Рефлукс при кърменото бебе


* Статията с някои съкращения е първоначално публикувана в списание Моето дете

Връщането на мляко след хранене е изключително често срещано при новородените. В обичайния случай при оригване от устичката на детето протичат няколко капки мляко или се стича тънка струйка. Това връщане най-често не е проблем.

Кога връщането е повръщане

За повръщане говорим, когато млякото излиза от устата на бебето с известна сила – представете си как стисвате по-силно пълна кутийка със сок и течността отвътре избликва като малко фонтанче. Ако вашето бебе връща мляко поне 3-4 пъти на ден по този начин, с внезапно избликване на по-голямо количество храна от устата, тогава е възможно да става въпрос за истински рефлукс.

Причина за класическия рефлукс е незрялост на един от пръстеновидните мускули, които затварят стомаха. Рефлукс се среща изключително често при недоносените деца (дори бебето да е родено само 2-3 седмици по-рано от термина) и по незнайна причина е по-често срещан при момченцата.

Тъй като количеството мляко в първите няколко дни след раждането не е голямо (повръщанията в този период обичайно са вследствие на други фактори), най-често симптомите на рефлукс в пълната им сила се появяват някъде около третата седмица след раждането.

Всяко повръщане ли се дължи на рефлукс?

Редица грешки при храненето може да доведат до често повръщане и е хубаво първо да ги изключите, преди да се притеснявате за рефлукс.

Прехранване. Твърде многото прието мляко по време на хранене може да е причина детето често да повръща, понякога значителни количества. Инструкциите на някои адаптирани млека показват огромни количества мляко спрямо възрастта на детето (дете на 3-седмична възраст не може комфортно да поема 135 мл мляко – обичайно очакваме то да яде 70-90 мл на хранене) и това може да води до системно прехранване и съответно повръщане. Съобразявайте се с апетита и сигналите на вашето бебе, а не с количествата, посочени на кутията.

Прехранване се получава и когато бебето се храни много бързо – нужни са около 20 мин, за да може информацията за ситост да стигне до мозъка. Ако бебето пресушава шишето за 5 мин, то ще продължава да се държи като гладно и може да се изкушавате да му предлагате още и още мляко.

don't feed like this2Проблеми с начина на получаване на млякото. Твърде много кърма и силен рефлекс на потичане при майката може да водят до давене, кашляне, поглъщане на много въздух и голямо количество мляко… което след това излиза под налягане. С шишета и биберони може да се случи същото нещо, ако биберонът не е с подходяща форма и бебето гълта много въздух по време на храненето. Храненето с шише, докато бебето лежи по гръб, а шишето е почти вертикално изправено, също води до твърде силна струя, некомфортно хранене и съответно повръщане след това.

TT1Проблеми със сукането (на гърда и на шише) и гълтането. Децата, които имат проблеми със сукането по различни причини (къса юздичка на езичето, родови травми, тортиколис, повишен или понижен мускулен тонус и т.н.) също повръщат често, тъй като неефективното сукане води до поемане на много въздух и повишено дразнене на рефлекса за повръщане.

Алергии и непоносимост към храни (белтъка на кравето мляко, глутен и др.) също често са свързани с повръщане.

Проблем ли е повръщането?

Има деца, които повръщат много, но са спокойни, засмени и растат като гъбки. В този случай проблемът с повръщането е единствено проблем на пералнята и няма защо да се тревожите.

Ако обаче вашето бебе

  • повръща много;
  • пищи неутешимо през голяма част от времето;
  • изглежда сякаш изпитва постоянни болки;
  • наддаването му е на долна граница;
  • наддаването спада значително в сравнение с първите седмици;

тогава е нужно да се вземат мерки.

Диагнозата рефлукс се поставя от детски гастроентеролог след изследване – най-често се прави ехография на стомахчето.

Изследването е необходимо, тъй като има една форма на проблема, наречена „тих рефлукс“. При него няма повръщане или то не е много често, но децата изпитват силен дискомфорт при лежане. Те може да се давят и да кашлят много в легнало положение или веднага след сън. Нослето им се запушва постоянно с бели или жълтеникави секрети (върнато мляко). Когато това състояние не се открие навреме, е възможно да се стигне до аспирация на връщащото се мляко и развитие на пневмония.

Как да помогна на бебето?

Първите мерки винаги са да направите храненето максимално комфортно за бебето. И кърмените на гърда, и хранените с шише деца с рефлукс се чувстват по-добре, когато се хранят в почти изправено положение.

При кърмене може да се използва биологичната поза (вие лежите силно облегната назад, а бебето лежи леко по диагонал върху корема ви – така главичката му е по-високо от гърдата).

При по-голямо бебе може да е удачна позата конче – вие седите изправена, а бебето е буквално седнало, като възсяда бедрото ви с краченца от двете му страни.

good bottle feeding

При хранене с шише също е важно бебето да е почти седнало, а течността в биберона да е успоредна на пода, за да не упражнява допълнително налягане и струята да не е твърде силна. Може да се наложи да експериментирате с биберони с различна скорост на струята, докато намерите такъв, с който храненето да е комфортно.

Тъй като рефлуксът се усложнява от приемането на доста въздух по време на храненето, е важно бебето да се уригва поне веднъж около средата на храненето и още веднъж след приключването му.

Чест съвет е също да носите бебето в изправено положение, без нищо, което да притиска коремчето му, за поне 15-20 мин след хранене.

За да се намалят връщанията по време на сън, е нужно матрачето на бебето да бъде повдигнато до ъгъл около 30 градуса (можете да сложите под матрака сгънати одеала). Важно е да се погрижите детето да не се смъква надолу при така получения наклон. Сложете твърда възглавница напряко на леглото под крачетата му, за да не може да се смъкне под завивките си – или използвайте чувалче за сън.

Тъй като рефлуксът често е свързан с алергични прояви, при кърмачета е добре да обсъдите възможността да преминете на диета за известен период от време и да видите как ще се чувства бебето. При децата, които се хранят с бебешки млека, лекарите често изписват антирефлуксно мляко.

Коригирането на причините за проблемите със сукането (напр. корекция на късата юздичка, или рехабилитация при родови травми, тортиколис и т.н.) също може значително да намали повръщането и е важно да се адресира колкото е възможно по-рано.

Медикаменти се използват в случаите на тежък рефлукс и силен дискомфорт при бебето, особено когато наддаването е засегнато. Важно е да помните, че е необходимо време и натрупване, за да може да подействат – нужно е да спазвате точно указанията за прием и честота на приложение.

Какво не помага при рефлукс?

Противно на често чувания упрек, че рефлуксът се дължи на „безразборно хранене“ и съответните препоръките за въвеждане на режим и определено количество храна, това рядко помага.

За децата с рефлукс е по-добре да се хранят често, като приемат по-малки количества. Ако се хранят през големи интервали от време, те се нахвърлят лакомо върху млякото, а храненето е задъхано и нервно. Оттам вероятността за поемане на повече въздух и по-голямо количество мляко се увеличава, а с нея и вероятността детето да повръща повече. Често и по малко е печелившата стратегия в огромната част от случаите.

Остарялата препоръка за „сгъстяване“ на храната на бебето с каша също не помага. Кърмата не може да бъде сгъстена със зърнени каши, тъй като съдържа ензими, които веднага разлагат въглехидратите и „кашата“ се втечнява само минути след разбъркването й с кърма. Това е и причината „допълването“ на кърмения с антирефлуксно мляко също да не работи добре – ензимите в кърмата разграждат и сгъстяващите добавки в млеката.

При бебешките млека добавяне на каша също не е необходимо, тъй като има специални млека за бебета с рефлукс, които имат други, по-успешно сгъстяващи съставки. Това е и причината в съвременната медицинска литература да не се препоръчва добавянето на каши в млякото като терапия за рефлукса.

Ранното захранване също не е отговор. За незрялата храносмилателна система на детето е голямо натоварване да се включват храни, които не може да се обработят пълноценно. Ако обаче рефлуксът е сериозен и наддаването на детето страда, тогава може да се обмисли по-ранно от обичайното включване на твърди храни, но не по-рано от навършени 4 месеца (120 дни след термина).

Кога ще мине рефлуксът?

За щастие рефлуксът е състояние, което се израства. Колкото повече съзрява вашето бебе, толкова повече ще намаляват повръщанията. Обикновено около третия месец има голяма промяна. След захранването около средата на първата година обикновено при повечето деца проблемът е почти израснат. Само единици са тези бебета, които продължават да повръщат до края на първата година.

5 responses to “Рефлукс при кърменото бебе

  1. Хедра

    Здравейте, Руми!

    Разбирам притесненията ви – действително е ужасно да гледаш как детето се мъчи и да не знаеш по какъв начин да му помогнеш.

    Тази ситуация изисква отново да се консултирате с гастроентеролог, за да се направи отново оценка на промените в състоянието на детето и да се обсъди как да се промени терапията. Това е в компетенциите само на лекар – за съжаление излиза извън границата на моите знания и възможности.

  2. Руми

    Родих на 1 април,термина мибеше на 17 ти април.Още на петия ден детето започна да се превива сякаш има страшни колики .Оттогава има дни, в които се чувства малко по спокоен и дни ,в които пищи постоянно .Мислехме ,че са колики давахме инфакол и биогая, чай на хип, топли хавлии, но нищо не помогна .След четене в интернет попаднах на статия за рефлукса и разбрах, че детето ми страда от това- на своя глава отидох при гастро ентеролог и тя ми изписа аптамил а де це сложи диагноза гер и непоносимост към белтъка ,но бебето не се повлиява добре- започна да ака със слуз и пищи по цял ден и цяла нощ .Сложи ли го легнал започва да се превива сякаш нещо го пробожда и имам съмнения ,че е именно тих гер. Нищо не ми изписват казват че само времето ще помогне ,но аз не мога да чакам и да гледам как се мъчи бебето ми той е само на 40 дни няма ли някакво прахче, с което мога да се облекчават болките му-дави се в слюнка и стомашен сок,всеки ден се дави и се налага да го спасяваме.

  3. Чудесно обяснявате рефлуксията и много ме успокоихте, защото нашият повръща от време на време и сега разбрах защо, а имено защото яде много бързо. Много лакомо изяжда всичко и понякога при оригване връща малко. За щастие не е често, но все пак се замислих дали няма някакъв проблем…

  4. Моят син също се роди с рефлукс. Сменях дрехи като луда след всяко кърмене. Връщаше храна, а и от време на време повръщаше по време и след хранене просто всичко беше ужасно. Хедра благодаря за темата!

  5. Благодаря! Много навреме ми идва публикацията! Макар синът ми да наддава доста добре (10 седмици-4800гр., роди се 3150), често връща. Проблемът вероятно е силен рефлекс на потичане, защото на моменти се дави.