчета (шини или брекети).

Все още не е ясно доколко юздичките на горната устна са причина и допълващ фактор за оголване на шийките на зъбите при възрастните.

Кариес на предните горни зъби („биберонов кариес“)

Юздичките на горната устна тип 3 и 4 представляват рисков фактор за развитие на кариеси по повърхността на горните предни зъби. Юздичката образува „джобчета“ под горната устна, в които може да се задържа мляко и остатъци от храни. Ако френулумът е много къс, той пречи както на нормалното движение на устната, така и на почистването на зъбите Несъзнателното почистване с език може да е затруднено или да е невъзможно, ако детето има и юздичка на езика. При миене на зъбите четкането на предните зъби може да е болезнено и оттам да не се почистват добре. Това ограничение не позволява остатъците от храна в тези „джобчета“ да се отстранят лесно, а задържането им създава условия за развитие на кариеси.

Корекция на юздичките на горната устна

Когато има юздичка на горната устна и тя създава проблеми с кърменето, с произношението или с развитието на кариеси върху предните горни зъбчета, е важно да се обсъди възможността за корекция.

Надеждата, че детето ще разкъса юздичката при удар, падане или слагане на играчки в устата се оправдава само в много малка част от случаите. Юздичките никога не изчезват от само себе си – това е все едно да се надявате да изчезнат кожните гънки между пръстите на ръцете ви. Ако виждате проблеми, които може да са свързани с юздичката на горната устна, тогава е важно да се действа активно за коригирането й и да не се разчита на случайност.

По отношение на корекцията юздичките на горната устна се различават от тези на езика. Подезичната юздичка е съставена основно от съединителна тъкан, която е по-слабо чувствителна и обикновено слабо кръвоснабдена. Юздичката на горната устна обаче представлява разрастване на нормалната лигавица на устата – и съответно е богато кръвоснабдена и чувствителна.

Това е една от причините, поради които огромната част от зъболекарите отказват корекция при бебета и малки деца – манипулацията с ножичка би била болезнена и много кървяща. Това обаче може да се избегне почти изцяло, когато за корекцията се използва лазер – лазерът „изгаря“ тъканта и няма никакво кървене.

Обикновено корекцията се прави с предварително изстудяване за обезчувствяване на мястото, гел с локално действащ анестетик или местна упойка по преценка на зъболекаря и според възрастта на детето.

Грижи след корекция на юздичката на горната устна

Също както при юздичките на езика, е важно до пълното зарастване на раничката (2-3 седмици) поне 3-4 пъти дневно устната да се повдига до пълно отваряне на разреза. За десетина секунди се масажира с лек кръгов масаж с върха на пръста директно върху мястото на корекцията. Тези упражнения помагат да се избегне ново срастване. Тъканта при юздичките на горната устна е лигавица и способността й да регенерира е по-голяма, затова вероятността от срастване е по-голяма и масажите са още по-важни.

References:

Boutsi EA, Tatakis DN.Maxillary labial frenum attachment in children.Int J Paediatr Dent. 2011 Jul;21(4):284-8.

Kotlow LA.The influence of the maxillary frenum on the development and pattern of dental caries on anterior teeth in breastfeeding infants: prevention, diagnosis, and treatment. J Hum Lact. 2010 Aug;26(3):304-8.

Shashua D, Artun J.Relapse after orthodontic correction of maxillary median diastema: a follow-up evaluation of consecutive cases.Angle Orthod. 1999 Jun;69(3):257-63.

Kotlow L.Diagnosis and treatment of ankyloglossia and tied maxillary fraenum in infants using Er:YAG and 1064 diode lasers.Eur Arch Paediatr Dent. 2011 Apr;12(2):106-12.

19 responses to “Къса юздичка на горната устна

  1. Хедра

    Здравейте!

    В Стара Загора можете да се обърнете към консултантите на НАПК, които могат да ви кажат доколко юздичките имат отношение към евентуални проблеми с кърменето – и нататък да ви насочат към кого да се обърнете за корекция в града. Отивате на сайта на НАПК, секцията Консултанти и оттам търсите консултантите за Стара Загора – има дадени телефони. Ако не успеете да се свържете, просто ми звъннете да обсъдим.

  2. Пламена

    Здравейте, Хедра! Бихте ли ме насочили към кого по възможност в Стара Загора да се обърна, за да диагностицира имаме или не проблем с юздичките. Благодаря предварително!

  3. Хедра

    Здравейте, Блага!

    Обадете ми се на телефона, който е посочен на сайта и ще обсъдим къде и кой е най-разумно да направи оценка.

  4. Исках да добавя – по възможност в Пловдив.

  5. Здравейте, Хедра! Моля да ме насочите към специалист, който да диагностицира има или няма бебето къса юздичка, а в последствиеи кой да я коригира. На мен самата ми се струва, че има и откривам при нас повечето от проблемите, които това създава, както и аз съм била с такава и имам онази генна мутация на неусвояване на фолиева киселина.

  6. Хедра

    Здравейте, Диана!

    Изпратих ви координати на мейла.

  7. Здравейте!
    И аз като Пламена съм от Стара Загора, бях ви писала за проблем с вазоспазми скоро и след консултация вчера с консултант по кърмене се оказа, че проблема най-вероятно е къса юздичка на горната устна. Прочитайки статията също откривам почти всички признаци. Насочиха ме към София, но ако има вариант в Пловдив ми е по-удобно. Бихте ли ми пратили координати и информация. Бебето е на 3 месеца. Благодаря предварително!

  8. Хедра

    Здравей, Пламена!

    Изпратих координати на стоматолог за лазерна корекция в Пловдив и някои инструкции за грижа след корекцията на мейла, който си посочила при публикуване на коментара си. Обади се после да кажеш как сте и как е минало 🙂

  9. Пламена

    Здравей Хедра, макия ми син има къса юздичка както на езика(от върха на езика до горната част на долния венец), така и на горната устна(тип 4 като гледам поснимките). Към Момента е на 6 месеца и от скоро съвсем потказа да суче.Кърменето беше мъчително и придружено с много запушвания. Ние сме от Стара Загора и тук съм го водила вече на две места при ортодонт и ми казват, че не правят корекция на толкова малки деца. Имаме проблем и при захранваянето с пюрета, не може да задържи пюрето в устата, трудно преглъща и след известно време отказва да яде.
    Много ще съм ти благодарна ако можеш да ме насочиш към място където поне ще го прегледат, а дори и биха се наели на извършат корекция, защото ни е голяма мъка това хранене.
    Благодаря предварително

  10. Хедра

    Самата температура не е причина да не кърмите (независимо от упорито предаваните от уста на уста предупреждения) – тя не уврежда кърмата по никакъв начин, нито е проблем за бебето. Инфекцията не е в самата кърма, а в околната тъкан, така че също не е проблем за детето. Можете да вземате обичайните температуропонижаващи лекарства, когато се налага. Не е разумно да чакате повече без лечение, след като Т не спада – утре рано-рано идете на лекар да ви изпише лечение (джипито, гинекологът ви, педиатърът на бебето – всеки от тях може да ви назначи антибиотик, така че отивайте при който е сутрешна смяна).

    Обичайно изписвани за мастит са пеницилинови или цефалоспоринови антибиотици, и двете групи са съвместими с кърменето и не налагат да спирате да кърмите. Като ви изпишат нещо, ако искате се обадете да обсъдим какво е и да сте съвсем сигурна, че е ок по време на кърмене. При всички случаи и вие, и бебето ще трябва да взимате високи дози пробиотици, докато трае лечението и минимум един месец след като приключи (по-добре е три месеца).

    Много е важно да продължавате да изцеждате, независимо че излизат само капки!

  11. Благодаря за бързата реакция Хедра! Нямам разранявания -просто ги усещам като натъртени от предъвкване. Температурата не е падала под 38 -варира около 39 -колко време мога да стоя така? Слагам компреси, обливам с топла вода,изцеждам след кърмене, но излизат само капки на ръка и нищо с помпа, пия лецитин, сменям позата, налагам със зеле…но…
    Предполагам, че е някак на дълбоко, имам болка дори като си вдигам ръката или лягам, но нищо външно.. Последно питане-какво мислите за кърмене с температура над 39?

  12. Хедра

    Здравей, Алекс!

    Съжалявам, че срещаш проблеми – за нещастие запушванията са много чести, когато бебето има юздичка и не успява да суче добре. Освен смяната на позата е наложително да се прилагат всички останали мерки, особено изцеждането след бебето, за да може да се освободи запушването.

    Имаш ли разраняване на зърната? Ако отговорът е да и предвид много високата Т, е много вероятно да става въпрос за бактериална инфекция (бактериален мастит), така че е важно да се свържеш с лекаря си за назначаване на лечение възможно най-скоро (най-късно утре сутрин, ако Т продължава и днес да е висока и да се покачва пак с отзвучаване на ефекта от лекарствата за смъкване на Т).

    Естествено, е много разумно също така да се помисли за корекция на юздичката при бебето, така че да се намали вероятността от нови запушвания и проблеми.

  13. Здравей Хедра. Бих искала да попитам при бебе с къса юздичка и високо небце и при наличие на болка (явно запушен канал) единствено смяната на позата -(долната устна към запушването) ли е решение? При мен болката е отстрани и отгоре…освен футболната поза ми е трудно да направя друга-за отгоре. Нямам бучка зачервяване или някакво втвърдяване – просто болка-при движение и натиск съчетано с висока температура-39,9 предишната нощ. Зърната ми също са като натъртени, но предполагам това е от комбинацията високо небце, плитко захапване и честото изпускане на вакума.
    Благодаря предварително!
    Бъди Здрава!!

  14. Хедра

    Здравей, Кремена!

    Няма проблем да публикуваш линкове, разбира се – и ще съм благодарна информацията да стига до повече майки.

    Единствено не е възможно да се ползват снимките, части от текста или целите текстове, разбира се.

  15. Xedra, много ми харесват статиите ти, тази и двете за кариесите. Мога ли да публикувам линк към тях на моя уебсайт?

  16. Анонимен

    Благодаря ви за полезната статия!

  17. Да, благодаря! Прочетох внимателно и ще се посъветвам със стоматолог. Ще пиша пак ако има нещо за споделяне (:

  18. Хедра

    Много се радвам, че сте добре – чудех се как вървят нещата при вас 🙂 Вие се бяхте справила с предизвикателствата още когато се видяхме – и е страхотно, че търпението и упоритостта ви са възнаградени и кърменето вече е удоволствие 🙂

    Видяхте ли в коментарите към статията за юздичките на езика инфото за лекаря с лазерната корекция? Филип расте, така че когато тръгнат да се показват горните зъбки, можете да го заведете за консултация и евентуално да се коригира юздичката на горната устна, защото наистина ще му прави разстояние.

  19. На Филип юздичката е много къса в допълнение към други физиологични проблеми и кърменето беше огромно предизвикателство първите 2 месеца. Вече е почти на 4 и всичко е наред – суче с удовлствие и зърната вече не ме болят – научи се някак си с много упорство от моя страна. Благодарим и на Хедра за полезните постове и за консултациите (: